En Sıcak Konular

Hindistan söz verdiği güne lanet edebilir!

6 Ekim 2011 10:34 tsi
Hindistan ve Afganistan arasındaki stratejik işbirliği kararını tartışan Guardian gazetesi: ABD ve NATO 2014'te Afganistan'dan çıkmaya doğru giderken, Delhi'nin bu boşluğu doldurması mantıklı görünebilir. Ama ne Pakistan ne de Taliban bunu böyle görece

Gazetenin yazarlarından Simon Tisdall, "Hindistan Afganistan'ın arkasında durma sözü verdiği güne lanet edebilir" diye yazmış.

"İki ülke stratejik anlaşmaları ile ticaret ve terörle mücadelede işbirliği yapmayı kararlaştırdı; Delhi Afgan güçlerini eğitip donatmayı vadetti. ABD ve NATO 2014'te Afganistan'dan çıkmaya doğru giderken, Delhi'nin bu boşluğu doldurması mantıklı görünebilir. Ama ne Pakistan ne de Taliban bunu böyle görecektir. Hindistan bu girişimi için çok ağır bir bedel ödeyebilir."

"Delhi'de kimse Afganistan topraklarında asker ya da güvenlik kuvvetlerinin varlığından söz etmiyor. Ama eğitim rolü üstlenmesi Hindistan'ı NATO'nun halefi; dolayısıyla da isyancıların gazabının yeni hedefi haline getiriyor. Hindistan liderleri bir gün Amerika, İngiltere ve diğer tüm ülkelerin yavaşça ellerinden attığı bu yakartopa cömertçe ve övünçle kucak açtıkları için çok pişman olabilir. Bu, Pakistan'ı kanattan kuşatma hedefi için çok yüksek bir bedel gibi görünüyor."

Independent da bu işbirliğinin Pakistan'ın öfkeden köpürmesine yol açtığını yazıyor.

Habere eşlik eden Ömer Vareyş imzalı yorumda ise Pakistanlı generallerin Taliban'ı destekleyerek Hindistan'ın eline koz verdikleri savunuluyor. "Şimdi Batı Afganistan'dan çekilirken, Hindistan'ın burada zemin kazanmasını nasıl önleyeceklerini kara kara düşünüyorlar" deniliyor.

"Pakistan'ın bölgesel olarak tecrit edilmesinin nedeni cihat yanlısı militanlara zaafı... Pakistan'ın kendisini Hindistan tarafından kuşatılmaktan koruyacağını düşündüğü militanlar, sonuçta tam da bu olasılığı güçlendirdi. İslamabad, Afganistan'ın geleceğinde umduğu rolden mahrum bırakıldığını düşünüyor. Kabil, Delhi ve Washington bölgeye terör ihraç etmesini kınamak için birleşirken, Pakistan parya devlet statüsüne doğru gidiyor."

Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs