En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan muhalefete: Bilgileri bizden alın

5 Ekim 2011 15:14 tsi
Bakan Davutoğlu, muhalefetin itirazlarının olmasının doğal olduğunu ama sağlam bilgiye sahip olmaları gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile genel merkezde 1.5 saati aşkın görüştü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Davutoğlu, bilgilendirme toplantılarını gelenek haline getirdiklerini ifade etti.

Daha önce de bazı vesilelerle ana muhalefet partisine geldiklerini anlatan Davutoğlu, dış politika konusunda fikir alış verişinde bulunduklarını kaydetti.

Davutoğlu, görüşmenin tezkereden dolayı değil, gündemdeki ana dış politikaların paylaşılması için yapıldığını ifade etti.

Dört konu üzerinde bilgi alış verişinde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, Ortadoğu Suriye bağlamındaki gelişmeler, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Güney Kıbrıs Rum kesiminin tavrı, İsrail ilişkileri ile füze kalkan sisteminin konuşulduğunu aktardı.

Başbakan'ın talimatıyla ana muhalefet partisinin ulusal dış politika konusunda bilgilendirildiğini belirten Davutoğlu, Ortadoğu'da demokrasi, şeffaflık ve hukuk devleti konusunda talepleri olduğunu vurguladı.

Barışçıl yöntemlerin kullanılmasını istediklerini dile getiren Davutoğlu, en önemli ülkenin şu an Suriye olduğuna dikkat çekti.

Ocak ayında yapılan Suriye temaslarının detaylı paylaşıldığını anlatan Davutoğlu, Suriye yönetiminin böyle bir değişimi, süreci bizzat yönetmesi ve halk çatışmasına fırsat verilmemesini istediklerini söyledi.


NATO tarafından kurulacak radar sistemine ilişkin Türkiye'nin öne çıkardığı temel ilkeleri de aktardığını dile getiren Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti.



MUHALEFETİN İTİRAZLARININ OLMASI DOĞAL


Dostane, açık bir şekilde görüşme olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, muhalefetin itirazlarının olmasının doğal olduğunu ama sağlam bilgiye sahip olmaları gerektiğini ifade etti.

Bilgileri kendilerinden almalarının önemli ve büyük bir gereklilik olduğunu anlatan Davutoğlu, ilerleyen zamanda yine bu görüşmelerin yapılacağını kaydetti. Sanki bu konunun ihmal edilmiş gibi bir durum olduğunu; ancak Genel Kurul'da, Dışişleri Komisyonu'nda ve parti genel merkezlerinde gerektiğinde bilgilendirme yapıldığını anlattı.

Davutoğlu, ihtiyaç olduğunda yine bilgileri paylaşacaklarını vurguladı. Türkiye'nin güvenliği, özgürlüğü, istikrarını kimsenin riske atmaması gerektiğinin altını çizen Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin güvenliği, demokrasisi, ekonomisi ile yükselen bir güç olmasının herkesin mutabık kaldığı bir konu olduğunu belirtti.


Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yaptırım paketine ilişkin bir soruya Davutoğlu, bütün ülkelerin ortak bir tutum içinde birleşebilmesini gönülden istediklerini söyledi. Arzu edilen bu gelişmenin gerçekleşmediğini anlatan Davutoğlu, Güvenlik Konseyi'nde üzerinde mutabakat sağlanan bir karar çıkmasını istediklerini ifade etti.

Suriye'de trajedi oluşturan bir noktaya gidildiğine dikkat çeken Davutoğlu, kullanılacak her türlü diplomatik girişimin yapıldığını kaydetti. Suriye'nin diğer Arap halklarının örnek aldığı bir ülke olmasını temenni ettiklerini anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin son 9 aydır enerjisini yönelttiğini vurguladı.

Ancak Suriye'nin daha fazla operasyon ve baskıya yöneldiğini anlatan Davutoğlu, uluslararası toplumda gelişmeler ne olursa olsun Suriye'deki gelişmelere bigane kalamayacaklarını belirtti. Suriye ile Türkiye'nin her açıdan iç içe geçmiş iki ülke olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, ortak kader birliği olduğunu, Suriye halkına bu baskı döneminde destek vereceklerini, halkın haklı taleplerinin yanında olduklarını söyledi.


Suriye'ye bir müdahale olursa Ortadoğu'nun savaş alanına döneceğine yönelik açıklamanın sorulması üzerine Davutoğlu, son Ağustos ayındaki görüşmeden sonra Esad ile görüşmediğini belirtti. O görüşmede de böyle bir konuşmanın olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Esad'ın böyle bir şeyi deyip demediğini bilmediğini; ancak bu bilgiye bakanlık olarak yalanladıklarını aktardı.




CİHAN



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,566 µs