iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Amerikan Baharı...

3 Ekim 2011 12:37 tsi
Amerikan Baharı... 'Kuşatma'?.. Şartlar müsait! iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

New York’dan gerçekten ilginç görüntüler geliyor. İlk işaretleriz 2 hafta kadar önce sokağa dökülen ‘Wall Street işgali” eylemleri sürüyor.

Otoritelere göre şu ana kadar gözaltına alınanların sayısı 700’ü aşmış durumda. Bu durumda kaç kişinin eylemlere katıldığına ilişkin bir fikir de doğmuş oluyor!

Amerika’nın Tahrir Meydanı olur mu bilinmez ama şu an göstericilerin buluşka noktası “Zucotti Park”. Arap Baharı’nın izlerini bu gösterilerde bulmak zor değil.

Esasen herkes parallelik kuruyor ama bunların çoğu estetik bir benzerliğe işaret ediyor gibi. Somut belirtilerin üzerinde pek az duruluyor. Bunlardan bir tanesi Wall Street odaklı eylemlerin ülke geneline doğru yayılıyor olması.

Gösteriler Boston ve Los Angeles gibi önemli şehirlere sirayet etmiş durumda.

ABD gibi bir ülkenin yani, Arap Baharı ülkelerine kıyasla çok dah demokratik olduğu kabul edilen bir ülkede bu protestoların bir “sonuca” ulaşması mümkün mü, beklenebilir mi?

Doğru hayli çetrefilli bu sorunun “evet” ve “hayır” yanıtları oldukça fazla. Fakat fark şurada: “Evet”lerin “gücü” artmış görünüyor.

Örneğin…

1. Ülkede ciddi bir ekonomik sıkıntı var ve bunun en tehlikeli boyutu olan işsizlik önlenemiyor. ABD halkı için bu durum ne alışıldık ne de kabul edilebilir bir hal. Parasızlık ve işsizlik her ülke gibi ve ABD için de ciddi bir sosyal tehdit.
2. Adalet ve adil ekonomik düzen söylemi, itirazların içinde ayrı bir yer tutuyor.
3. Halihazırdaki yönetime ilişkin büyük oy potansiyeli sunan kesitler ile bugün “eylem koyan” kesimleri destekleyenler aynı.
4. Protestocular gayet ilginç bir şekilde, dünya medyasının kendilerini görmezden geldiğini savunuyorlar. (Olaylarda Amerikan gazetecileri gözaltına alınıyor.)
5. Göstericiler her yerde yaptıklarını anlatırken açık ve sık biçimde “Arap Baharı”na gönderme yapıyorlar ve bunu gerçekleştireceklerini söylüyorlar.
6. Güvenlik güçleri çok sert tutum sergiliyorlar ve yarattıkları görüntüler sanki Arap Baharı ülkesinin müdehalesi gibi duruyor.
7. Facebook ve Twitter yine eylemlem fikirlerinin yeşertilmesinde başı çekiyor.
8. En önemlisi: ABD seçimleri hızla yaklaşıyor ve ülke seçim sathına girmiş durumda.

Başkaları da var elbette ama bu geniş gösterilere “bahar” damgasını vurabilmek için eksikler de çok. Bunların başında ise göstericilerin ne yapacaklarını, daha doğrusu neyi, nasıl isteyeceklerini bilmemeleri geliyor.

Bu “tecrübesizlik” başta insanı güldüren bir nokta gibi görünse aslında demokrasi söylemlerinin sınırsız savrulduğu bir ülke için hayli dramatik.

O kadar ki, göstericilere “tamam ama ne istiyorsunuz” dendiğinde biraz sersemledikleri ve genel geçer sloganlar dışında net talepler üretemedikleri, bunun için müzakerecilerden süre istedikleri bildiriliyor. (Sosyal ağların ABD eylemlerinde de kullanıldığını yazdık ama mesela bir buluşma noktası dahi bu kanallardan zar zor belirlenebiliyor.)

HEIGHT: 373px" src="http://www.iyibilgi.com/images/haber/48013.jpg" height="515" width="330">

Hepsi iyi güzel ama başta sorduğumuz sorunun somut yanıtı ne olacak? ABD’deki gelişmelerin Arap Baharı benzeri sonuçlar üretmesi zor.

Ama zamanlama çok önemli. Beyaz Saray üzerindeki baskının hem muhalefet hem de devlet içi kimi kurumlardan artırılması noktasında bu eylemler farklı mesajlar üretebilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,978 µs