En Sıcak Konular

Bu uyarı kime: 'Hainlerin elleri kesilecek'

5 Ekim 2011 09:07 tsi
Bu uyarı kime: 'Hainlerin elleri kesilecek' İran’da 2.8 milyar dolarlık banka hortumu Ahmedinejad’a uzandı. Yolsuzlukla suçlanan iş adamı Ariya’nın Ahmedinejad’ın dünürü ile bağlantılarının olduğu iddia edilirken Dini Lider Hamaney çok sert çıktı: Hainlerin elleri kesilecek.

TARİHİNİN en büyük mali yolsuzluk skandalını yaşayan İran’da devletin zirvesinde uzun süredir var olan gerginlik doruk noktasına çıktı. İddialara göre Mahaferid Hüsravi adlı iş adamı, ülkenin ikinci büyük bankası Saderat’tan sahte akreditif çıkardı. Bu sahte belgelerle yedi bankadan kredi çekti ve 40 şirkete para aktardı. Hortumlanan paranın 2.8 milyar dolara vardığı iddia ediliyor.
Bu gelişme karşısında İran Dini Lideri Ali Hamaney “ender” politik çıkışlarından birini yaparak devlet televizyonunda “Halk şunu bilsin ki bu olayın peşi bırakılmayacak. Allah’ın izniyle olaya karışan tüm hainlerin elleri kesilecek” dedi.

Liberal ekonomiye çattı
Hamaney’in bu denli sert çıkışının ardında ise Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedijead’ın “pazar esnafı” sistemine dayanan teokratik yapıya karşı ekonomiyi liberalleştirme çabalarının yattığı görüşü hakim. Hamaney “Eğer yetkililer benim daha önce yaptığım uyarıları dinlemiş olsaydı şimdi yaşanan kriz olmazdı” derken İran’ın son yıllarda ekonomisini liberalleştirmesini eleştirdi.
Hamaney İran medyasına da politik açıdan hassas bu davayı “yetkililere vurmak için” kullanmamalarını istedi. Olayla ilgili şu ana kadar aralarında iş adamları ve banka yetkililerinin bulunduğu 22 şüpheli tutuklandı. İranlı bir banka yöneticisi istifa edip ülkeyi terk etti. İki banka yöneticisi de azledildi.

Yine dünürün adı karıştı

- İran basını 2007’den bu yana devam eden “hortum”un beyninin Emir Mansur Ariya adlı İranlı iş adamı olduğunu işliyor. Skandal geçen eylül ayında patlamadan önce hortumlanan miktar anormal derecede artmıştı.
- Ariya, 35’ten fazla şirket içeren bir iş imparatorluğunun başında. Maden suyundan Brezilya’ya et ihracatına hatta futbol kulübüne kadar el atmadığı alan kalmayan Ariya, Ahmedinejad muhaliflerine göre İran Cumhurbaşkanı’nın baş müttefiki ve dünürü İsfendiyar Rahim Meşai ile bağlantılı.
- Meşai, İran’da molla otoritesini yıkmaya çalışmakla suçlanarak bir süre önce Cumhurbaşkanı birinci yardımcılığından alınmıştı.
- Yolsuzluğun piyonlarından Hüsravi’nin dev Ahmedinejad’ın desteği ile özelleştirilecek bir çelik fabrikasına talip olduğu öne sürülüyor.

Bu haber 1,162 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs