En Sıcak Konular

'Enerji boru hatlarına saldırı olabilir'

5 Ekim 2011 11:17 tsi
'Enerji boru hatlarına saldırı olabilir' "PKK'nın önümüzdeki günlerde Ağrı'da İran-Türkiye doğalgaz boru hattını vurması süpriz olmaz. Ancak..."

Önceki gün İran Enerji Bakanı Mecid Namcu’nun diğer ülkelere enerji ihracatı yapacak bir ortak enerji santrali kurulması konusunda “Rusya ve Türkiye ile de ortak bir enerji santrali kurulması için yatırım ve teknik imkân konusunda bir anlaşmaya vardık” dediği basına yansıdı. Namcu, İran ve Türk taraflarının İran’da bir enerji santrali kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledikten sonra Ankara’nın böylece üretilmiş elektriği ithal ya da üçüncü bir ülkeye transfer edebileceğini söyledi.

Özellikle PKK’nın saldırılarını arttırdığı şu dönemde bu açıklama o kadar kritik, o kadar hayati ki bekledim belki Türk yetkililer yalanlar diye. Ancak, Enerji Bakanı Taner Yıldız açıklamayı üstü kapalı bir şekilde doğruladı. Yıldız konuya ilişkin soruya verdiği yanıtta, “Türkiye’de birçok ülkenin enerji alanında yatırım yapmak istediğini, İran’ın da bunlardan biri olduğunu” söylemiş.

Şimdi bu açıklamanın PKK konusunu nasıl ilgilendirdiğini anlatan örnekler vereyim. 2009 yılında da gündeme getirdiğim PKK’nın boru hatlarına saldırıları ile siyasilerin aldığı kararlar arasındaki paralellik çok dikkat çekici.

• Örneğin, 2008 haziran, temmuz aylarında PKK’nın militanlarını Erzincan, Tunceli, Bingöl’ün kuzeyine kaydırdığı gözlemlendi.

• Rusya’nın 8 ağustosta Gürcistan’a saldırısından üç gün önce de PKK Erzincan Refahiye yakınlarında BTC hattına yönelik bir sabotaj gerçekleştirdi.

• 18 Ağustos 2006’da Türkiye-İran doğalgaz anlaşması imzalandı, 21 Ağustos 2006’da Ağrı’da PKK İran’dan gelen gaz hattına sabotaj düzenledi.

• 19 Ağustos 2007’de Türkiye-İran arasında doğalgaz sahalarının işletilmesi konusunda bir iyi niyet anlaşması imzalandı 11 Eylül 2007’de PKK Doğubayazıt’ta İran doğalgaz hattını bombaladı.

• 15 Mayıs 2008’de Türk delegasyonu İran’a giderek 2007’de imzalanan iyi niyet anlaşmasını sonuçlandırmak istedi. 25 Mayıs 2008’de PKK yeniden Türkiye-İran doğalgaz hattını bombaladı.

Bu trende bakılırsa, normal koşullar altında PKK'nın önümüzdeki günlerde Ağrı'da İran-Türkiye doğalgaz boru hattına saldırması beklenebilir...Dün PKK Iğdır'da Emniyet birimlerine saldırdı. Yani boru hattının geçtiği bölgede aktif PKK militanlarının konuşlandığı da görülüyor. Şimdi her iki tarafın da kabul ettiği bir anlaşma ile Türkiye-İran bir enerji girişimine daha başlıyor. Bu durumda PKK'nın önümüzdeki günlerde hattı vurması süpriz olmaz.

Ancak şimdi gelinen bu noktada PJAK ile İran'ın karşılıklı bir ateşkes anlaşması yaptığı ifade ediliyor. İşte kritik süreç de bu bilgiyle ilgili. İran ile PJAK arasındaki anlaşma ne kadar ciddi bunu PKK'nın önümüzdeki dönemde İran-Türkiye doğalgaz boru hattına saldırıp saldırmayacağı belirleyecek.

Emre Uslu / Taraf (İlgili kısım)



Bu haber 1,123 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,817 µs