En Sıcak Konular

İstanbul'u yok eden bu ucubeye kim dur diyecek?

12 Ekim 2011 12:49 tsi
İstanbul'un siluetini bozan gökdelenler tüm tepkilere rağmen yarımadayı çepeçevre kuşatarak yükselmeye devam ediyor. Konuyla ilgili Timeturk Haber Merkezi'ne yorum ve şikayet mektupları yoğun bir şekilde gelmeye devam ediyor. Bizde bunları aktarmayı sür

İstanbul denilince akla ilk gelen en önemli figürlerden biri hiç kuşkusuz Ayasofya ve Sultanahmet Camilerini içine alan siluet.
 
Bu silueti görenlerin kalbine İstanbul aşkı dolar. Lakin son zamanlarda bu siluet, yerini bir ucubeye terk etmek üzere.
 
Binlerce filme konu şairlere ilham kaynağı olmuş bu manzaraya Anadolu yakasından veya Boğaz’dan bakıldığında, Ayasofya Camii, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve diğer tarihi yapılar giriyor fotoğraf karesine.

İSTANBUL’A ÂŞIK BAŞBAKAN VE MİMAR BELEDİYE BAŞKANI
 
İktidarda İstanbul Belediye Başkanlığı yapmış ve İstanbul aşığı bir başbakan var. İstanbul Büyükşehir belediye başkanı Kadir Topbaş ise doktorasını bile yapmış bir mimar. Ucubelerin yükseldiği ilçe Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’sa bitirme tezi; ‘yerel yönetimlerde farklı yaklaşımlar ve sosyal belediyecilik uygulamaları.’ Bunları hatırlatan okurumuz Kadir E.; “Bu ucubelerin nasıl yükseldiğine ve ortaya çıktıktan sonra neden sessi kalındığına akıl erdiremediğini belirterek soruyor:
 
Bu nasıl aşk?
Bu nasıl mimarlık?
Bu nasıl farklı yaklaşım?
Yoksa biz aşkı ve mimarlığı yanlış mı biliyoruz?
 
Diğer bir okurumuz Emine S. İse “Son mesajında Başbakanımızın annesinin ardından döktüğü samimi gözyaşlarının aynını bizde İstanbul’un yok edilen tarihi dokusu için döküyoruz” diyor.
 
BİL BU FİLMİ GÖRMÜŞTÜK
 
Hatırlanacağı üzere önceki Belediye Başkanları döneminde Taksim için “Park Otel” tartışması yaşanmış otelin 20 katı yıkılmıştı.. Yine “Gökkafes” inşaatı bir başka sorundu. İstanbul’a verdikleri zarar hâlâ önlenememiş olan bu iki yapı konusunda konu yargıya taşınmasına karşın İstanbul kaybetmekten kurtulamamıştı. Yüzlerce hatta binlerce yılda oluşan İstanbul’u ve onun siluetini yok etmeye kimin hakkı olabilir?
 
Okurumuz Mimar Cemalettin L; “Bir şehrin kaderi belediye başkanın keyfine ve tercihlerine bırakılamaz. Sayın Başbakanımızı İstanbul’u korumaya davet ediyoruz” şeklinde çağrı yapıyor.
 
Timeturk okuru ve Kadir E; Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül; Başbakanımız Tayyip Erdoğan, İstanbul Valisi’nin İstanbul sevdalılarına bilgi vermeye çağırırken İstanbulluları da “aşkınıza sahip çıkın” diyor ve ekliyor; “aşkınıza göz dikenler var!”

İSTANBUL İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI

“Hindistan’daki Taç Mahal’in değerli taşları yağmalanmaya kalkıldığında nasıl ki tüm dünya halkları ayağa kalktı ve haklı tepkilerini ortaya koydular. Şimdide tüm dünyanın İstanbul için ayağa kalkma vaktidir. Bunu yapacağız” diyen okurumuz Aslan B; ‘ye bir destekte “Kimsenin çıkarı İstanbul’un çıkarından İstanbul’un dokusundan daha önemli değildir” diyen Mimar Cemalettin L’den geliyor.
 
BU SORUN İSTANBUL VALİLİĞİNİ İLGİLENDİRMEZ Mİ?

Fatih Camii’nin avlusundaki 400 yıllık çınarlar kimyasallarla kurutularak kesilmesine göz yuman hatta onaylayan Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’unun artık İstanbul’u koruması beklenebilir mi? Elbette hayır! Peki, ilgili bakanlıklar ve İstanbul Valiliği neyi bekliyor? Nende sessizler? İstanbul İl Genel Meclis’i ne için var?
 
