En Sıcak Konular

Roma'yı yaktılar!

16 Ekim 2011 13:49 tsi
Halk Berlusconi'ye güven oyu vermiyor, dün başlayan olayların bilançosu ağır...

İtalyan ''Öfkeliler''in (Indignati) dün Roma'da barışçıl bir şekilde başlayıp, provokatör gruplar nedeniyle şiddet eylemine dönüşen protesto yürüyüşünün ardından San Giovanni meydanı ve çevresinin savaş alanına döndüğü gözlendi.

Barışçıl bir şekilde başladıktan sonra provokatör grupların etkisiyle şiddet eylemine dönüşen ''Öfkeliler''in (Indignati) protestosunun yaşandığı yerler, büyük bir çatışmanın izlerini taşıyor.

Çok sayıda aracın yakıldığı, çevredeki iş yerlerinin, özellikle bankaların vitrinlerine zarar verildiği, kaldırımların kırıldığı görülüyor.

Cavour caddesi, San Giovanni meydanı ve çevresinde Roma Belediyesi tarafından başlatılan temizlik çalışmaları doğrultusunda, dünkü şiddet olaylarının izleri silinmeye çalışılıyor.

San Giovanni meydanında, polisle yaklaşık 6 saat çatışan eylemcilerin kaç arabayı ateşe verdiği henüz netleşmedi. Yakılan araçlardan birinin İtalyan Jandarması'nın operasyonel aracı olduğu belirtildi.

Şehir merkezini savaş alanına döndüren ve ateşe verilen arabalar sebebiyle Roma semalarının siyah dumanla kaplandığı gösterilerin maddi bilançosu ise henüz belirlenmedi, ancak zararın milyonlarca avro olacağı yorumları yapılıyor.

Aralarında polislerin de bulunduğu 70 kişinin yaralandığı olaylarda, 12 kişinin  tutuklandığı bilgisi basına yansıdı. Yaralılardan üçünün durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

İtalyan yetkililer, olayları kınadığını ve kabul edilemez bulduğunu ifade etti.

Roma'da yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı protesto gösterisi için önde gelen İtalyan gazetelerinin attığı dikkat çekici başlıklar ise şöyle:

Corriere della Sera: "Şiddet, korku ve yaralı Roma", La Repubblica: "Kara Blok, Roma'yı harap etti", Il Giornale: "Suçlular", Il Messaggero: "Roma'da bir savaş günü", La Stampa: "Aşırı gerillalar Roma'da", La Padania: "Sol şiddet".

İtalyan devlet otoriteleri, olayların şiddete dönüşmesinin kabul edilmez olduğu konusunda birleşti
Ekonomik kriz sonucu artan işsizlik, borç oranı ve sonrasında tasarruf paketleriyle gelen kesintileri protesto eden ''Öfkeliler''in (Indignados) yürüyüşünde, barışçıl gösterilerin yerini şiddetin alması İtalyan devletinde her seviyede tepki gördü.

İtalyan devlet otoriteleri, cumhurbaşkanından başbakanına, muhalefetiyle ve yerel yetkilileriyle barış içinde gelişen ''Öfkeliler''in (Indignados) yürüyüşünün şiddet eylemlerine dönüşmesini kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano yaptığı açıklamada, ''kabul edilemez'' şiddetin endişe verici olduğunu dile getirdi. Başbakan Silvio Berlusconi de şiddetin bugün eriştiği seviyenin sivil yaşam için endişelendirici bir hale geldiğini kaydederken, yaşananların herkes tarafından kınanması gerektiğinin altını çizdi.

"Olayların sorumluları tespit edilip, cezalandırılmalı" diyen Berlusconi, vatandaşların güvenliğini, özgürlüğünü sağlamak için yoğun emek harcayan polislere de tüm kalbiyle teşekkür ettiğini söyledi.

Senato Başkanı Renato Schifiani ise Roma'da bugün barbarlığa tanıklık ettiklerini belirterek, "Bazı şiddet odaklarının derin bir saygısızlık içinde yürüttüğü kentsel bir gerilla savaşı gördük" dedi.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti lideri Pierluigi Bersani de olayların bu noktaya nasıl geldiğini anlamak gerektiğini bildirerek, "Roma'da bugün yaşananlar, utanç verici'' ifadelerini kullandı.

Roma Belediye Başkanı Gianni Alemmano da bugün dünyanın pek çok kentinde yapılan bu tür gösterilerin en kötüsünün Roma'da yaşandığını söyledi.

haberturk

Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,892 µs