En Sıcak Konular

Sean Penn'den Libyalılara övgü

5 Ekim 2011 15:57 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

UGK'ye bağlı kuvvetler, Sirte'nin yarısının kontrolünü ele geçirdi

Libya'da Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) bağlı kuvvetler, firari lider Muammer Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte kentinin yarısından fazlasının kontrolünü ele geçirdi.

UGK, 48 saat içinde kentin tamamının kontrol altına alınacağını açıkladı.

UGK'nin Sirte'deki komutanlarından Adil El-Hasi, "Sirte, iki gün içinde özgürlüğüne kavuşacak" dedi.  

Amerikalı aktör Sean Penn, Libyalıların Kaddafi'yi devirmede gösterdiği cesarete hayran

Amerikalı sinema oyuncusu Sean Penn, Libyalıların Muammer Kaddafi'yi devirmede gösterdiği cesarete hayran olduğunu bildirdi.

Libya ziyaretinin ikinci gününde başkent Trablus'a gelen Penn, kaldığı otelin dışında yaptığı açıklamada, Libya'nın demokrasiye geçiş çabalarına duyduğu güveni ifade ederek, "Çok büyük bir bedel ödendi, ancak onların (muhaliflerin) bu işin sonunu getireceğinden kuşku yok" diye konuştu.

51 yaşındaki aktör, Cuma günü Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yürüyüşe katılmış, dün de Libya'nın Bingazi kentine gelmişti.

Penn, Bingazi'de, bunun Libya'ya ilk ziyareti olduğunu belirterek, Arap Baharından etkilendiğini ve sağlanabilecek insani yardım hakkında fikir edinmek için burada olduğunu söylemişti.

Libyalılar, Kaddafi'nin Nijer sınırında olduğunu düşünüyor

Eski liderleri Muammer Kaddafi'nin Nijer sınırında olduğunu düşünen Libyalılar, Kaddafi yakalanmadığı sürece kendilerini güvende hissetmeyeceklerini belirtiyor.

Libyalılar, halk ayaklanmasının ardından kayıplara karışan Muammer Kaddafi'nin nerede olduğuyla ilgili düşüncelerini Trablus sokaklarında AA ekibiyle paylaştı.

Kaddafi'nin bulunmasının çok zor olduğunu belirten Salah Alnaeri, Kaddafi'nin Nijer sınırında olabileceğini söyledi.

Abdülmenan Muhammed de Kaddafi'nin korkak birisi olduğunu ileri sürerek, ''Kaddafi tavşan inine girdi. Belki de şimdi tavşanın ağzındadır'' dedi. Muhammed de Kaddafi'nin Nijer sınırında olduğunu düşünen Libyalılardan.

Kaddafi'nin yakalanabilmesi için Libya dışına çıkmamış olmasını ümit eden Sarah Mahmud ise ''İnşallah çukurdadır. Orada olmasını diliyorum, hiç çıkmasın oradan. Çok kötü yönetimi vardı'' diye konuştu. Mahmud, Kaddafi'nin yakalanamayacağını kendilerinin de rahat bir nefes alamayacaklarını söyledi.

Kaddafi'nin 40 yıllık iktidarı döneminde çok güvenli yerler yaptırmış olabileceğine dikkati çeken Leyla Muhammed ise ''Yakalanmadığı sürece kendimizi güvende hissetmeyeceğiz. Tüm dünyanın onun yakalanmasına yardım etmesi lazım yoksa kendine örgüt kurup huzurumuzu kaçırır'' dedi.

Eski devlet başkanlarının Nijer sınırında olduğunu iddia eden Sait El Abdullah da Kaddafi'nin geri gelmesinin artık hayal olduğunu hiç bir gücü kalmadığını dile getirdi.

Trablus'ta ticaretin nabzı Osmanlı Çarşısı'nda atıyor

Libya'nın başkenti Trablus'ta ticaretin nabzı hala Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılan ''Osmanlı Çarşısı''nda atıyor.

Başkent Trablus'taki Osmanlı Çarşısı, Osmanlı İmparatorluğunun Afrika kıtasında kalan en önemli eserlerden birisi. Şehrin merkezinde bulunan Şehitler Meydanı'nın yanı başındaki çarşıda, Libyalılar günlük ihtiyaçlarının tamamını karşılayabiliyor.

Çarşıya gidenleri, girişte ellerinde Libya dinarlarıyla ''ayaküstü döviz büroları'' karşılıyor.

Bütün dükkanların küçük sayılabileceği çarşı, iki kattan oluşuyor. Birbiriyle kesişen çok sayıda sokağın bulunduğu Osmanlı Çarşısı, mimari açıdan İstanbul'daki Mısır Çarşısı'na benziyor.

Çarşıda, elbiseden kozmetik ürünlere, dokuma kilimlerden spor malzemelerine kadar günlük hayatın tüm ihtiyaçlarını karşılamak mümkün. Düğün için gerekli tüm eşyaların satıldığı dükkanlara daha çok Libyalı genç kızlar uğruyor.

Alışveriş yapanların çoğunluğunun kadınların oluşturduğu çarşıda en fazla ilgiyi ışıltılı kuyumcu dükkanları görüyor.

Aslan, kaplan gibi yabani hayvan postlarının bile satıldığı çarşının bir köşesinde bakırcılar yer alıyor. Yıllardır olduğu gibi bakır dövmeye devam eden bakırcılar, halk ayaklanmasının ardından bakıra en çok yeni Libya bayrağı motifini işliyor.

Osmanlı Çarşısı'nın Trablus için önemli bir ticaret merkezi olduğunu anlatan esnaf Adil Miled, ''Buradaki esnafın ahlakı Türklerin anlayışına çok yakın'' dedi.

Türk kökenli olduğunu ifade eden Renda Şaban Süleyman ise ''Çok önemli örf ve adetler yaşatılıyor burada. Bir Türk çarşısında alışveriş yapmaktan gurur duyuyorum. Türk halkına bize bu zor günlerde verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Osmanlı Çarşısı'nın eskiden daha ucuz olduğunu anlatan Leyla Bergure de çarşının kendileri için cazibe noktası olduğunu belirtti.

Çarşıda kuyumculuk yapan Abdullah Klesin de satışlardan duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Osmanlı Çarşısı'nın Trablus'un en önemli ticaret noktası olduğunu söyledi. (AA) 

Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs