En Sıcak Konular

Erdoğan'ın BM eleştirisine Hindistan'dan destek

6 Ekim 2011 18:42 tsi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısının değişmesine yönelik talepler önemli ülkelerin liderlerinden gelmeye devam ediyor.

İki günlük resmi bir ziyaret için Avusturya'da bulunan Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Patil, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin günün realitelerine uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ''BM'nin küresel kamu vicdanının sesi ve sözcüsü olmasını istiyoruz. Temsil kabiliyeti güçlendirilmiş, demokratik, şeffaf, adil ve etkin bir BM'nin küresel barış ve istikrara daha fazla katkı yapacağına inanıyoruz." çağrısının bir benzeri de Hindistan tarafından tekrar dile getirildi. Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer de Patil'in teklifini destekleyici açıklamalar yaparak Hindistan'ın konseyde daha güçlü bir rol almasını desteklerini ifade etti.

TALEBİ SADECE HİNDİSTAN DİLLENDİRMİYOR

BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyeler Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile on geçici üye ülke bulunuyor. Ancak kurucu üye statüsüyle konseyde yer alan beş ülkenin veto hakkı bulunması diğer gelişmiş ülkeleri rahatsız ediyor. Başta Almanya olmak üzere Japonya, Güney Afrika, Hindistan ve Japonya gibi ülkeler konseyde daimi üyelik hakkına sahip olmak istediklerini son dönemde yüksek sesle dile getirmeye başladılar.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları, üye ülkeler tarafından verilen bir önergenin, 15 üye ülkeden dokuzu tarafından kabul edilmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ülkelerden birinden ret oyu almamış olması şartıyla alınıyor. Filistin'in tanınma başvurusunda ABD'nin veto hakkını kullanacağını açıklaması, Suriye'ye yaptırım konusunda Rusya ve Çin'in vetosu üye ülkelerinin çoğunluğunun kararlarının kabul edilmesini engelliyor.

(CİHAN)

Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,721 µs