Okurlarımız haklı olarak soruyor: Anıtlar Kurulu ne için var? Metro kazısı için sorun çıkaran kurullar nerede? Köprü konusunda haklı haksız itiraz eden mimarlar, sanatçılar, tarihçiler neredeler?



 
BU UCUBE KİMİN?
 
Tarihi İstanbul’un siluetini yok eden Astay Gayrimenkul İnşaat’ın bu yapısı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ hariç her yerden izin ve ruhsat almış. Bu kurul neden sessiz?
 
RUHSAT ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ’NDEN
 
Yapılan araştırmaya göre izni veren yani şehre “farklı bir yaklaşım” getiren belediye, Zeytinburnu Belediyesi. Bu belediyenin ilk vukuatı değil. Zeytinburnu Belediye’si aynı bölgede daha öncede ‘İbis Otel’ ve ‘Nowotel’ otel adlı iki ucubeye ruhsat vermiş. Şişli ve Beşiktaş’taki cam ve demir yığını ucubelere özendiği anlaşılan Zeytinburnu ve bütün bunlara göz yuman İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi.
 
BÖLGE UNESCO’NUN DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE
 
Bölgenin Birleşmiş Milletler Unesco Dünya Miras listesinde yer alması gelişmeyi daha da ilginç kılıyor. Unesco’nun yakında bu ucubelere yönelik görüşmeler yapacağı gelen bilgiler arasında.
 
UNESCO CEZA KESERSE KİM ÖDEYECEK?
 
İnceleme sonrasında UNESCO’nun Türkiye’yi kınaması ve ceza kesebilir. Kamu Mali Yönetimi Kanunu’na göre konu hakkında ihmali bulunan görevliler bu cezayı kamu kaynaklarından değil kendi ceplerinden ödemek sorundalar. Aslında bunun hiçbir önemi yok: İstanbul elden gittikten sonra üç beş kuruşluk cezayı kimin ödediğini ne önemi var? Ama takip edilmezse bu cezayı da İstanbul halkına ödetebilirler.
 
Okur soruyor: İstanbul sahipsiz mi? Aşık maşuku ile ne zaman ilgilenecek?





MÜFETTİŞLER: YAPILAR İSTANBUL’U OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kazlı çeşme’deki tarihi surların hemen dibinde inşaatına başlanan üç gökdelen yükseldikçe İstanbul’un kartpostalları da değişmeye başladı. Gelişme İstanbul da bulunan 4 nolu Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu müfettişlerince inşaatı devam eden bu yapının “İstanbul Marmara silueti kapsamında olduğunu” bu yüzden “yarımadanın siluetini olumsuz etkilediğini” rapor ediyor.

Müfettişlerin uyarısı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletilmiş. Bakanlık ise “inşaatı durdurun” diye tebliğ çıkarmış fakat Kültür Bakanlığı’nın uyarısını ciddiye alan yok. Çünkü inşan hızla devam ediyor. Sorumlular ise sus pus.

Hızla yükselen inşaat engellenmezse Mart 2012’de tamamlanacak. Gelişmeler İnşaatın hızlanmasına neden olmuş. Artan haberler Kültür ve Turizm Bakanlığı söz konusu inşaat alanında yeni bir incelemeye yapmasına nende olmuş.

KÜLTÜR BAKANLIĞI: DERHAL DURDURUN

Müfettişlerin hazırladığı raporda bölgenin İstanbul Büyükşehir ve Zeytinburnu Belediyelerini sorumluluk alanında bulunduğunu belirtip ekliyor, “inşaatın herhangi bir tescil kaydı yok, Marmara siluetini olumsuz etkiliyor ve parselle ilgili işlem dosyası da yok. İnşaat durdurulmazsa sönüşü olamayan zararlara yol açar!” Fakat herkes bildiğini okumaya devam ediyor.

HER ŞEY KADİR TOPBAŞ’IN İKİ DUDAĞI ARASINDA
 
Uzmanlar her şeyin İstanbul Büyükşehir Beledi Başkanı Dr Mimar Kadir Topbaş’ın iki dudağı arasında olduğunu belirtiyorlar. Lakin Topbaş sessizliği sürdürüyor. Şimdi herkesin korkusu İstanbul’u yönetenler yine “Gökkafes sendromu”na mı yakalandı? Şimdi İstanbul’u yönetenler hariç herkesin ortak korkusu: “İstanbul’un kaybetmesi!”

 



Bu haber 1,444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs