iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Sonun başlangıcı...

12 Ekim 2011 12:10 tsi
Sonun başlangıcı... "Asıl hedef İran'dır. İran ile Türkiye arasında bir çatışma çıkmasını ve bunun genişlemesini isteyenler, sınırda bir tahrik yapabilir." iyibilgi özel

Jeopolitik açıdan suyun kaynama noktasına geldiği bir döneme giriyoruz. 

Nereden mi biliyoruz? 24 saat içersinde ard arda karşılaştığımız haberleri sıralayalım, göreceksiniz:

1- Amerikalı yetkililer, arkasında İran'ın olduğunu öne sürdükleri bir terör eylemini engellediklerini açıkladı. Hakkında dava açılan iki zanlı Suudi Arabistan büyükelçisine suikast planlamakla suçlanıyor. (http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=228264)

2- Tony Blair: Bugün güç, Doğu'ya doğru kayıyor. Bunu abartıyor olabiliriz, abartabiliriz, ama hiç şüphe yok ki 21. yüzyıl Batı ile Doğu'nun birbirleriyle ortaklık içinde olmaları gereken bir yüzyıl olacak. Çin'in yükselişini göz ardı etmemek lazım. (http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=228227)

3- Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın: Tüm bunlar demek oluyor ki hem Doğu Akdeniz’de ve Suveyş Kanalı civarında, hem de Basra Körfezi’nde bir çatışma yaşanacaktır. Araplar belki de İran’a karşı harekât yapacaktır. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Irak’taki ABD kuvvetlerinin İran’a savaş açacağını öngörüyorum.

4- İran Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Fethullah'ın geçtiğimiz hafta Türkiye'ye sessiz bir ziyaret yaptığı belirlendi. Fethullah, Suriye konusunda "Esad'ı hedef almayın, muhaliflere destek vermeyin" mesajı verirken, Ankara da "Esad'ı reforma ikna edin" dedi. (http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=228268)

5- Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin iki gündür "Karayılan yakalandı" haberine dair ifşaatlarını da unutmadan büyük resmin içine koyalım.

Aylar öncesinde, iyibilgi Prof. Dr. Mahir Kaynak ile bir röportaj yapmış, Arap Baharı'nın kaldırdığı toz bulutunun ardındaki hareketliliği mercek altına yatırmıştı. Şimdi görülüyor ki Mahir Hoca, o konuşmada bugün yukarıda saydığımız gelişmeleri noktası noktasın tahmin etmiş: 

- Suriye'de yeni bir rejim ortaya çıkabilir
- Kızıldeniz ve Basra Körfezi yeni çatışma alanı.
- Bundan sonra ciddi bir Sünni-Şii çatışması çıkabilir.

Yukarıda saydıklarımız ile Mahir Hoca'nın aylar önce dediklerini bir araya getirdiğimizde, iki resim çok büyük oranda birbiriyle uyumlu.

ABD'nin, İran ve Suudi Arabistan üzerinden açtığı kart çok önemli. Bu büyük ihtimalle, son hamlenin ilk adımı. Yaşanan bu gelişmeler ışığında Mahir Hoca'ya tekrar bu gelişmeleri danışma ihtiyacı hissettik. Söz konusu yeni gelişmeler ışığında, Kaynak'ın dedikleri kısaca şöyle:

"Önümüzdeki dönemde Ortadoğu bölgesinde silahlı bir çatışma çıkacak. Taraflar Sünni ve Şii olarak belirlenecek. Asıl hedef İran'dır. İran ile Türkiye arasında bir çatışma çıkmasını ve bunun genişlemesini isteyenler, sınırda bir tahrik yapabilir. Sünni Araplar, Türkiye ile birlikte hareket edecek. İran'ın tehdit olarak algılanmasının sebebi, dini motifler değil, Çin'in bölgedeki atlama taşı olmasıdır. Küresel ekonomi üzerinden yaşanan ABD-Çin gerginliğine dikkat etmek gerekir. Çin özellikle ekonomi konusunda tüm dünyayı tehdit edebilecek bir güce sahip. İran, bu hesaplaşmanın bir parçası. Rusya da Çin'e karşı. Ve dolayısıyla İran, ABD ile kavgaya girmişken, Rusya'nın eksenine girmesi isteniyor. ABD, hem Şiileri hem de Sünnileri kontrol edemez. Çünkü ikisi arasında çatışma çıkartmak istiyor. Büyük ihtimalle Şiileri, Rusya'nın eksenine dahil etmek istiyorlar."

Mahir Hoca'ya, Mine Şenocaklı'ya verdiği mülakatta söylediği bir sözü hatırlatıyor, Akdeniz'e inen Türk donanması, Suriye dışında İran'ı da kontrol etmek için gönderilmiş olabilir mi diye soruyoruz. Cevabı şöyle:

"Zaten İran da Suriye'yi korumak için Akdeniz'e doğru geliyor."

Peki Kıbrıs'da Türkiye'nin, İsrail ve Yunanistan ile çatışması senaryolarını nasıl değerlendiriyor?

"O bir bahane gibi gözüküyor. Şu anda Yunanistan'ın durumu ekonomik açıdan çok kritik. Bir gerginliği istemez. Güney Kıbrıs Rum kesimi de, Yunanistan'ın sözünden çıkamaz. İsrail, ABD'dir. Oradaki doğalgaz ve petrol yataklarının kontrolü Avrupa'ya karşıdır. Yani ABD, Avrupa'nın oradaki kaynakları kontrol ederek bağımsızlaşmasını istemiyor. Ki ABD'nin bu görüşüne Rusya da dahildir."

Anlaşılan o ki, Türkiye şu an çok hassas bir karede.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs