En Sıcak Konular

Turgut: Tutarlı politika izlenmeli

8 Haziran 2007 08:54 tsi
Turgut: Tutarlı politika izlenmeli Türkiye, Kuzey Irak konusunda siyasi politika belirlemekte hayli zorlanıyor. Çünkü bölgede politika belirlenmesini engelleyebilecek sinyaller geliyor. Peki bu sinyaller neler?

Serdar Turgut'un yazası

Biz sadece PKK’ya konsantre olduğumuz için büyük resmi bazen maalesef görmüyoruz. Bölgeden devamlı farklı sinyaller geldiğinden ‘müdahale edelim’ lafı da havada kalıyor

Türkiye, Kuzey Irak konusunda siyasi politika belirlemekte hayli zorlanıyor. Haksız da sayılmaz. Çünkü bölgede politika belirlenmesini engelleyebilecek sinyaller geliyor.

Bölgeden aldığım istihbarata dayalı bilgileri size aktarınca ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Birkaç hafta önce yaşamakta olduğu Köysancak Köyü’nde Osman Öcalan’a suikast düzenlemeye çalışan iki Kürt yakalandı. Osman Öcalan bu girişimin ortaya çıkmasıyla ortadan kayboldu. Irak vatandaşı olmak için başvurduğu bilgisi geldi.

Kuzey Irak’ta yeni durum, suikastçıların ve bombacıların artık Arap değil Kürt olduklarının ortaya çıkmasıydı. Hatta Erbil’de son haftalarda yapılan birkaç büyük bombalama olayının failleri Kürt olarak tespit edildi.

ENSAR EL İSLAM ÖRGÜTÜ

Bu olaylardan sonra Kürt güvenlik güçleri hemen seferber oldu, bütün bombacıların ismini ve eşkalini belirledi. Ancak bunların bir bölümü henüz yakalanamadı. Hâlâ daha bölgede serbestçe dolaşıyorlar.

Osman Öcalan’a öldürme girişiminde bulunan Kürtlerin, İran sınırında konuşlanmış Ensar El İslam Örgütü’nden oldukları, İngiltere’de eğitilip bölgeye gönderildikleri ortaya çıktı.

Ensar El İslam Örgütü’nün faaliyetlerini artırması, bölgede büyük çapta rahatsızlık veriyor. ‘Kürt El Kaidesi’ olarak bilinen bu örgütün elemanları, Arapların aksine bölgede rahatlıkla hareket etme ve gizlenme imkanına sahipler.

Kürtler arası iç çatışma olarak adlandırılabilecek bu durum, bölgede düzeni sağlamaya çalışanların hiç hoşuna gitmiyor.

Örgütün İran sınırında konuşlanmış olması da Amerikalıların özellikle dikkatini yoğunlaştırdığı bir durum.

TUTARLI BİR POLİTİKA

Bu arada, Barzani dağın tepesindeki kalesine iki danışmanı ile birlikte çekilmiş ve bölgede gücünü koruyabilmesinin tek yolu olarak Kürt milliyetçiliğine oynamayı ve Türkiye aleyhine konuşmayı bulmuş gözüküyor.

Kuzey Irak’taki Kürt halkı, Barzani’nin düşüncelerine hiç sıcak bakmıyor. Onlar bölgenin ve kendi çıkarlarının Türklerle iyi ilişki kurmak ve bunu yaygınlaştırılmakla mümkün olacağını söylüyor.

Zaten Türk işadamlarının bölgedeki tüm faaliyetleri de, bu yakın ilişki arayışı da yaklaşımın bir göstergesi. Bölgeden bir kaynak, ‘tuvalet kağıtlarını bile Türkler sağlıyor’ diyerek durumu özetledi.

Talabani ise Türkiye ile ilişkileri daha da yakınlaştırmak niyetinde. Kerkük’te Türk etkinliğinin artırılmasını da desteklediği belirtiliyor.

Bu tavrını Başbakan Erdoğan’a da iletmiş. Hatta Kerkük’teki petrol işletmesinde Türklere rol vermeyi de düşünüyor. Türkiye ise bu konuda olsa olsa TPAO ile bir adım atılabileceği kanısında. Çünkü petrol işi çok hassas, oyuncu sayısı bu konuda hayli fazla ve güçlüler.

İster sevelim ister sevmeyelim; bölgenin gerçeği böyle...

Biz sadece PKK’ya konsantre olduğumuz için büyük resmi bazen maalesef görmüyoruz. Bölgeden devamlı farklı sinyaller geldiğinden ‘müdahale edelim’ lafı da havada kalıyor. Çünkü asker, bir müdahalenin siyası amacı olması gerektiğini düşünüyor ve bence de çok haklı.

Uzun vadeli düşünüp tutarlı bir politika üretilecek.

Bu arada unutmayalım ki; Kuzey Irak’ta Türklerle sıcak ilişki isteyen birçok Kürt de var.

Türkiye de şu anda bölgenin ekonomi iplerini elinde tutuyor. Bir plan oluştururken başta göze alınması gereken bir gerçek de bu.

Akşam 



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs