En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Erdoğan-Obama açıklaması

16 Ekim 2011 21:51 tsi
Davutoğlu'ndan Erdoğan-Obama açıklaması "Burada özellikle Sayın Başbakanımız ile Sayın Obama arasında çok yakın bir dostluğun ve açık istişare zemini oluşturan bir iletişim kanalının mevcut olduğunu göstermek için bu tür yorumlar yaptım. Ancak..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Isveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu burada yaptığı konuşmada AB konusunda İsveç’in Türkiye’nin en güçlü destekçilerinden olduğunu belirterek, gerçekleştirilen görüşmede Türkiye-AB ilişkilerindeki tıkanıklığın nasıl aşılabileceği konusunun da ele alındığını aktardı.

Türkiye’nin AB’den vizelerin tümü ile kaldırılması konusunda yetkilendirilmiş bir muhatabın tayin edilmesi ve bu müzakere sürecinin başlatılması beklentisinde olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Ama maalesef bu muafiyet diyalogu şu ana kadar başlatılmadı. Umut ediyoruz ki en kısa sürede başlatılır.” dedi.

İsveçli Bakanın bu konudaki desteğini dile getirdiğini, İsveç olarak da vizeler konusunda bazı adımlar atılabileceğini kaydettiğini aktaran Davutoğlu, “Bu bizi çok memnun etti. Bu adımlar diğer ülkeler için de örnek olabilir.” diye konuştu. Davutoğlu, vize muafiyeti ve vize kolaylaştırma işlemlerinin Türk vatandaşlarının uzun zamandır hak ettiği önemli bir hak olduğunu vurguladı.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI BİLDT: VİZE KONUSU MÜNFERİT ÜLKELERİN ELE ALABİLECEĞİ BİR HUSUSTUR

Konuk Bakan Carl Bildt ise İsveç’te 100 bin Türk kökenli vatandaş bulunduğunu, her yıl 450 bin İsveçlinin de Türkiye’yi ziyaret ettiğini söyledi. Vize konusunda AB içindeki diyalogun devam etmesi gerektiğini kaydeden Bildt, "Bu konuda adımlar atılmalı. Fakat mevcut kurallar içinde işleri kolaylaştırılması için yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Bu münferit ülkelerin ele alabileceği ve adım atabileceği bir husustur. Mesela İsveç ve diğer ülkeler bu konuda münferit olarak üzerine düşeni yapmaya çalışmakta. Biz de vize sürecini kolaylaştırarak, Türklerin gerek turistik, gerek ticari gerek diğer alanlarda İsveç’e gelmesini kolaylaştırmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye ve ABD’nin, AB’nin iki stratejik ortağı olduğunu kaydeden Bildt, "Haritayı nasıl tanımlarsanız tanımlayın ABD, Avrupa’nın bir parçası değil fakat Türkiye bir Avrupa ülkesi." dedi. Bildt, Türkiye’nin katılımı ile AB’nin çok daha güçlü, küresel anlamda çok daha güncel bir topluluk haline geleceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt soruları yanıtladı. AB Türkiye İlerleme Raporu konusunda görüşleri sorulan İsveçli Bakan Bildt, “Ben genel olarak bunun iyi bir rapor olduğunu ve net olarak bir gelişmeye işaret ettiğini, herkesin de bunu bu şekilde algılaması gerektiğini düşünüyorum." cevabını verdi. İsveç’in vize konusunda Türkiye’ye ne tür kolaylıklar sağlayacağı konusunda ise Konuk Bakan Bildt, özellikle çok taraflı girişler ve uzun süreli vizeler ile ilgili çeşitli adımlar atılacağını, vize muafiyetinin de olması gerektiğini düşündüklerini aktardı.

"AVRUPA KONSEYİ’NİN KADINA ŞİDDETLE İLGİLİ SÖZLEŞMESİNDE BİR GECİKME YOK"

Bir gazetecinin "Avrupa Konseyi’nin kadına karşı şiddetin önlenmesine ilişkin sözleşmesine Türkiye imza attı ama hala onaylanmadı. Yakın dönemde bu yönde bir adım olacak mı?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Davutoğlu, "Bu bizim çok önem verdiğimiz bir husus. Avrupa Konseyi'nin dönem başkanı olarak bizim başlattığımız bir süreçtir. Bizim dönemimizde hazırlanmış ve benim tarafımdan imzaya açılmış, benim ilk imzayı attığım bir sözleşmedir." dedi.

Bunun Türkiye’nin aynı zamanda uluslar arası topluma yaptığı bir katkı olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti: "Dolayısı ile bu konuda herhangi bir gecikme söz konusu değil. Zaten bu Mayıs ayında imzalandı… Mayıs ayından sonra Meclis bir daha toplanmadı. Seçimler ve yeni hükümetin oluşması süreçleri işledi. Biz bu arada teknik olarak iç hukuk bağlamında yapılması gereken adımları da attık. Bu sözleşme geçtiğimiz hafta içinde benim imzam ile hiçbir çekince olmaksızın Başbakanlığımıza sevk edildi.”

Bu konuda en süratli şeklide hareket edileceğinin altını çizen Davutoğlu, “Hiçbir gecikme söz konusu değil. Yakından takip edeceğiz." ifadesini kullandı.

"ÖNEMLİ OLAN İKİ LİDERİN KARŞILIKLI GÜVEN İÇİNDE HER ŞEYİ KONUŞABİLİYOR OLMASIDIR"

Başka bir gazetecinin, "AK Parti kampında Sayın Erdoğan’ın Başkan Obama’ya rest çektiği şeklinde bir bilgi sızdı. Bu konuda bir açıklama yapabilir misiniz?" seklindeki sözleri üzerine Bakan Davutoğlu, toplantının basına kapalı gerçekleştiğini hatırlattı.

Türk - Amerikan ilişkileri ve Türkiye’nin Orta doğudaki ilişkileri konusunda parti mensuplarını bilgilendirdiğin dile getiren Bakan Davutoğlu, "Bunu yaparken de her türlü konuyu ele aldık. Ama benim bu konuda yorum yapmam doğru değil. Zaten basına kapalı bir toplantı. Dolayısı ile bunun sızmamış olması beklenen bir şey veya öyle yorumladığınız için söylüyorum, bunu teyit etmek yada olmadı demek doğru değil. Çünkü ben bunu basına kapalı bir toplantıda zikrettim. Fakat burada esas vurgulanması gereken husus şudur, ilkesel olarak söyleyeyim: Burada özellikle Sayın Başbakanımız ile Sayın Obama arasında çok yakın bir dostluğun ve açık istişare zemini oluşturan bir iletişim kanalının mevcut olduğunu göstermek için bu tür yorumlar yaptım. Ancak basına sızdığı şekli tam olarak bütünü yansıtmıyor. Önemli olan burada iki liderin karşılıklı güven içinde her şeyi konuşabiliyor olmasına işaret etmiş olmaktır." şeklinde konuştu.

Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,549 µs