En Sıcak Konular

İngiltere AB'ye şüpheyle bakmaya devam ediyor

6 Ekim 2011 15:23 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti, bir diğer adıyla Tory'ler ülkenin Avrupa Birliği ile ilişkilerini sorgulamaya devam ediyor.

Yapılan bir araştırma Muhafazakar partili milletvekillerinin yüzde 47'sinin Avrupa'nın yetkilerini İngiltere'ye iade etmesi, yüzde 38'inin ise İngiltere'nin AB üyeliğinin tartışılması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.

2010'da yapılan genel seçimde Muhafazakar Parti'nin seçim programında, "Avrupa'nın elindeki güçleri geri kazanacakları, İngiltere'nin federal Avrupa'ya kaymasına izin vermeyecekleri" ifadeleri yer almıştı.

Ancak seçim sonucu çoğunluğu elde edemeyen Muhafazakarlar, Liberal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kurmak zorunda kalınca durum değişti. İngiltere'yi "Avrupa'nın kalbinde" gören koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti, Muhafazakarların AB karşıtı görüşlerini sıklıkla gündeme taşımasına engel oluyor.

Diğer yandan ise Muhafazakar Partili milletvekillerinden oluşan yeni bir parlamento grubu, İngiltere'nin AB ile ilişkilerini yeniden şekillendirmeye hazırlanıyor.

AB'yi daha çok "ekonomik bir birlik" olarak gören ve mevcut krizde avro bölgesinden olmamanın avantajını yaşayan İngiltere, birliğin içinde olduğu ekonomik krizin bir an önce çözülmesini istiyor.

Hague'den "yanan bina" hatırlatması

1998 yılında Muhafazakar Parti'nin lideri olduğu dönemde "Avro, çıkışı olmayan yanan bir bina gibi" diyen Dışişleri Bakanı William Hague, bu sözlerini dün partisinin yıllık kongresinde tekrarlayarak, haklı çıktığını vurguladı.

2001'de ülkedeki genel seçimde, partisinin lideri olarak AB karşıtı görüşlerini ortaya koyan Hague, İngiltere'nin AB'den yetkilerini geri alması yönünde bir seçim kampanyası yürütmüştü. Ancak 2001 genel seçiminde İşçi Partisi'ne karşı Muhafazakarların aldığı yenilginin ardından, Hague genel başkanlık görevinden istifa etmişti.

İngiltere'deki mevcut koalisyon hükümetinin AB ile ilgili aldığı önemli bir karar da AB'ye herhangi bir yetki devri ya da AB'de herhangi bir anlaşma onayı öncesinde konunun ülkede referanduma sunulması kararı oldu.

1973 yılında AB üyesi olan İngiltere, AB'deki birçok ülkenin aksine kendi para birimi olan sterlini kullanıyor.


AA



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs