En Sıcak Konular

Predatorlar İncirlik'e geliyor

6 Ekim 2011 09:02 tsi
Predatorlar İncirlik'e geliyor ABD ile insansız hava aracı Predatorlar konusunda yapılan görüşmelerde sona gelindi.

PKK ile mücadelede kullanılacak yırtıcı kuşların yakın zamanda İncirlik Üssü'ne konuşlandırılması konusunda anlaşma sağlandı.

Ankara'nın Washington yönetiminden Türkiye'ye konuşlandırılmasını istediği Irak'taki Predatorlar konusunda ilerleme sağlandığı öğrenildi. İnsansız hava araçları Predatorların İncirlik Üssü'ne konuşlandırılması konusunda devam eden görüşmelerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı ve ABD yönetiminin yakın zamanda Ankara'ya resmi cevap vereceği ifade ediliyor.

Diplomatik çevrelerden elde edilen bilgilere göre, Türkiye'nin NATO radarına topraklarını açmasından sonra iki ülke ilişkileri ivme kazandı ve ABD özellikle PKK terörüyle mücadelesinde Türkiye'ye daha güçlü destek sağlamaya çalışıyor. Bu çerçevede, Ankara'nın "Predatorları Türkiye'ye konuşlandırın" talebine olumlu cevap veren ABD yönetimi, insansız hava araçlarını İncirlik Üssü'ne yerleştirme konusunda kararını verdi. Teknik detaylar ve konuşlandırma takvimi konusundaki bilgiler gizli tutulurken, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle Irak topraklarından çekilmiş olması gereken ABD'nin Predatorları Türkiye'ye konuşlandırma kararı kesinlik kazandı.

Diplomatik kaynaklar, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin Afganistan'daki üç süper kobra helikopterinin Türkiye'ye verileceğini açıklamasını da, NATO radarına karşılık ABD'nin bir jesti olarak değerlendirdiler.

ABD Başkanı Barack Obama ile BM Genel Kurul toplantıları sırasında görüşen ve konuyu gündeme getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak'taki Predatorların Türkiye'ye konuşlandırılması konusunda uzlaşma sağlandığını, bu konuda herhangi bir olumsuzluk olmadığını açıklamıştı. 2007'den bu yana Irak'taki üslerinden yaptığı hava operasyonlarında yoğun olarak Predatorları kullanan ve bu uçaklardan elde ettiği istihbarat görüntülerini Türkiye ile paylaşan ABD yönetimi, Ankara'nın PKK ile mücadelesine önemli destek sağlıyordu.

31 Aralık'ta Amerika'nın Irak'tan çekilecek olmasıyla birlikte Predatorların nereye konuşlandırılacağı konusunda belirsizlik vardı.

yenişafak



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,807 µs