En Sıcak Konular

Kara harekatının hedefi...

9 Ekim 2011 09:02 tsi
Kara harekatının hedefi... Mahir Kaynak'tan dikkat çekici iddia

Değişen şartlar hedeflerin de değişmesine neden oldu. Türkiye’nin bölgesel bir güç haline gelmesi Avrupa’nın gücünü ve etkinliğini sınırlayacaktı ama gelişmeler bu yöndeydi. Türkiye bölgedeki tüm halklarla iyi ilişkiler kuruyor ve etkisini Afrika’ya kadar yayıyordu. Yakınlaşma sadece Müslüman ülkelerle değildi başta Yunanistan olmak üzere Balkanlar’da ve Kafkasya’da da aynı dostluk ilişkileri kuruluyordu. Bütün bunları destekleyen bir gelişme de yaşanıyordu. AB ülkeleri ekonomik bir krizle boğuşurken Türkiye’nin ekonomik alanda da etkili olması ve bunu gerçekleştirmek için Arap sermayesinin desteğini alması ihtimali endişe yaratıyordu.

Bunu engellemenin tek yolu kalmıştı. Kürtler’den başlayarak Türkiye’nin açılım politikasını engellemek gerekiyordu. Türkiye’nin Kürtler’in taleplerine olumlu karşılık vermesine rağmen eskisinden daha sert bir politika izlemelerinin nedeni neydi?

Avrupalı ülkeler modellerini yeniledi ve şu biçime soktu: Kürtler’le Türkiye arasında çatışma yaratmak ve bir arada yaşamalarını imkansız hale getirmek. Kurulacak bir Kürt yapılanmasını İran’ın kontrolüne vermek ve böylece hem Türkiye sınırlanmış olacak hem de ABD’nin karşıtı bir gücün bölgede etkin olması sağlanacaktı.

ABD’nin buna karşılık olarak alacağı tedbirler vardır. Kaynağında kontrol ettiği uyuşturucu trafiğine yeni bir güzergah sağlayarak bölgenin önemli bir gelir kaynağını kurutabilir. Yeni güzergahın Irak-Suriye hattı olması mümkündür.

ABD’nin Irak’tan çekilmesinden sonra Kuzey Irak yönetimine karşı İran destekli bir hareketin olması muhtemel. Bunu önceden gören bölge yöneticilerinin ülkemizle işbirliği yapması güçlü bir olasılık. Zaten yapacağımız bir kara harekatının bu amaca yönelik olması ihtimali daha güçlü. Karşılaştığımız olayı bir terör olayı saymak ve bunu engelleyecek tedbirlerle yetinmek yeterli değildir. Yeni dünya düzeninde bölgemiz çok önemli bir rol oynayacaktır ve bugün yaşadıklarımız bu sürecin bir kademesidir.

Mahir Kaynak / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs