En Sıcak Konular

'Sorunlarımızı istismar eden...'

8 Ekim 2011 14:50 tsi
'Sorunlarımızı istismar eden...' Suriye'de protestoculara yönelik uygulanan şiddet sebebiyle uluslararası kamuoyunun yanı sıra Türkiye'nin de tepkisini çeken Suriye lideri Beşşar Esed, Ankara'yı "olası girişimleri konusunda" uyardı.

 Türkiye'nin toplumsal yapı olarak Suriye'ye benzediğini ifade eden Suriye lideri, "Türkiye sorunlarımızı istismar etmeye kalkarsa daha büyük sorunlarla karşılaşır. Doğrudan kendisi de etkilenir ve düşmanlık kendisine döner" dedi.

Lübnan'ın El Menar Televizyonu internet sitesinde yazan Nadir İzzeddin, Suriye Devlet Başkanı Esed ile görüşen kaynaklarına dayandırdığı bir yazıyı kaleme aldı. İzzeddin, yazısında Esed'in Türkiye'nin tutumu konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Suriye basınında da yer alan makalede İzzeddin, Suriye lideri Esed'in Türkiye'nin toplumsal, ekonomik ve etnik yönüyle Suriye ile benzerlikler taşıdığını söylediğini belirterek, Türkiye'nin kendi sorunlarını istismar etmesi durumunda daha büyük sorunlarla karşılaşacağını söyleyeceğini yazdı.

Yazıda Esed'in Humus, Rastan ve çevresinde gerginliğin devam etmesi konusunda, tek sebebin güvenlik güçlerinin sivil vatandaşların can kaybından duydukları endişe olduğunu söylediği savunuldu. Makalede Suriye lideri Esed'in Humus ve çevresindeki gerginlik ile ilgili, "Burada sükûnetin tam olarak sağlanamamasının sebebi güvenlik güçlerinin sivil can kaybından duyduğu endişedir. Ordu sivil can kaybı olmadan bozgunculara karşı hassas ve sınırlı operasyonlar üzerinde yoğunlaşıyor. Böyle olunca da operasyon hızlı bir şekilde gerçekleştirilemiyor. Gecikiyor. Krize bu şekilde müdahalede bulunmak halktan olumlu karşılık buldu. Bu şekilde halkı hem rahatlattı hem de orduya olan inancını güçlendirdi. Bu şahıslar sadece bozguncu değil aynı zamanda dışarıdan da emir alıyor. Bu düşünce halkta ne kadar artarsa o oranda güvenlik güçlerinin bunlarla mücadelesi kolaylaşacak" ifadelerini kullandığı belirtildi.

"SORUNLARIMIZI İSTİSMAR EDEN DAHA BÜYÜK BİR SORUNLA KARŞILAŞIR"

Türkiye'nin tutumu ile ilgili değerlendirmede bulunan Esed, "Bölge ülkeleri arasında siyasi, ekonomik, etnik yapının yanı sıra birçok alanda benzerlikler bulunuyor. Sonuç olarak kendisi de (Türkiye) aynı konulardan sıkıntılar yaşıyor. Eğer birileri bizim sorunlarımızı istismar etmeye kalkarsa, o zaman onun musibeti (sorunu) çok daha büyük olacak. Çünkü doğrudan etkilenecek. Düşmanlık da kendisine dönecek." dediği ifade edildi.

"TÜRKİYE'NİN POZİSYONU YAKINDAN TAKİP EDİLMELİ"

Yazıda Esed'in, Türkiye'nin pozisyonun yakından ve dikkatle izlenmesi gereğine işaret ettiği ifade edilerek, "Türkiye'nin tutumu etkisi bakımından büyütülmemesi gerekir. Suriye'ye de doğrudan bir tehdit oluşturmaz." dedi. Esed ayrıca Irak'ın tutumu konusunda rahat olduğunu belirtiyor. Lübnan konusunda Suriye lideri, sınırdan geçirilen silahlardan dolayı da Lübnan'a kırgınlığı olduğunu söylüyor. Bazı kesimlerin etnik ve mezhepsel ayrımlar yaparak bunu tahrik etmeye alıştığını ifade eden Esed, bu konuyla ilgili Lübnan güvenlik birimlerinden özellikle istihbaratından destek istiyor. Suriye lideri ayrıca Körfez ülkeleri ile ilgili olarak, "Suriye ile olumlu bir şekilde görüş alışverişinde bulunan, tamamen ABD'nin ağzına bakan ve Arabistan'da olduğu gibi bulanık bir tavır takınan grup olmak üzere" üç gruba ayırıyor.

Esed'in zihnini meşgul eden konunun ise, yönetime karşı askeri bir operasyonun dillendirilmesi olduğu kaydediliyor. Suriye lideri Esed ülkesine yönelik ekonomik yaptırımlar ile ilgili olarak da ülkesinin bu yaptırımları göğüsleyecek ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek gücü olduğunu düşünüyor.

Esed ayrıca, bölgede özellikle Irak, Türkiye ve Suriye arasındaki ekonomik gelişmenin halkların durumu ve aralarındaki ilişkilerle doğru orantılı olduğunu ifade ederek, eğer Suriye sarsılırsa tüm bölgenin etkileneceğine inanıyor.

Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs