En Sıcak Konular

Telefon, terlik ve yüzüklere dikkat!

6 Ekim 2011 10:42 tsi
Telefon, terlik ve yüzüklere dikkat! Teknolojinin gelişmesiyle insan hayatının vazgeçilmezi konumundaki ceptelefonların ve moda diye giyilen parmak arası terliklerin, takılan yüzüklerin insan sağlığını ne derecede tehdit ettiği uzmanlar tarafından açıklandı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslan Tekataş, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların, DNA üzerine etki yaparak insan vücudunda tümöre yatkınlık oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Kocaoğlu da basit bir yüzük, parmağın kopmasına; rahat diye giyilen parmak arası terlik, ayak parmaklarının kırılmasına neden olabiliyor diyerek vatandaşları bu konuda uyardı.

Yrd. Doç. Dr. Aslan Tekataş, düzenlediği basın toplantısında başta başağrısı olmak üzere cep telefonlarını birçok zararının olduğunu ve mümkün olduğu kadar vücuttan uzak tutulması gerektiğinin altını çizdi. Bektaş,  "Telefonun arama anı en çok sinyal aldığı zamandır. Telefonu açtıktan sonra kulağa getirmek, radyasyonu biraz daha azaltıyor.''  dedi. Son olarak telefon görüşmelerinde kullaklık kullanımının önemine değindi.

RAHAT ALIŞKANLIKLARINIZ  AMELİYATHANEYE GÖTÜREBİLİR

Ameliyathanelere girmemek için uyarılarda bulunan Prof. Kocaoğlu rahat diye giyilen ayakabı ve terliklerin takılan aksesuarların insan sağlığ için tehlikelrini anlattı. Bu hatalara düşmemek için doktorumuza kulak verelim.

AÇIK AYAKKABILAR KORUMUYOR

"Yine en önemli risklerden biri de parmak arası terlikler. Bugünlerde herkesin ayağında olan bu terlikler biz cerrahlara çok iş çıkarıyor. Parmak arası terliklerin, parmakları koruyucu özelliği yok. Dolayısıyla sandalye ayağı, direk ya da başka bir cisme çarpıldığında, ayak parmakları kırılabiliyor. Tek tesellimiz, bu tür kırıkların kolay tedavi edilebilmesi. Basit kırıklar oluyor genelde. Kırık parmak, sağlam parmağa flasterle yapıştırılıp kaynaması bekleniyor. Ama tabii bazı vakalar daha ağır oluyor, o zaman ameliyat gerekiyor. Ben hiçbir zaman parmak arası terlik giymedim, çocuklarıma da giydirmedim. Genelde kapalı terlikleri tercih ederim."

BİR BACAK KISAKALABİLİR

"Çocuklarda sık sık kırıklarla karşılaşıyoruz. O yaşlarda kırıklar çabuk iyileşiyor; basit alçılamayla tedavi edilebiliyor. Ancak büyüme kıkırdağında oluşan kırıklar sorun yaratıyor. Büyüme kıkırdakları hasar görmüşse, anne babaları uyarıyoruz. Belirli zamanlarda doktora getirmelerini söylüyoruz. Çünkü bu hasar, bir bacağın diğerine göre kısa kalmasına ya da bu bacakta eğrilik oluşmasına yol açabilir. Büyüme kıkırdağının kırılması durumunda hekimin yapabileceği bir şey yok. 'Hastanın kaderi olay anında belli olur,' deriz. Büyüme kırkırdağı zedelenmişse bunu izlemek lazım. Mesela bir bacağın kısa kalması, ancak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir."

ÇOCUKLARA ORTOPEDİK AYAKKABI

"Anne babalar, çocuğun içe basması şikayetiyle gelir. Kast edilen, bizim güvercin yürüyüşü dediğimiz, yürürken parmak uçlarının birbirine bakması... Sorun ayak gibi görünüyor ama aslında kalça ekleminden kaynaklanıyor. Çocuklara sağlıklı oturma pozisyonları öğretiyoruz. Hastaları yıllık muayenelerle takip ediyoruz. Ama bu genel bir sorundur, çocuğun gelişimi sırasında gözlenen olağan bir süreçtir. Altı-yedi yaşına kadar genelde spontan olarak düzelir. Ama kimilerinde düzelmiyor. Yürürken ayakları birbirine çarpıp düşebililiyor çocuklar. O zaman ameliyat etmemiz gerekebiliyor. Ailelere, çocukları için ortopedik ayakkabı almalarını öneriyoruz."

ÇARPIKBACAK ESTETİKLE DÜZELMEZ

"Ayak ve bacak sağlığına ilişkin en yaygın sorunlardan biri de çarpık bacaklar. Çarpık bacak, kemikte eğrilik olması anlamına gelir. Estetik cerrahlar çarpık bacakları düzeltemez. Sadece silikon yerleştiriyor, görünümü düzeltiyorlar. Halbuki çarpık bacak sadece estetik bir sorun değil; bacak çarpık olduğunda vücudun yüklenme ekseni de sorunlu olabiliyor. Eğer yüklenme ekseninde bozukluk varsa, bunu ortopedist düzeltir. Kabul edilebilirlik sınırında eksen kaymaları varsa ameliyata almıyor, jimnastik hareketleri öneriyoruz. Sorunun ameliyatlık olup olmadığını dışarıdan anlamak zor ama röntgen her şeyi ortaya çıkarır."






Bu haber 1,183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,511 µs