En Sıcak Konular

Bir boncuk da çiftçiye

8 Haziran 2007 09:57 tsi
Bir boncuk da çiftçiye 
2006 yılı doğrudan gelir desteği, mazot ve gübre desteklerinin ikinci taksitine mahsuben dün yaklaşık 1 milyar YTL çiftçi hesaplarına geçti. Ekmeklik buğdayın tonuna, yüzde 4'lük 2007 hedef enflasyonunun üç buçuk katı (yüzde 13-14) zam yapıldı.

Bakan Eker, desteklemeler hariç maliyetin yüzde 18 üzerinde kâr verildiğini söyledi

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 2007 yılı ürünü buğday müdahale alım fiyatını açıkladı. Buğdayda taban fiyat olarak tanımlanan müdahale fiyatı ekmeklik buğdayda ton başına yüzde 13.3 oranında artırılarak 425 YTL'ye yükseltildi. Makro istikrar ve enflasyonla mücadale gerekçesiyle memur ve işçiye hedef enflasyonun birkaç puan üzerinde zam veren hükümetin, çiftçide kesenin ağzını açarak, enflasyonun 3.5 katı tutarında zam yapması seçim yatırımı olarak değerlendirildi. Ancak çiftçi, zamdan 'maliyetileri bile karşılamıyor' diyerek memnun olmadı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2007/2008 hububat müdahale alım fiyatlarını, TMO Ankara Şube Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında açıkladı. Eker, geçen yıl makarnalık buğdayda 385 YTL/ton olan müdahale alım fiyatının bu yıl 440 YTL/ton, 375 YTL/ton olan ekmeklik buğdayın alım fiyatının da 425 YTL/tona yükseltildiğini, geçen yıl ton başına 35 YTL olan prim tutarının da, 45 YTL'ye çıkarıldığını açıkladı. Yani çiftçi ekmeklik buğdayın kilosunu 42.5 YKr'nin altına satmayacak.

TMO müdahale edecek
Tüccarın ödediği fiyat, açıklanan müdahale fiyatlarının altına düştüğü anda, TMO devreye girerek çiftçinin ürününü açıklanan müdahale fiyatlarından satın alacak. Eker, çiftçinin eline makarnalık buğdayda 485, ekmeklik buğdayda da 470 YTL geçeceğini belirtti. Çeşitli kurumlarla birlikte yapılan maliyet hesaplamalarına göre ekmeklik buğdayın ton maliyetinin 358 YTL olarak hesaplandığına dikkat çeken Bakan Mehdi Eker, çiftçiye, desteklemeler hariç 'maliyetin yüzde 18 üzerinde' kâr verildiğini söyledi.
Eker, arpada da geçen yıl 265 YTL olan ton fiyatının bu yıl 320 YTL'ye, destekleme priminin de 25 YTL'den 35 YTL'ye yükseltildiğini, çiftçinin eline arpadan 355 YTL geçeceğini vurguladı.
TMO'nun alım bedellerini 1 hafta içinde çiftçi hesaplarına geçireceğini belirten Eker, piyasanın sürekli takip edileceğini, TMO'nun gerekirse alım fiyatlarını artırabileceğini söyledi.

Kuraklık da etkiliyor
Eker'in açıkladığı buğday müdahale fiyatları, ekmeklik buğdayda yüzde 13.3, makarnalık durum buğdayında ise yüzde 14.3'lük fiyat artışı getiriyor, Ton başına verilecek prim miktarındaki artış ise yüzde 28.6.
Hükümetin makroekonomik dengelerin, mali disiplinin bozulmaması ve enflasyonla mücadeleye destek amacıyla, asgari ücret memur maaşı ve işçilerle yapılan toplusözleşmelerde yüzde 4 olarak hedefleren enflasyonu dikkate alması ve en çok bu oranı birkaç puan üzerinde zam verirken çiftçiye yönelik olarak kesenin ağzını açmasında 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerin etkili olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, bu yıl kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinin 20 milyon tondan aşağıya düşecek olmasının da fiyatların yükselişinde rol oynadığı ifade ediliyor.

Ödeme seçimden önce
TMO'nun satış fiyatlarını da makarnalık buğday için 490 YTL/ton, ekmeklik buğday için 475 YTL ton, arpa için 360 YTL/ ton olarak açıklayan Eker, tüccara "İhtiyacı olan, buğdayı çiftçiden iyi fiyata alsın. TMO buğdayı ucuza satmayacak" dedi.
Bakan Eker, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı arazide üretilen bütün ürünlerin alınacağını, kota uygulanmayacağını, ürün fiyatlarının bir hafta içinde hesaplara geçeceğini açıkladı.
2006 yılı doğrudan gelir desteği (DGD), mazot ve gübre desteklerinin ikinci taksidine mahsuben yaklaşık 1 milyar YTL'nin, dün çiftçi hesaplarına geçtiği açıklandı. 2.5 milyon çiftçi, 665 milyon YTL DGD, 200 milyon YTL mazot, 140 milyon YTL gübre desteği aldı. Eker, bu yıl tarım destekleri için ayrılan 5.3 milyar YTL'nin 5 milyarının haziranın ilk haftası ödenmiş olacağını, 200 milyon YTL'lik mısır priminin de en geç temmuz ayının ilk haftasında ödeneceğini söyledi.

Eker: Seçim yatırımı değil
Eker, ödemelerin seçimlerle ilgisinin sorulması üzerine, "Bu kesinlikle seçim yatırımı değil. Ödeme programı bütçeyle birlikte yapılıyor. Seçimle alakası yok" yanıtını verdi. Açıklanan fiyatların da seçimle ilgisi olmadığını ifade eden Eker, "Seçim ekonomisi değil. Üreticinin ihtiyacı ve maliyetleri dikkate alındı" dedi, girdilerin önemli bölümünün ithal edildiğini, dünya hububat fiyatlarının da yükseldiğini söyledi. Kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 8 düşüş öngörüldüğünü söyleyen Eker, geçen yıl 20 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu yıl 18 milyona ineceğini, ancak sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.


İşte hükümetin seçim yatırımları
Hükümetin, "Popülist politikalar izlemeyeceğiz" açıklamalarına karşın, alınan kararlar bunun aksi yönde işlediğini ortaya koyuyor. Meclis tatile girmeden önce kamuda çalışan 218 bin geçici işçinin kadroya alınması, alelacele devreye alınan KÖYDES projesine 2.3 milyar YTL ödenek ayrılması, KDV indirimlerinin bütçeye yük getiren büyük bölümünün 2008'e bırakılarak yapılması seçim yatırımı olarak değerlendirilen uygulamalar arasında yer aldı. Hükümet, KDV indirimini Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) karşı çıkmasına rağmen aldı. Bütçeden yoksul ailelere kömür yardımı verilmesi ve bu ödemelerin 2008 yılı bütçesine devredilmesi, Bakanlar Kurulu kararıyla genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden belediyelere ayrılan paylarda, nisan, mayıs, haziran aylarında kesinti yapılmaması da seçim yatırımı olarak değerlendirildi. Çiftçilere ödemeleri sürekli erteleyen hükümet, seçim yılında öngörülen 5.3 milyar YTL'lik tutarın tamamını seçim öncesinde ödemeyi planlıyor. Şimdiye kadar bu tutarın
5 milyar YTL'sinin ödemesi gerçekleştirildi.


Beğenen de, beğenmeyen de var
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan fiyatlara 'Maliyetleri bile karşılamıyor' tepkisini verdi. Şemsi Bayraktar'ın değerlendirmesi şöyle:
"TMO'nun bu fiyatı asgari fiyat olarak uygulaması ve baremlerle fiyatları düşürmemesi halinde, çiftçinin eline primle birlikte kiloda 47 YKr geçecek. Buğdayın maliyeti zaten 48 YKr'dir. Bu rakam dikkate alındığında, primle birlikte çiftçinin eline geçen miktar maliyeti bile karşılamıyor. Açıklanan bu fiyatlar taban fiyattır. Piyasada oluşan fiyatlar açıklanan fiyatların üzerinde oluşmalı. Bu düzenlemeler yapılmadığı takdirde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi piyasada oluşan fiyat TMO fiyatlarının altında kalacak. Son bir yılda gübrede yüzde 23-49, ilaçta yüzde 16 artış oldu. Prim de dikkate alındığında buğdaydaki artış yüzde 14.6."
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, ekmeklik buğdaya 42.5 YKr fiyat verilmesini memnuniyet verici bulduğunu belirterek, bu fiyatla üreticilerin mutlu olacağını söyledi. Doğru, fiyatın tüccar ve sanayicinin piyasaya girip buğday almasını özendirici bir fiyat olduğunu savundu. Hatay Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, kuraklıktan dolayı yüzde 20 ürün kaybı yaşayan çiftçi için alım fiyatlarının daha yüksek olmasını beklediklerini, ancak belirlenen fiyattan memnun olduklarını ifade etti.

Radikal



Bu haber 204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,321 µs