En Sıcak Konular

Filistinli tutsaklardan açlık grevi ve itaatsizlik

5 Ekim 2011 14:41 tsi
İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsaklar, İsrail Cezaevi İdaresi (İCİ/IPS)'nin artan baskılarını protesto için açlık grevinin ardından itaatsizlik kampanyası başlattı.

İCİ'nin Filistinli tutsaklar üzerinde artan kısıtlamaları ve bu nedenle tutukluluk koşullarının kötüleşmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 23 Haziran 2011'de Filistinli tutsaklara ilişkin politika değişikliğini ilan etmesinin hemen ardından başladı.

Mevcut koşulların "çok cömert" olduğunu savunan Netanyahu, bir dizi cezalandırıcı tedbirin uygulanacağını ilan etti. Uygulamanın sonuçları, tutsakların eğitime, kitaplara ve aile ziyaretlerine erişiminden cezalandırma amacıyla tecride ve para cezalarına kadar uzanıyor.

Duruma tepki gösteren FHKC'li tutsaklar, 27 Eylül'de süresiz açlık grevine başladı. Açlık grevleri, özellikle son üç yıldır tecritte tutulan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadat'ın tecridinin sona erdirilmesine odaklanıyor. İsrail hapishanelerinde 10 yıldır tecritte olan 20 tutsak bulunuyor.

Bazı Filistinli tutsaklar da her çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri açlık grevi yapıyor. Tutsaklar ayrıca, üniformaları giymemek, günlük yoklamalara katılmamak gibi İCİ taleplerine karşı itaatsizlik eylemleri de başlattı.

Ramon hapishanesindeki tutsaklar da aile ziyaretlerine kısıtlama getirilmesi ve para cezaları, devamlı baskınlar, aşağılayıcı aramalar ve avukat ziyaretlerine götürülüp getirilirken el ve ayaklarının kelepçelenmesine son verilmesi talebiyle süresiz açlık grevinde. Talepler arasında üniversite eğitimine erişim hakkının geri verilmesi ve sağlık hakkının sağlanması da bulunuyor.

ADDAMEER'DEN DESTEK ÇAĞRISI

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Addameer (Vicdan) Tutsaklara Destek ve İnsan Hakları Derneği, açlık grevindeki tutsaklarla dayanışmaya çağırdı.

Addameer, ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü'ne "İsrail hapishanelerinde ve gözaltı merkezlerinde tutulan tüm Filistinli ve Arap siyasi tutsaklar serbest bırakılmadıkça müzakerelere geri dönmeme tutumundan ödün vermeme" çağrısında bulundu.


ETHA



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs