En Sıcak Konular

YÖK'te 28 Şubat uygulamaları devam ediyor

6 Ekim 2011 09:50 tsi
YÖK'ün yurt dışından mezun olan ilahiyat öğrencilerinin denkliklerini kabul edip etmeme konusundaki zulmü devam ediyor. 28 Şubat döneminde iptal edilen denklikler binlerce kişiyi mağdur etmişti.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK)’ün yurt dışından mezun olan ilahiyat öğrencilerine yönelik zulmü sürüyor. 28 Şubat döneminde denklikleri iptal edilen öğrenciler, “Biz ek ders istemiyoruz. Gaspedilen hakkımızın iadesini istiyoruz. Devletin yaşadığımız mağduriyet için bize tazminat ödemesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştular. YÖK’ü mahkemeye verdiklerini açıklayan yurt dışını mezunu öğrenciler, “15 yıldır mağdur edildik. İşlerimiz elimizden alındı. Eğitmenlik dışında bir mesleği olmayan yüzlerce arkadaşımız ailelerinin geçimini sağlamak için ticarete atıldı ancak büyük kayıplar yaşadı. Hiç kimse akademik hayatına devam edemedi. Aileler perişan edildi. Ordudan atılanların yaşadığı mağduriyetin benzerine yurt dışı mezunları maruz kaldı. Bundan dolayı ordudan atılanların hakları nasıl iade edildi ise bize de haklarımız aynı iade edilsin. Mağduriyetimiz için devlet bize tazminat ödemeli” dedi.

EK DERS UYGULAMASI 28 ŞUBATTAN DAHA BETER

Malezya, Pakistan, Mısır vb ülkelerden mezun olan öğrenciler, diplomalarının İngiltere, ABD, Fransa, Almanya gibi devletler başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri tarafından tanınırken Türkiye tarafından tanınmamasının utanç verici olduğunu açıkladı. 28 Şubat döneminde iptal edilen denkliklerinin hukuken tevdisini isteyen öğrenciler, 15 yıldır yaşanan mağduriyeti YÖK’ün ek derslerle düzenlemeye çalışmasının daha büyük haksızlık olduğunu söyledi. Ek dersler konusunda bile yurt dışı mezunlarına büyük haksızlık yapıldığını belirten öğrenciler, aynı okuldan ve sınıftan mezun öğrencilerden bazısına 3 bazısına 5 ve bazısına ise 9 ders verildiğine dikkat çekti. Öğrenciler, yurt dışı mezunlarından alınan harç olayında da yaşanan haksızlığın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

YÖK’TE 28 ŞUBAT KORKUSU SÜRÜYOR MU?

28 Şubat sürecinde Türkiye’deki üniversitelerin büyük bir gerileme yaşadığını belirten öğrenciler, yine bu süreçte yetkisiz kişilerin ve çalıntı kitaplarla Dr. unvanı alanların rektör yapıldığını belirtti. 28 Şubat döneminde dini değerlere yapılan saldırıların Hitler faşizmini anımsattığını belirten öğrenciler, sadece yurt dışı mezunları değil, imam-hatiplere uygulanan haksızlıklar, Kur’an-ı Kerim talebelerine uygulanan yaş sınırlaması gibi uygulamaları örnek gösterdi. Öğrenciler, gasbedilen haklar bir bir iade edilirken, yurt dışı mezunlarına ise denkliğin ek derslerle tanınmasının daha büyük zulüm olduğunu kaydetti.

ULUSLARARASI HUKUKİ YOLLARA BAŞVURUYORLAR

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a çağrıda bulunan öğrenciler, “Saygıdeğer YÖK başkanı Malezya’da hocalık yapmıştır. Bu uygulamanın bariz gasp olduğunu kendileri de biliyor. Biz gaspedilen hakkımızın iadesini istiyoruz. 16 yıldır yaşanan mağduriyetin maddi ve manevi olarak giderilmesi için tazminat talep ediyoruz. Ek ders uygulamasının 28 Şubat korkusunun halen sürdüğünün görüntüsüdür. Bunu kabul etmeyeceklerini belirten öğrenciler. Verilen haklar kanunen geri alınamayacağına göre biz verilen haklarımızın iadesini istiyoruz” dediler. Yurt dışı mezunu mağdur öğrenciler haklarını almak için her türlü, ulusal ve uluslararası hukukî yollara başvuracaklarını belirttiler.

Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen ay Mısır'a düzenlediği gezide El Ezher Üniversitesi dahil devlet olarak anlaşma yaptıkları tüm ülkelerdeki üniversitlerin denklik sorununu çözeceklerini belirtmişti. 

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,668 µs