En Sıcak Konular

Abbas: Türk İsrail ilişkileri düzelmeli

6 Ekim 2011 19:45 tsi
Abbas: Türk İsrail ilişkileri düzelmeli Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak Strasbourg'a gelen Abbas, genel kurulda konuştu ve AKPM üyelerinin sorularını cevapladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesinin Ortadoğu barış sürecine de katkı sağlayacağını söyledi.

Abbas, Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk-İsrail ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, "İsrail'in Türkiye'nin talep ettiği gibi özür dilemesi ve ilişkilerin normalleşmesinin Ortadoğu barış sürecine de katkı sağlayacağını" söyledi. Abbas, "Türkiye'nin bu konuda oynayacağı rolü her zaman teşvik ettiklerini" söyledi.

Türkiye'nin daha önce Suriye ve İsrail arasında aktif arabuluculuk yaptığını hatırlatan ve bu konuda Filistin'in de onayını aldığını ifade eden Abbas, "İsrail'in Gazze'ye saldırmasıyla yarıda kalan bu arabuluculuk girişimi başarılı olsaydı, Ortadoğu barış sürecine, bölge barışı ve istikrara önemli yararlar sağlardı" ifadesini kullandı.

FİLİSTİN BAHARI ZAMANI GELDİ

Abbas, genel kurulda yaptığı konuşmada, "artık Filistin baharı zamanı geldi" dedi.

Filistin Ulusal Konseyi'ne, AKPM'de "demokrasi için ortaklık" statüsü verilmesi kararından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Abbas, Filistin'in, Fas Parlamentosu'nun hemen ardından bu statüye kabul edilen bölgedeki ikinci parlamento olmasının da önem taşıdığını söyledi.

Abbas, bunun Arap bölgesinde halklar arasında barış ve dostluğu pekiştirici, demokrasinin güçlenmesini teşvik edici rolü olacağını belirtti.

Ortadoğu barış süreci müzakerelerindeki tıkanıklığa işaret eden Abbas, Filistinliler için tek alternatifin, barış sürecinde yeni ufuklar açmak için Filistin devletinin 1967 sınırları temelinde BM'nin tanınması yoluyla uluslararası topluma dönmek olduğunu vurguladı.

Abbas, Avrupa'nın özgürlük ve demokrasi için Arap baharına destek olduğunu belirterek, şimdi Filistin baharının başladığını, Filistin baharında Filistinlilerin özgürlük ve işgalin son bulmasını istediğini ve kendilerinin de bu süreçte desteği hak ettiklerini söyledi.

Abbas, Avrupa'nın desteğine güvendiklerini sözlerine ekledi.



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs