En Sıcak Konular

Yunanistan'da hedef şaştı, yeni acı reçete 6,6 milyar Euro

3 Ekim 2011 18:49 tsi
Yunan hükümeti, dış borç sorunu ile mücadelede mali hedefleri tutturmakta zorlanıyor. 2011 yılında hedeflenen yüzde 7,6 bütçe açığının yüzde 8,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Hükümet, 2012 yılı merkezi bütçesini bugün parlamentoya sunmaya hazırlanırken, 2012 yılında 6,6 milyar Euro'luk ek önlem vatandaşın canını yine yakacak.

Avrupa Birliği (AB), Uluslar arası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile kurtarma paketi üzerinde anlaşan Atina, mali hedefleri bir türlü tutturamıyor. Art arda açıklanan ekonomik tedbirleri hayata geçirmekte başarısız olan Yunanistan, 2011 yılında öngörülen yüzde 7,6'lık bütçe açığını (17,1 milyar Euro) aşarak yılı yüzde 8,5'lik (18,69 milyar Euro) bütçe açığı ile kapatmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığının açıkladığı rakamlara göre 2011 yılında ise kalkınma yüzde -5 olarak gerçekleşecek. 2012 yılında da ekonomik verilerdeki negatif seyir devam edecek.

2012 yılı bütçe taslağında öngörülen bütçe açığı ise yüzde 6,8 (14,65 milyar Euro) olarak hedefleniyor. Daha önce belirlenen bütçe açığı ise yüzde 6,5'ti.

Bu arada Atina'da incelemelerini sürdüren AB ve IMF heyetlerinin 8 milyar Euro'luk 6'ıncı kredi diliminin serbest bırakılması için önümüzdeki günlerde yeşil ışık yakmaları bekleniyor. PASOK hükümeti 30 bin kamu memurunun bir yıl süreyle işlerinin askıya alınması (Efedria) konusunda AB ve IMF ile uzlaştığı belirtiliyor. Maliye Bakanı Venizelos'la yapılan görüşmelerde, ücretli izne ayrılmış gibi gösterilecek kamu çalışanların maaşlarının yüzde 60'ının bir yıl boyunca ödenmeye devam edilmesinde mutabık kalındı. Askıya alınacak kamu memurları, yıl sonunda yeni iş bulamazlarsa maaşları tamamen kesilecek. Hükümetin bugün parlamentoda vergi artırımı, kamu çalışanlarının maaşlarında yaklaşık yüzde 20'ye varan indirim ve 2015 yılına kadar devlet çalışanlarının beşte bir oranında azaltma yoluna gidilmesini gündeme getirmesi bekleniyor.

Bu arada Avrupa Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu üyesi Olli Rehn, Yunanistan'ın mali hedeflerine ilişkin incelemelerinin sürdüğünü ancak Atina'nın bu yıl konulan hedeflere ulaşma ihtimalinin görünmediğini söyledi. Gelecek yıl ilişkin ise Rehn, kararı alınan ek önlemlerin hedefleri tutturmaktan çok uzak olduğu uyarısında bulundu.

(CİHAN)

Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,564 µs