En Sıcak Konular

Erken mesai tartışması sürüyor

16 Ekim 2011 11:51 tsi
Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 'daha fazla çalışma' önerisine patronlar destek çıkarken işçi ve memur sendikaları tepki gösteriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın çalışanların "gün ışıdıktan 1 saat sonra mesaiye başlaması ve cumartesi günü de tam ya da yarım gün çalışılması" yönündeki önerisine işverenler çoğunluklu olarak destek verirken, işçi ve memur kesiminden tepki gelmeye devam ediyor. Dünyada insanların çalışma saatini azaltmaya yönelik bir eğilim olduğunu söyleyen Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Mesela Fransa 43 saatten 35 saate düşürerek 650 bin kişiye istihdam yarattı. Büyükşehirlerde ulaşım başlı başına problem 1.5-2 saatlik çileli bir yolculuktan sonra işyerine ulaşabiliyor çalışanlar" dedi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik, bakanın yaptığı bu önerinin doğrudan doğruya devlet memurlarını ilgilendirdiğini söyledi. "Kayıtlı sanayide, 3 vardiya sistemi yüzde 85 oranında uygulanıyor. Dolayısıyla biz zaten cumartesi günleri çalışıyoruz. Taner Yıldız'ın teklifi doğrudan doğruya kamu dairelerinin çalışma saatlerini gün ışığına daha uyumlu hale getirmektir. Bunun kararını özel sektör ve sivil toplum vermeyecektir. Doğrudan doğruya kamu otoriteleri uygun görürlerse karar alacaktır" dedi. Kutadgobilik, uygulamanın özel sektörü etkilemeyeceğine dikkat çekti.

FATURA ÇALIŞANA KESİLECEK
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Bakanın açıklaması aslında çalışma saatlerinin artırılması yoluyla yine Türkiye'deki ekonomik problemlerin faturasının çalışanlara kesilmesi anlamına geliyor" dedi. Bu girişimin çalışma saatlerinin artırılmasına yönelik olduğunu söyleyen Görgün, DİSK olarak daha önce Çalışma Bakanlığı'na haftalık çalışma saatlerinin 1 saat kısaltılması halinde 230 bin kişiye ek istihdam sağlanacağı önerisinde bulunduklarını ancak Enerji Bakanı'nın söz konusu uygulamayla çalışma saatlerini artırmayı planladığını ifade etti.

VERİMLİ ÇALIŞMAK ÖNEMLİ
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Cumartesi günü devlet dairesi açılsın dediğinizde cumartesi doğalgaz yakılması, kalorifer, kömür yakılması bunlar enerji değil mi? Dünyada en büyük ekonomisi olmada en büyük 3'üncü ülkesi olmuşuz. Demek ki 2.5 milyon memur bugün bu işin hakkını veriyor" diye konuştu. Türk Büro-Sen'den yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Bütün gelişmiş toplumlar çalışma hayatıyla ilgili bilimsel araştırmalar yaparak, daha verimli çalışma sağlamak ve istihdamı geliştirmek adına çalışma sürelerini azaltmaya yöneliyor."

sabah




Bu haber 777 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs