iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

İsrail-Türkiye: Olağandışı arabulucu

6 Ekim 2011 10:39 tsi
İsrail-Türkiye: Olağandışı arabulucu Şaşıracak bir şey yok. ABD olmaz, o olabilir. Yeni durumu ve duruşu müsait. İsrail razı olur.. Peki Türkiye?.. iyibilgi Ankara

Sonda söylenecek olanı başta dillendirelim: Azerbaycan son dönemde İsrail ile gelişmiş ilişkilere sahip. Türkiye ile ilişkilerini de-şu sıralar limoni olsa da-anlatmaya herhalde gerek yok.

Esasen bir süredir gergin olan Türkiye-Azerbaycan ilişkileri hiçbir zaman “et-tırnak” prensibine zarar veremedi. Hatta Türkiye, Bakü’den gayet açık biçimde İsrail karşısında açık tavır almasını da istedi.

Bakü ile Tel Aviv arasındaki enerji alış-verişine bu yolla gelebilecek halel de İsrail’in ödünü koparıyor. Öte yandan Bakü-İsrail ilişkileri de hayli ilerledi. Ticari hatta askeri temaslar var.

Azerbaycan ise aşağı sakal yukarı bıyık durumunun farkında bu hal ülkeyi hayli geriyor. Türkiye ile İsrail arasında ilgili tüm coğrafyada açık ve sert bir rekabet olduğundan, Azerbaycan da bu süreçten nasibini alıyor ama taraf tutacak gibi de değil.

Hatta, Bakü dedikolarına göre, “yarın öbür gün bunlar barışır biz ortada kalırız, nemize lazım” cümleleri de zikrediliyor. İşte bu noktada resme farklı bir açıdan bakış öneren tezler giriyor.

Azerbaycan halihazırdaki konumunu ve “tarafsızlığını” korumayı başarırsa, zaman içinde iki ülke arasında arabulucu pozisyonunu elde edebileceği tezi bu.

Olur olmaz ayrı konu ama İsrail’in buna evet diyeceği, şartları konusunda artık pazarlık yapmayacağı belli olan Ankara’nın ise en azından “kardeş ülkeyi” dinleyeceği varsayılıyor. Bakü'de bu fikri savunan siyasiler var; "Birileri İsrail'e durumu anlatmalı" diyorlar.

Esasen, ABD de dahil Tel Aviv ve Ankara’nın başkaca bir ülkeye kulak asmayacağı da görünüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,919 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,599 µs