En Sıcak Konular

Gazze'de hem kutlama, hem de açlık grevi

12 Ekim 2011 15:43 tsi
Gazze'de İsrail ile varılan esir değişimi anlaşması kutlamaları devam ediyor.

Dün gece geç saatlere kadar kutlama yapan Gazzeliler, sabah saatlerinde de Kızılhaç binası önünde toplandı.

Hamas ile birlikte El Fetih, İslami Cihad ve Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi gibi grupların da katıldığı kutlama töreninde bir konuşma yapan Hamas'a bağlı Esirler Bakanı Atallah Ebu Sabah, anlaşmayı zafer olarak niteledi. Ancak bununla yetinmeyeceklerini kaydeden Ebu Sabah, tüm Filistinli mahkumlar serbest bırakılana kadar mücadele edeceklerini kaydetti. Ebu Sabah, Filistin mücadelesinin önemli isimlerinden Mervan Barguti ve Ahmed Sedat ile Abdullah Barguti'nin serbest bırakılmayacağını da doğruladı.

AA'ya konuşan Esirler Bakan Yardımcısı Muhammed El Keteri de, kazanan tarafın kendileri olduğunu belirterek, ''Her ne kadar tüm istediklerimizi elde edemezsek de büyük bir kazanım sağladık. Ancak içeride kalan diğer esirlerimizi de unutmuş değiliz'' diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Keteri de, 18 yıl hapis cezası almış, 11 yıl yattıktan sonra varılan anlaşma çerçevesinde serbest bırakılmıştı.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi siyasi ofisi yetkililerinden Velid El Avvadi ise, İsrail'in elinde hala binlerce Filistinli mahkum olduğuna dikkat çekerek, ''İsrail ile yapılan barış görüşmeleri bir yere varmıyor. O halde tek bir yol var, mücadeleye devam etmek. Mervan Barguti ve Ahmed Sedat'ın çıkamayacak olmasına çok üzüldük. Direnişçilere bir çağrım var, 'Daha fazla İsrail askeri kaçırın'. Böylece geri kalanları da serbest bıraktıralım'' diye konuştu.

İsrail ile yapılan anlaşma 2006 yılında kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalid ve bin 27 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını öngörüyor. 450 kişilik ilk grup bu ay sonuna kadar, geriye kalanlar da iki ay içinde salıverilecek.

- Açlık grevi devam ediyor-

Öten yandan İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların başlattığı açlık grevinin de bitirilmediği açıklandı. Gazze'de greve katılanlar da hala Kızılhaç binası önündeki çadırda eyleme devam ediyor. Bugün açlık grevindeki bir Gazzeli fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

İsrail hapishanelerinde yaklaşık 6 bin Filistinli mahkum bulunuyor. Bunların bir kısmı 25 yıldan daha fazladır içeride. Hapishane şartlarının ağırlaştırılması üzerine yaklaşık iki hafta önce başlayan açlık grevine katılan mahkumların sayısının 2 bin olduğu açıklandı. Gazze ve Ramallah'ta da onlarca Filistinli açlık grevine katıldı.

A.A.



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,633 µs