En Sıcak Konular

Helikopter enkazında skandallar zinciri

5 Ekim 2011 08:42 tsi
Helikopter enkazında skandallar zinciri BDP Lideri Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasının ardından olay yerine ulaşılması ve sonrasında yapılan hatalarla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Esas Havacılık Firması yetkilisi Kenan Köksal'ın resmi görevli olmadığı halde helikopterin gösterge panelini söktüğü belirlendi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasından sonra cihazların çalınmasını kapsayan ve 7 kişinin tutuklandığı "Tornavida soruşturmasın" da ilginç detay ve iddialar ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kendisine gelen bir ihbar CD'sindeki görüntüleri izleyip, helikopter enkazındaki bazı cihazların söküldüğünün görüldüğünü kamuoyuna açıklaması ile hızlyanan soruşturmada, 4'ü muvazzaf 7 kişi kutuklanmıştı. Soruşturmada akıllara durgunluk veren ilginç detaylar ortoya çıktı:

SHGM KAZA KIRIM EKİBİ YOKMUŞ

•Kaza meydana geldiğinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) bünyesinde kaza kırım eğitimine sahip kimse yoktu. Helikopter kazasında Kaza Kırım Ekibinde görevlendirilen SHGM personeli, kazadan sonra ABD'ye gönderilerek kaza araştırma ve soruşturma kursu eğitimi aldı. Helikopterin ait olduğu Esas Havacılık Firmasının yetkilisi Kenan Köksal resmi bir görevlendirme olmamasına karşın, enkaz bulunmadan SHGM'nin kaza kırım ekibiyle birlikte çalışmaya başladı.

•29 Mart'ta GPS cihazı görüntülenmiş, fakat zaman kısıtlaması ve kırım ekibinden Ferudun Seren'in rahatsızlığından dolayı gösterge paneli alınamadığı için cihaz da alınamadı. 31 Mart 2009 günü kaza yerine gidildiğinde GPS cihazının gösterge panelinde olmadığı tespit edildi. Helikopterin gösterge panelini Köksal söktü.

•SHGM kaza kırım ekibinin GPS cihazını olmadığına dair tutanak unutkanlık nedeniyle Kasım 2009'de Savcılığa gönderildi. SHGM ekibi, enkaza ulaşmadan eşyalar ve cenazelerin bütünlüğü bozulduğu için durum tespiti yapılamadı.

'DOĞAYI ÇEKİYORMUŞ'

Soruşturma kapsamında ortaya çıkan başka bir detay ise tutuklanan astsubaylardan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e giden ihbar CD'sindeki görüntüleri kendisinin çektiğini söyleyen Astsubay Nusret Memiş'in söyledikleri... Memiş'in "Bölgeye kırıma uğrayan askeri helikopterin çalışmaları için görevlendirilmiştim. Bu ara, kırıma uğrayan sivil helikopterin yanına gittim, doğayı ve iniş yapan bir helikopteri çekerken o sırada kırıma uğrayan sivil helikopterin yanında bulunan Nedim Bakırhan, Cemal Şahin ve Aydın Özsıcak'da görüntüye girmiş. Benim amacım onları çekmek değildi. Onların tam olarak ne yaptığını da görmedim, farkında değildim" şeklinde ifade verdiği öğrenildi.

Yazıcıoğlu dosyasında gözler radara döndü

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter olayında, GPS cihazlarının sökenlerin tutuklanmasından sonra gözler radar bilgilerine çevrildi. 25 Mart 2009 Çarşamba günü 15.02 sıralarında meydana gelen olayın ardından, hava hareketlerini gösteren 4 dakika 38 saniyelik radar görüntülerinin kaybolması tepki toplamıştı. Radar görüntülerinin olaya en yakın üslerden biri olan İncirlik Üssü'nden temin edilmesi düşünülürken, geçtiğimiz günlerde Erzurum'daki askeri havaalanından, günlerde radar görüntüsü ulaştı. Malatya özel yetkili savcılığına ulaşan 15.03.02 ile 15.07.40 arasındaki 4 dakika 38 saniyelik radar görüntüsü bilirkişiye gönderildi. Bilirkişi yaklaşık 10 gündür görüntülerin incelemesini sürdürüyor. Bilirkişinin raporunu bu hafta sonuna kadar ulaştırması bekleniyor.

TEKNİK İNCELEME İSTENECEK

Olayın meydana gelmesi ve sonrası için kanaat oluşturması beklenen radar görüntülerinin genelkurmay başkanlığı tarafından gecikmeli olarak sunulması da kafaları karıştırdı. Radar bilgi ve görüntülerinin kazadan yaklaşık 2,5 yıl sonra adalete teslim edilmesi görüntüler üzerinde teknik olarak değişiklik yapılıp yapılmadığı ve bir oynama olup olmadığı düşüncelerine de yolaçtı. Yazıcıoğlu ailesi ve partinin hukuk ekibi, çıkacak olan bilirkişi raporunun kendi adlarına olumsuz bir şekilde sonuçlanması halinde görüntülerin orjinal olup olmadığı konusunda bir araştırma yapılmasını isteyecek. Bilirkişi raporunda, kazanın olduğu saatte aynı bölgede hava hareketi olmadığı yönünde bir bilgi gelirse, radarın orjinal olup olmadığı teknik olarak incelemeye alınması için girişimlerde bulunacak. Partinin hukuk ekibi, kaybolan GPS cihazını söken ve delil karartmaya çalışan ekibin tutuklanmasından sonra, radar görünteleriyle ilgili olarak girişimlerini yoğunlaştırma kararı aldı.

Keçiler GPS'i de değiştirmiş

Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasında helikopterin cihazlarını söken askerler GPS'i de değiştirdikleri iddia edildi. Yazıcıoğlu'nun kazasını inceleyen Pilot Volkan Sürmeli, "Helikoptere adı geçen GPS cihazının yerine farklı bir navigasyon cihazı takılmış" dedi. BBP tarafından Almanya'dan Türkiye'ye davet edilen ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin incelemelerde bulunan Sürmeli, önemli açıklamalarda bulundu. Helikoptere takılı olan cihazın helikopterle hiçbir ilgisinin olmadığını iddia eden Sürmeli, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından oluşturulan kaza kırım ekibinde yer alan kimya mühendisi Feridun Seven, pilot Mehmet Sevdim ve motor teknisyeni Kerem Mumcuoğlu'nun kaza kırım raporu hazırlamak için hiçbir eğitimlerinin ve lisanslarının bulunmadığını ileri sürdü. Tutuklu olan kaza kırım uzmanları tarafından çekilen ve Alman kaza kırım uzmanları Uwe Reibel ile kendisine teslim edilen klasörlerin içinde yer alan fotoğrafa ilişkin konuşan Sürmeli, "10 Nisan 2009 tarihinde Ankara'ya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gittiğimizde, bu fotoğrafı bize tutanakla teslim ettiler. Ancak fotoğrafı incelediğimizde adı geçen GPS cihazının yerine farklı, tabiri caizse 'fi tarihi'nden kalma bir navigasyon cihazı takılmış. Helikopterle hiçbir ilgisi ve alakası yok. Digital olmayan, manuel bu cihaz, ne geçmiş uçuş kayıtları yapabiliyor, ne de yeterli teknik özelliklere sahip" diye konuştu.

UZMANLAR AYNI ARAÇTA

Helikopterdeki cihazı söken askerler ve SHGM kaza kırım uzmanlarının aynı araçta seyahat ettiklerini öne süren Sürmeli, bunun akıllara yeni soru işaretlerini getirdiğini kaydetti. Sürmeli kazasının ardından birkaç ay sonra SHGM'nin internet sitesinde kaza kırım uzmanları arandığına yönelik bir ilan gördüğünü de belirtti.

yenişafak

Bu haber 765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,257 µs