En Sıcak Konular

Ankara'daki doğalgaz patlamasının ön raporu hazırlandı

6 Ekim 2011 14:44 tsi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesinin ön inceleme raporunda, 26 Eylül'de bir marketin bodrum katında meydana gelen patlamanın, servis hattı vanasının kapalı, bodrum katındaki tesisat borusu boşaltma tapasının sökülmüş ve vanasının açık olmasın

Şubeden yapılan yazılı açıklamada, doğalgaz tesisatı tadilat çalışması sırasında ortama doğalgaz biriktiği ve biriken gazın tutuşması sonucunda meydana gelen patlamada 16 kişinin yaralandığı, olay yerinde oda uzman bilirkişileri tarafından ön inceleme yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, inceleme sonucunda, yapılan işlem için yetkili firma tarafından doğalgaz projesi çizilerek Başkent Doğalgaz'a onaya sunulduğu, ancak henüz onay almadığının Başkent Doğalgaz yetkilerince beyan edildiği bildirildi.

Söz konusu projenin odanın mesleki denetiminden de geçmediğinin tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Doğalgaz borusu içerisindeki doğalgazın, iç tesisat boru kolonunun en üst katında bulunan tapadan güvenli şekilde boşaltılması gerekmektedir. Yapılan incelemede servis hattı vanasının kapalı olduğu, ancak bodrum katında döşenen iç tesisat borusu boşaltma tapasının sökülmüş ve vanasının açık olduğu görülmüştür. Yapılan bu işlem bodrum katı ve üstündeki iş merkezi katlarında doğalgaz birikmesine sebep olmuştur.

Bodrum katında tesis edilen boru tesisatı mahallinde ters kirişler mevcut olup, üst havalandırma açıklığı bulunmaktadır.

Tesisatta solenoid (ani kapama) vana mecut olup gaz algılama cihazı ve bağlantısının henüz tesis edilmediği görülmüştür.''

Açıklamada, bazı uyarılara da yer verildi.

Doğalgaz iç tesisat işlerinin ''Doğalgaz iç tesisat yetki belgesine sahip'' bir makine mühendisinin tam zamanlı çalıştığı şirketlerce yürütülmesinin zorunlu olduğu ifade edilerek, oda tarafından bu hizmetleri verecek şirketlerin tescillendiği ve büro tescil belgesi verildiği belirtildi.

Ancak birçok gaz dağıtım şirketinin, söz konusu MMO Büro Tescil Belgesi koşulunu yetkilendirme aşamasında aramadığı savunulan açıklamada, bu durumun ilgili idarelere sunulun yetkili mühendis belgesini şekli bir konuma soktuğu, mesleki anlamda ceza almış ya da o firmada halen çalışmayan mühendisler eliyle bu hizmetlerin verilir gibi gösterilmesine neden olduğu bildirildi.

Açıklamada, gaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz şirketinin de doğalgaz projelerinin onaylanması sırasında, oda mesleki denetimlerini aramadığı, doğalgaz uygulamaları konusunda yaşanan sıkıntı ve sorunların aşılmasının, gaz dağıtım şirketleriyle bu hizmetleri veren mühendislerin üyesi olduğu Makina Mühendisleri Odasıyla sıkı bir işbirliğinden geçtiği belirtildi.

A.A.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs