En Sıcak Konular

'Türkiye ve İsrail'in ortak endişesi...'

6 Ekim 2011 13:11 tsi
'Türkiye ve İsrail'in ortak endişesi...' "İsrail ve Türkiye'nin ortak bir endişesi doğuyor: Suriye. Hatırlayın, Suriye - İsrail görüşmeleri iki yıl önce Türkiye'nin arabuluculuğuyla yapılmıştı. Bu kez Türkiye ve İsrail arasında Suriye'nin geleceği için görüşmeler neden tekrar yapılmasın?"

Habertürk gazetesinden Kürşad Oğuz'a konuşan Fransız siyaset bilimci - sosyolog Gilles Kepel'in röportajından ilgili kısım:

Suriye Türkiye için Mısır'ın Filistin'i mi olur?
Evet. Böyle bir risk var. Önceleri Erdoğan ve Davutoğlu, Suriye'deki rejimin desteklenmesi konusuna angaje olmuşlardı, hatta Avrupa'ya gelip bu meselenin çözüleceğini söylediler. Esad, Türkiye-Suriye-Ürdün-Lübnan arasında bir gümrük birliğini ne kadar savunduğunu söyledi. Bugünse Türkiye tam tersi bir konumda ve Suriyeli muhaliflerin ülkede toplantı yapmasına izin veriyor. Bunların hepsi bir risk ve şimdi kesinlikle 'sıfır sorununuz' yok. Şimdi sorunları çözmek durumundasınız.

Bazıları Erdoğan'ın Türk siyasetinde Atatürk'ten sonraki en güçlü lider olduğunu söylüyor.
Evet öyle. Geriye dönüp gençliğimizdeki liderlere baktığımızda elbette Demirel'i, Ecevit'i görüyoruz. Ama Erdoğan Türk siyasetine bambaşka bir boyut kattı. Çünkü Türkiye dışında Demirel'i ve Ecevit'i tanıyan yoktu. Oysa Erdoğan'ın çok önemli bir uluslararası boyutu ve popülaritesi var.

Mavi Marmara'yla başlayan gerilim bir gün biter mi? Türkiye, Mavi Marmara saldırısıyla bozulan Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için üç şart öne sürüyor: Özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması. İsrail politikasını değiştirir mi?
Bugünkü İsrail hükümeti bunu yapmaz. Çünkü Türkiye'nin talepleri sadece Türkiye'ye değil, Arap kamuoyuna da dönük. Bunu İsrailliler kabul etmez çünkü ederlerse bir zaafiyet ve zayıflık içinde oldukları algısını verirler. Bu İsrail hükümeti için intihar olur. İlerde değişebilir tabii. Çünkü İsrail ve Türkiye'nin ortak bir endişesi doğuyor: Suriye. Hatırlayın, Suriye - İsrail görüşmeleri iki yıl önce Türkiye'nin arabuluculuğuyla yapılmıştı. Bu kez Türkiye ve İsrail arasında Suriye'nin geleceği için görüşmeler neden tekrar yapılmasın?

İran ve Türkiye bölgede bir rekabet içine girebilir mi şimdi?
Evet, öyle olacağını düşünüyorum. Sadece Araplar'ın kontrolü açısından değil. İran bugün nükleer tehdidin Batı'ya karşı işe yaramadığını gördü. Ahmedinejad'ın saf çatışmacı politikasının sadece Irak'ta ABD işgali olduğunda geçerli olduğu anlaşıldı. ABD Irak'tan çekildiğinde İran şantajına çok daha az hassas olacak. Bazı işaretler Ahmedinejad'ın eskisi kadar güçlü olmadığını da gösteriyor. Ailesinden bazı üyeleri hapse attılar. Bu da, Arap baharından sonra İran baharının da olabileceğini gösteriyor.



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,668 µs