En Sıcak Konular

Abbas, BM oylaması için destek arayışında

5 Ekim 2011 12:01 tsi
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinlilerin BM'de tam üye olarak tanınması için Güvenlik Konseyi'nde yapılacak oylama öncesinde, üyelik tasarısına destek çabaları çerçevesinde Avrupa ve Latin Amerika ülkeleri turuna başlıyor.

Filistinli kaynaklara göre, Ürdün'ün başkenti Amman'da bulunan ve temaslarını burada yoğunlaştıran Abbas, yarın Strasbourg'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde bir konuşma yapacak.

Abbas'ın cuma günü Dominik Cumhuriyeti'ne gideceği, ertesi günü de El Salvador'a geçeceği bildirildi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın pazar günü ise Güvenlik Konseyi'nin geçici üyelerinden Kolombiya'ya varması bekleniyor.

Abbas'ın bu ülkedeki 2 günlük ziyaret takvimi sırasında Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve diğer yetkililerle görüşmesinde, Kolombiya'yı Filistinlilerin tasarısına olumlu oy kullanması için iknaya çalışacağı belirtiliyor.

Kolombiya, Abbas'ın ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, Filistinlilerin bir devlet olma hakkına destek verdiklerini söylemekle birlikte bunun iki taraf (İsrail ve Filistin) arasında bir anlaşmayla olmasını umduğunu dile getirmişti.

Filistinli kaynaklar, Kolombiya'nın, Filistinlilerin başvurusunu veto edeceğini açıklayan Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ABD ile arasındaki yakın ilişkilere dikkati çekiyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Malki de geçtiğimiz günlerde Filistinlilerin Güvenlik Konseyi'nde gereken 9 üyeden 8'inin desteğini aldıklarını öne sürmüştü.

El-Malki, Lübnan, Rusya, Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya'dan evet oylarına sahip olduklarını, Nijerya ve Gabon'un da olumlu oy vereceklerini doğruladıklarını söylemişti.

Avrupa ülkelerinden Almanya, Fransa, İngiltere ve Portekiz'in tutumlarının ne olduğu henüz resmen bilinmemekle birlikte, ya karşı oy verecekleri veya çekimser kalacakları yönünde tahminler yapılıyor.

Filistinliler, tereddütlü bir tutum içinde bulunan Bosna-Hersek'i de ikna etmeye çabalıyor.

aa

Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs