En Sıcak Konular

Destici: İşin peşini bırakmayacağız

12 Ekim 2011 15:57 tsi
BBP Genel Başkanı Destici, merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili 'Bu işin peşini bırakmayacağız' dedi.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili, ''Sonuna kadar hukuk içinde kalacağız, ama bu iş aydınlanana kadar da kimse kusura bakmasın, bu işin peşini bırakmayacağız'' dedi.

Destici, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Sekreteri Arif Ersoy başkanlığındaki heyeti makamında kabul etti.

Arif Ersoy, burada yaptığı konuşmada, merkezlerinin 21-22 Ekim'de Ankara'da Milli Anayasa Şurası düzenleyeceğini ve şuraya tüm siyasi partileri davet ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin bugün en önemli sorununun milli anayasasının bulunmaması olduğunu dile getiren Ersoy, Türkiye'nin şimdiye kadar 5 anayasa deneyimi olduğunu, ancak 1921 Anayasası haricinde bunların tamamen bürokratik çevre tarafından hazırlanarak, millete empoze edildiğini belirtti.

Başka ülkelerden alınan anayasaların, Türkiye'de devletle millet bütünleşmesini sağlayamadığını ifade eden Ersoy, ''Bu nedenle de demokrasimiz hep arızalı olmuştur. Türkiye sağlıklı bir hukuk düzenine sahip olursa hem bulunduğu coğrafyada örnek ülke olur hem de uluslararası yarışta layık olduğu duruma gelir'' diye konuştu.

Türkiye'de herkesin ''yamalı bohça haline gelmiş'' anayasanın değiştirilmesini istediğini dile getiren Ersoy, ''Toplumun bütün kesiminin görüşleri alınarak, ortak paydalarda birleşilmek suretiyle ileri, demokratik ve adil bir anayasanın yapılmasının zamanı gelmiştir'' dedi.

Ersoy, ortak paydaları ortaya çıkarmaya çalışacakları şuraya Destici'yi de davet ederek, şurayla ilgili hazırladıkları dosyayı verdi.

''Laiklik tanımı net ifade edilmeli''

Mustafa Destici de yeni anayasa, terörle mücadele ve dış politika konusunda tüm siyasi partiler, sivil ve askeri bürokrasi ile milletin bir araya gelerek ortak akıl ve proje oluşturmasını ve yüksek bir mücadele ruhuyla bunları hayata geçirmesini istediklerini söyledi.

Demokratik, milli iradenin üstünlüğüne dayanan, Türkiye'deki bütün kesimlerin kendini bulabileceği, inanç ve fikir başta olmak üzere bütün özgürlükleri kapsayacak sivil anayasa yapılmasını başından beri savunduklarını ifade eden Destici, Türkiye'nin kurulduğundan beri demokratik, sivil olmayan bir anayasayla yönetildiğini belirtti.

Özellikle 1980'den sonra iktidara gelen siyasi partilerin yeni anayasayı programlarına almalarına rağmen bugüne kadar herhangi adım atılmadığını ifade eden Destici, ''BBP olarak 12 Eylül referandumunda 'Yetmez ama evet' derken, bunun siyaseten kime yarayacağını bilmeyecek kadar tecrübesiz değildik. Bunu bildiğimiz halde milletimiz, demokrasi ve hukuk adına 'evet' dedik. Bundan sonra da yeni, sivil, demokratik bir anayasada BBP olarak her zaman var olacağız, içinde ve destekçisi olacağız'' diye konuştu.

Hazırlanacak anayasanın mutlaka milletin oyuna sunulması gerektiğini belirten Destici, şunları kaydetti:

''BBP olarak, elbette ki kendi duruşumuza, felsefemize uygun olmayan bir anayasa taslağı hazırlandığında bunun içinde olmayız. Bunun vebalinin altına girmeyiz. Burada kastettiğimiz şudur, tamamen sivil, demokratik anayasa olmalı. Milli iradenin üstünde güç olmasını kabul etmeyiz. Ayrıca laiklik tanımı çok net şekilde ifade edilmeli. Çünkü buradan dindar kesimler büyük mağduriyetler yaşadı. Halen başörtüsü zulmü, katsayı adaletsizliği devam ediyor. Sivil anayasada antidemokratik uygulamaların kaldırılması lazım.''

''Kan davası peşinde değiliz''

Destici, ''Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazası'' ile ilgili soru üzerine, süreçle ilgili başından beri her türlü provokasyon girişimine rağmen hukuk içinde kaldıklarını söyledi.

Türkiye'de hukuk içinde hak aramanın zor olduğunu savunan Destici, ''Ama yine de 2,5 yıllık süreç uzun görünse de Türkiye'de buna benzer davalara baktığınızda, kısa olduğunu görürsünüz. Şu anda dosya Malatya Özel Yetkili Savcılığında. Savcılar tarafından detaylı şekilde, iddialarıyla, bilgi ve belgeleriyle araştırılıyor, soruşturuluyor'' dedi.

Komplo teorilerinin peşinde olmadıklarını ifade eden Destici, ''Sonuçlara bakıyoruz. Şu anda netleşmiş hadiseler var, bilgi kirliliğinin oluşturulması, kayıp cihazlar, oradaki hava hareketliliği gibi somut konuların peşindeyiz'' diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığının kaza kırım ekibinin kendi yönetmeliğine aykırı şekilde kurulduğunu öne süren Destici, şunları kaydetti:

''Yönetmelik, bu kazalarda 9 kişilik komisyon kurulacağını belirtiyor. Buna rağmen 3 kişilik, uzman olmayan, bu konuda yetkili olmayan bir heyet kuruyorsun. Bizim gibi kimse bu işin peşine düşüp araştırmadığı için bugüne kadar hep bu işler yutturulmuş. İşin doğrusu bu. Kimse peşine düşmemiş. İlk defa birileri çıktı, hakkını arıyor. Hakkımızı ararken de bir kan davası peşinde değiliz. Türkiye adına, millet adına... Yani bir olayı aydınlatalım ve bu örnek gösterilerek bütün hadiseler araştırılsın. Bundan sonra da Türkiye'de ölümler şüpheli bırakılmasın. Bununla ilgili sonuna kadar hukuk içinde kalacağız, ama bu iş aydınlanana kadar da kimse kusura bakmasın, bu işin peşini bırakmayacağız. Yılmadan, korkmadan bu işin takipçisi olacağız. Bu bir kazaysa da bunun kaza olduğunu ortaya koyacaklar, tertipse de savcılarımızın, kamuoyunun desteğiyle inşallah bunu ortaya çıkaracağız.'' (AA)



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,304 µs