En Sıcak Konular

Mumcu'nun hesabı: Grup kuracak kadar vekil!

8 Haziran 2007 09:43 tsi
Mumcu'nun hesabı: Grup kuracak kadar vekil! Anavatan ile Demokrat Parti arasında son dakikada yeniden başlayan temaslar liste pazarlığında kilitlendi. Önceki akşam telefonla görüşen Mehmet Ağar ile Erkan Mumcu, dün aracılar vasıtasıyla uzlaşmaya çalıştı. Mumcu'nun tam olarak ne istediğine gelince.

Anavatan kanadı, en az grup kuracak kadar (20) milletvekilliği istiyor. Bunun gerçekleşmesi için Demokrat Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu'na verdiği listelerdeki bazı isimlerin adaylıktan çekilmesi, yerlerine Anavatanlıların yazılması gerekiyor. DP'nin mevcut listesinde sadece 16 seçim bölgesinde birinci sıralar boş. Partinin barajı aşması durumunda söz konusu yerlerden milletvekili çıkarması garanti olarak görülüyor. Anavatan, en az 4 ilde daha liste başlarını istiyor.

Gelinen noktayı görüşmek üzerine parti yönetimini toplayan Anavatan Genel Başkanı Mumcu, topu DP lediri Ağar'a attı. Birleşmenin sağlanması için listeler hariç fikir birliğine varıldığını söyleyen Mumcu, seçimde bir başarı isteniyorsa bunun aday listelerine de yansıması gerektiğini savundu. Artık sorumluluğun Ağar'a ait olduğunu belirten Mumcu, "Bu sürecin kelle pazarlığına dönüşmesi herşeye zarar verecektir. Anavatan teşkilatlarının onurunu gözeten bir tutum ortaya konmalı." dedi.

Birleşme umuduyla yola çıkan, daha sonra seçim ittifakına razı olan Anavatan Partisi ile Demokrat Parti (DP) arasında şimdi de liste krizi yaşanıyor. Anavatan lideri Erkan Mumcu, partisinin Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) toplayarak seçimlerden DP lehine çekilmeyi görüştü. İki saat süren MYK'dan Mumcu'ya tam yekti verilmesi kararı çıktı. Buna göre, Mumcu, Ağar'ın yapacağı son öneriye göre seçimlere katılma yada katılmama kararı verecek. Zaman'a bilgi veren kaynaklar, MYK'da 'seçimlere katılmama kararı'nın imzalandığını; ancak bu yetkiyi kullanıp kullanmama yetkisinin Mumcu'nun insiyatifine bırakıldığını aktardı.

Mumcu, bugün Ağar'ın önereceği listeden tatmin olursa, CHP-DSP ittifakındaki modeli uygulayacak. Anvatan'ı seçime sokmayacak, kendisi de partinin başında kalarak aday olmayacak. Ancak Ağar'dan istediği cevabı alamazsa partisinin başında seçime gidecek. Anavatan, listenin yanı sıra, DP'nin bütünleşme kongresinin tarihini ilan etmesini istiyor. Ayrıca DP Genel İdare Kurulu'nun Anavatanlıları kapsayacak şekilde yeniden yapılandırılmasına yönelik takvimin ilan edilmesini bekliyor. Anavatan, DP'nin listelerinde boş bulunan illerin yanı sıra İstanbul, Adana gibi bazı illerde de adaylarını geri çekmesini ve yerlerine Anavatan adaylarının yazılmasını talep ediyor.

22 Temmuz seçimlerine birlikte katılmak konusunda ilke olarak anlaşan Anavatan ile DP, milletvekili sayısında ise fikir ayrılığına düştü. DP kanadı Anavatan'a, barajın aşılması durumunda 16'sı garanti 25 kişilik liste önerdi. Anavatan ise grup kurmalarına yetecek sayı 20 kişilik garanti yer istiyor. Gelinen nokta hakkında bilgi vermek üzere kameraların karşısına geçen Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, topu DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a attı. Mumcu, listelerin belirlenmesinde sorumluğun Ağar'ın olduğunu, bundan doğacak başarı ve başarısızlığın da Ağar'ın hanesine yazılacağını söyledi.

Anavatan'la DP arasındaki liste pazarlıkları, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verilen listelerdeki eksiklerin tamamlanmasına kadar sürecek. Bu süre bugün (Cuma) mesai bitiminde dolacak. Bundan sonraki prosedür ise şöyle işleyecek: Anavatan, YSK'ya seçimlere katılmama kararı aldıklarını bildirecek. DP ise YSK'ya verdiği listelerdeki boş sıralara Anavatanlıları yerleştirecek.

Erkan Mumcu, sağda birleşmenin sağlanması için listeler hariç fikir birliğine varıldığını da söyledi. Birleşme sürecinin seçimden sonra devam edeceğini savunan Mumcu, kendilerini her türlü fedakarlığı yaptığını, birleşmeye dair sorumluluğun bundan sonra Ağar'a ait olduğunu ifade etti. Erkan Mumcu, şöyle konuştu: "Bütünleşme için nasıl bir takvim oluşturulacağı konusunda anlaştık. Geriye kalan aday listelerinin nasıl oluşturulacağıdır. Biz bu bütünleşmenin kalıcı olmasını istiyoruz. Bu sürecin bir kelle pazarlığına dönüşmesi herşeye zarar verecektir. Biz böyle bir pazarlık içinde olmayacağız. Eğer bütünleşme gerçekleşsin isteniyorsa, bu samimiyetin herkes tarafından bilinmesi gerekir. Anavatan teşkilatlarının onurunu gözeten bir tutum ortaya konmalı. Biz bütünleşmenin gerçekleşmesi için yapılacakların sorumluluğunu Ağar'a bırakıyoruz. Dün Ağar'la yaptığımız görüşmede birleşmenin gerçekleşebileceği konusunda mutabakata vardık."

Pazarlıklar gün boyu sürdü; Aygün mekik dokudu

İki parti arasındaki pazarlıklar gün boyu sürdü. Özellikle DP'den milletvekili adayı olan Sinan Aygün Ağar ile Mumcu'nun konutu arasında mekik dokudu. Gün içinde iki kez Mumcu'yu ziyaret ederek Ağar'ın telkifini ileten Aygün, küçük pürüzler kaldığını ve seçim ittifakını sağlanacağını söyledi. Aygün'e eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura eşlik etti. İki parti arasında bir yandan da heyetler düzeyinde görüşmeler yapıldı. Ancak bütün çabalara rağmen DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan lideri Erkan Mumcu'nun biraraya gelmesi sağlanamadı. Bu görüşmenin bugün gerçekleşebileceği belirtiliyor.
 
Zaman



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs