En Sıcak Konular

70 bin kişi 30 yılda iki vatan değiştirdi

12 Ekim 2011 15:58 tsi
Sovyetlerin Türkmenistan işgalinin ardından 1950'lerde Afganistan'a kaçan Türkmenler, aynı akıbeti Afganistan'da yaşayınca bu sefer de Pakistan'a sığındı.

Sovyetler Birliğinin Türkmenistan'ı işgalinden sonra baskılara dayanamayarak 1950'lerin başında, anavatanlarını terk edip Afganistan'a kaçan, 1980'lerde ise Sovyetler Birliğinin bu kez Afganistan'ı işgal etmesiyle Pakistan'a sığınmak zorunda kalan Türkmenler, 30 yılı aşkın süredir bu ülkede mülteci statüsünde ağır şartlar altında yaşıyor.

İki defa Sovyet işgaline tanık olan ve 30 yılda iki vatan değiştirmek zorunda kalan 70 bin kadar Türkmen, Pakistan'ın çeşitli bölgelerinde kurulan mülteci kamplarında Afgan asıllı diğer mültecilerle birlikte hayat mücadelesi veriyor.

Afganistan'a dönmek istemiyorlar

Pakistan'da çok sayıda mülteci kamplarından biri de başkent İslamabad'ın 80 kilometre kuzeybatısında Haripur'da bulunuyor. 20 ayrı yerleşim bölgesine ayrılmış Haripur Mülteci Kampında 150 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Kampın 6 numaralı yerleşim bölgesi Türkmenlere ayrılmış. Bu kampta 700'e yakın Türkmen aile bulunuyor, nüfusları ise 3 bin civarında.

Mülteci Türkmenler sağlık ve eğitim hizmetlerinden kısıtlı faydalanabiliyor. Kampta altyapı yok, sakinler su ihtiyaçlarını sokak başlarına kurulan su kuyularından karşılarken, atık sular üstü açık kanallardan tahliye ediliyor. Mülteciler, ulaşım, haberleşme ve elektrik sorunlarıyla da uğraşıyor.

Kampın yöneticilerinden ''Maktum'' lakaplı Abdulhalim, AA muhabirine verdiği demeçte, kamp şartlarının her türlü olumsuzluğuna ve sıkıntısına rağmen ülkelerine geri dönmek istemediklerini söyledi. Abdulhalim'e göre, Afganistan'ın şartlar, Pakistan ile kıyaslandığında çok daha kötü, ayrıca Afganistan hala güvensiz ve tehlikeli.

Pakistan hükümetinin mültecilere ülkelerine dönmeleri için 2012 yılı sonuna kadar süre tanıdığını belirten Abdulhalim, Pakistan hükümeti tarafından kendilerine verilen geçici kimlik kartlarının son üç yıldan beri yenilenmediğini, ''Afganistan'da güvenlik problemi çözülmeden ve iş imkanı sağlanmadan Pakistan hükümetinin bizi buradan göndermesini istemiyoruz'' diye konuştu.

Pakistan'da resmi rakamlara göre 2,5 milyondan fazla Afganistan göçmeni mülteci yaşıyor.

AA



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs