En Sıcak Konular

Somali'de patlama

6 Ekim 2011 15:19 tsi
Önceki gün meydana gelen intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü geçerken, ağır yaralılar Türkiye'ye getirildiği açıklandı...

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Yüksek Öğretim Bakanlığı önünde düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 100'ü geçtiği bildirildi.

BM'nin insani işler koordinasyon bürosundan yapılan açıklamada, El Kaide bağlantılı Eşşebab örgütü tarafından üstlenen saldırının, Somali'ye güvenli olmayan ortamın egemen olduğunu sert şekilde hatırlattığı belirtildi.

Mogadişu'nun işlek bir caddesinde bazı bakanlıklara ev sahipliği yapan bir bina önünde önceki gün kamyonla düzenlenen saldırının, Eşşebab'ın şimdiye kadar düzenlediği en büyük saldırı olduğu kaydedilmişti.

Saldırıyı bir militanın düzenlediğini bildiren Eşşebab, saldırılarını giderek artıracağını belirtmişti. Afrika Birliği barış gücü askerlerinin Ağustos ayında operasyon başlatması üzerine Eşşebab militanlarının çoğu başkentten ayrılmıştı.

Saldırıda yaralananlardan, durumu ağır olan 37 kişi, refakatçileri ile Türkiye'ye gönderildi.

Saldırıda ağır yaralananları götürmek için hazırlanan ve İstanbul'dan havalanan Türk Hava Yollarına ait Airbus A340 tipi ''İstanbul'' adlı uçak saat 07.30'da Mogadişu Havaalanı'na indi.

Uçağın yaralılar için hazırlanmasının ardından Sağlık Bakanlığının Mogadişu'daki ekibi tarafından önceden kontrol edilen ve durumu ciddi olan hastalar ambulanslarla havaalanına sevk edildi. Hastalar burada sedyelere alınarak Türk sağlık ekiplerince uçağa bindirildi.

Bu arada Türkiye'ye gidecek hastaların arasında bulunmayan bazı yaralılar da yakınları tarafından havaalanına getirilerek uçağa bindirilmeye çalışıldı. Apronda bekleyen hastaları Somalili yetkililer isimleri olmadığı için uçağa almak istemedi. Sağlık Bakanlığı yetkilerinin araya girmesinin ardından durumu ciddi olan bazı yaralılar da uçağa bindirildi.

Daha sonra 37 hasta ve 31 refakatçiyi taşıyan uçak Ankara'ya gitmek üzere havalandı. Yaralıların arasında Somali Sağlık Bakan Yardımcısı Moallim Ali'nin de olduğu belirtildi.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, durumu ağır olan yaralıların tedavi için Türkiye'ye gönderildiğini belirtti.

 Afrika Birliği askerlerinin kontrolündeki askeri hastane, Benadir ve Medina hastanelerinde yaptıkları kontrollerin ardından durumu ciddi olan yaralıları belirlediklerini ifade eden Coşkun, yaralılara yolculukları boyunca sağlık ekiplerinin de refakat edeceğini bildirdi.

Yaralıların Ankara'daki hastanelerde tedavi altına alınacağını ifade eden Coşkun, genellikle ileri derecede yanık, kol, bacak ve çene kırıkları ile göz ve göğüs yaralanmalarının olduğunu söyledi. Coşkun, uçakta her yaş grubundan yaralının olduğunu da kaydetti.

Somalili yetkililer ise havaalanında gazetecilere yaptıkları açıklamada, patlamanın ardından ilk büyük yardımın Türkiye'den geldiğini belirttiler. Müslüman bir ülkeden gelen bu büyük yardımdan duydukları memnuniyeti dile getiren yetkililer, yaralılara Türkiye'de çok iyi şartlarda bakılacağına olan inançlarını da ifade ettiler.

Uçağın akşam saatlerinde Ankara'da olması bekleniyor. (AA) 

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs