En Sıcak Konular

'Yunanistan, Türkiye ile birleşecek'

5 Ekim 2011 10:28 tsi
'Yunanistan, Türkiye ile birleşecek' "En koyu Yunan milliyetçiler bile krize karşı bu çözüm üzerinde duruyor" dedi ve ekledi...

Gediz Üniversitesi'nde ders vermeye başlayan dünyaca ünlü Yunan asıllı Türkolog Prof. Dr. Dimitri Kitsikis, batmanın eşiğine gelen Yunanistan'ın Avrupa'dan kopacağını, Türkiye'yle birleşeceğini savunuyor. Kistikis, "En koyu Yunan milliyetçiler bile krize karşı bu çözüm üzerinde duruyor" diyor.

Prof. Dr. Kitsikis, Gediz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Siyaset Bilimi ve Uygarlıklar Tarihi konularında misafir öğretim üyesi olarak ders veriyor. Yaşamını Kanada ve Yunanistan'da sürdüren Kitsikis, Türk ve yabancı öğrencileri güncel gelişmeler hakkında da bilgilendiriyor. 15 yıl önce yayımlanan "Türk-Yunan İmparatorluğu" adlı kitabıyla dünyada yankı uyandıran tanınmış tarihçi, son yaşananların kendisini haklı çıkaracağını söylüyor.

Yunanistan'ın batmanın eşiğine geldiğini, ekonomisinin çöktüğünü, tek kurtuluşunun ise komşusu Türkiye'yle ilişkilerinde yepyeni bir dönem açmakta olduğunu dile getiriyor.

"Benim 50 yıllık hayalim, Osmanlı döneminde 400 yıl boyunca kardeşçe yaşamış iki toplumun tekrar biraraya gelmesiydi" diyen Dimitri Kitsikis, "Çamlıca Hayali" adlı kitabında bunun üzerinde durduğunu anlatarak, İstanbul'unTürkiyeve Yunanistan'ın Brüksel'i olabileceğini anlatmaya çalıştığına dikkat çekiyor:

"Konfederasyon tarzında iki devletli, çevredeki diğer ülkelerin de şemsiyesi altına girebileceği yeni bir oluşum hayalimin gerçekleşeceğine olan inancım şimdi çok daha güçlü. Avrupa Birliği (AB)'nden kopacak Yunanistan'ı, ancak Türkiye kurtarabilir. Yunanistan'da bu konuşuluyor, en koyu Yunan milliyetçiler bile birliktelikten bahsediyor. Şartlar, müthiş bir değişimi hazırladı. Osmanlı'dan bağımsızlığın ilan edildiği 25 Mart 1821 tarihi artık özgürlük gününden çok, çöküşün başlangıcı olarak değerlendiriliyor."

Prof. Dr. Kitsikis, birlikteliğin Türkiye ve Yunanistan'ın gücüne güç katacağının altını çiziyor. Buna daha önce AB'nin en büyük engel olduğuna dikkat çekerek, bu engelin adım adım ortadan kalktığını söylüyor. AB ile Yunanistan ilişkilerinin bundan böyle eskisi gibi olamayacağına vurgulayarak, "Bir süre beraber çalıştığım merhum CumhurbaşkanıTurgut Özalda hayalimi destekliyordu ama günün koşulları nedeniyle henüz olgunlaşmamış bir fikirdi. Şimdi ise tam zamanı. İki ülke arasında arabulucuk yapmaya, her türlü göreve hazırım. Bu konu, yakında daha çok konuşulacak. Birbirimizle karşı karşıya gelmemiz için sebep yok, tekrar biraraya gelmemiz için ise çok. Ben iyimserim; Avrupa'da çıkan, en çok da Yunanistan'ı etkileyen ekonomik kriz, göreceksiniz çok şey değiştirecek" ifadelerini kullanıyor.

cihan

Bu haber 2,419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,407 µs