En Sıcak Konular

KKTC'yle Kıta Sahanlığı Anlaşması imzalandı

12 Ekim 2011 10:52 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: ''Anlaşmanın New York'ta imzalanması, KKTC'nin egemen bir devlet olduğunu ve Türkiye'nin KKTC'yi tanıdığını dünyanın gözüne soktu'' dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye ile KKTC arasındaki Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın BM'nin merkezi New York'ta imzalanmasının, KKTC'nin egemen bir ülke olduğunu ve Türkiye tarafından tanındığını ''dünyanın gözüne soktuğunu'' söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, uzun yıllar genel başkanlık ve 34 yıl milletvekilliği yaptığı Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) dün akşam düzenlenen 36. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda yaptığı konuşmada, anlaşmanın yakında mecliste görüşüleceğini, bazı partilerin destek vermeyeceğini açıkladığını, bu konuda yorum yapmayacağını, ancak siyasi partiler arası diyaloğun önemli olduğunu vurguladı.

Eroğlu, konuşmasında, partiye nasıl katıldığı ve bugünlere nasıl geldiğine ilişkin anılarını anlattı ve kendisini bugünlere taşıyan partililere teşekkür etti.

Zor günlerin ve sıkıntıların birlik beraberlik içerisinde atlatılacağını, anavatan Türkiye'nin desteğinin her zaman KKTC ve halkı ile birlikte olduğunu ifade eden Eroğlu, siyasi yaşamı boyunca gençlere her zaman Türkiye sevgisi, Atatürkçülük, sevgi-saygı-birlik ve berberlik aşıladığını kaydetti.

Eroğlu, ülkede partiler arası diyaloğun önemine vurgu yaparak, iyi diyaloğun meclise giden yasaların geçirilmesinde de iyi bir gelişme yarattığını, yakında mecliste önemli bir konu olan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nın görüşüleceğini, ancak bazı partilerin buna ret kararı aldığını, bu konuda da bir yorum yapamayacağını belirti.

Eroğlu, anlaşmanın BM'nin merkezi New York'ta kendisi ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalandığını, anlaşmaya anayasaya uygun olarak imza koyduğunu, zaten anlaşmanın petrol arama izni değil kıta sahanlığını belirleme anlaşması olduğunu ifade ederek, diğer izinlerin hükümetin işi olduğunu söyledi.

Bu anlaşmanın New York'ta imzalanmasının, ''KKTC'nin egemen bir devlet olduğunu ve Türkiye'nin KKTC'yi tanıdığını dünyanın gözüne soktuğunu'' belirten Eroğlu, anlaşmanın önemine vurgu yaptı.

Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerini bütün halk adına yürüttüğünü, kendisine oy veren-vermeyen tüm vatandaşların hassasiyetlerini göz önünde bulundurduğunu belirterek, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimtris Hristofyas'ın görüşme sonrası bazı bölge isimleri verdiğini, bu konuda Hristofyas'a ''Bunun görüşmeleri menfi şekilde etkileyeceğini'' söylediğini aktararak, toprak ve harita konularının müzakerelerde en son görüşüleceğini, herkesin rahat olmasını istedi.

Eroğlu, toprak ve haritanın ancak Kıbrıs konusunda yapılacak 4'lü veya 5'li görüşmede ele alınmasını BM raporlarına da işlettiklerini belirterek, müzakerelerde o noktaya gelinip gelinemeyeceğinin de görüleceğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda tecrübe sahibi olduğunu ve uzun yıllardır halkının haklarını koruduğunu belirten Eroğlu, halkının kendisine bu akşam verdiği destekle elini daha da güçlendirdiğini belirtti.

Resepsiyona, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da katıldı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün öğleden sonra, Cumhuriyet Meclisi'nden temsil edilen siyasi partilerin başkan ve yetkilileriyle Cumhurbaşkanlığında bir araya gelerek, müzakere süreci hakkında bilgi verecek.

TRT Haber





Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs