En Sıcak Konular

Esad'a Öcalan taktiği

3 Ekim 2011 08:25 tsi
Esad'a Öcalan taktiği Türkiye, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Şam'dan çıkartmak için uyguladığı yöntem ile son mesajını verecek.

Gözler yeniden Org. Ateş'in 13 yıl önce Öcalan nedeniyle baba Esad'a uyarıda bulunduğu Hatay'daki sıfır noktasında. Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kampı ziyaret edecek olan Erdoğan, oğul Esad'a "Diktatörlükten vazgeç" diyecek.

Türkiye,kendi halkına yönelik kanlı eylemlerden vazgeçmeyen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a PKK lideri Abdullah Öcalan'ı Şam'dan çıkartmak için uyguladığı yöntem ile son mesajını verecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bu hafta Hatay Reyhanlı'daki kampa gitmesi ve Esad'a "Diktatörlükten vazgeç! Halka yönelik zulmü ve baskıyı durdur" demesi bekleniyor. Hafız Esad'ın PKK liderini ülkesinden kovmaması halinde Türkiye'nin savaş kozunu gündeme aldığı tarihi uyarı 16 Eylül 1998'de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş tarafından yapılmıştı. Ateş, Reyhanlı Hudut Bölük Komutanlığı'nı ziyaretinde yaptığı konuşmada "Bazı komşularımız bizim iyi niyetimizi, gösterdiğimiz yakınlığı yanlış değerlendirmişlerdir. Apo denilen eşkıyayı kendi ülkelerinde barındırıp, onu destekleyerek Türkiye'yi terör belasına bulaştırmışlardır. Türk milleti artık bu konuda göstereceği iyi niyetin sonuna gelmiştir. Sabrımız tükenmek üzeredir. Sabrımızı taşırmasınlar" uyarısında bulunmuştu. Türkiye'nin savaş ihtimalini de içeren bu uyarısı sonrası Beşar Esad'ın babası Hafız Esad, Öcalan'ı Suriye'den göndermek zorunda kalmış, Öcalan Kenya'da yakalanmasının ardından Türkiye'ye getirilmişti. 13 yıl aradan sonra benzer bir uyarıyı bu defa Erdoğan, oğul Esad'a yapacak. ABD ziyaretinde Hatay'da Suriyelilerin kaldığı kampa gideceğini belirten Erdoğan'ın ziyaretini bugün başlayacağı ve 3 gün sürecek Güney Afrika gezisi sonrası yapması bekleniyor. Başbakan Erdoğan ile birlikte Hatay'daki kamp da kamuoyuna açılacak ve kamptakilerin Esad rejiminden neden kaçtığı gözler önüne serilecek. Suriye yönetiminin Türkiye'deki kamplarda kadınlara tacizde bulunulduğu iddialarına sert yanıt verilecek. Kamptan Esad'a "Diktatörlükten vazgeç" denilecek. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Suriye'ye karşı ikili ve uluslararası ilişkiler kapsamında atılacak adımları da belirledi. BM Güvenlik Konseyi'nden Rusya'nın itirazı nedeniyle yaptırım kararı çıkmaması karşın, Esad yönetimine karşı Türkiye kendi yaptırım listesini belirledi. Siyasi, ekonomik, askeri ve psikolojik alanda Esad yönetimine adım adım yanıt verilecek. Bu adımların bir çoğu, Esad'ın Türk ürünlerine karşı koyduğu ithalat yasağında olduğu gibi, karşı adım olarak açıklanacak.

4 AYAKLI PLAN

SİYASİ:
Esad'ın diktatörlüğü ve tek parti yönetimi eleştirilecek. Suriye'deki muhaliflerle diyalog arttırılacak. 230 üyeli Suriye Ulusal Konseyi de İstanbul'da ilan edilecek. Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu da kapatılmayacak ve çok gerekmedikçe eleman azaltılmayacak.

EKONOMİK: Özel sektörü kapsayacak bir adım atılmayacak ancak Suriye tüm kamu ihalelerinden dışlanacak ve kara listeye alınacak. Suriye vatandaşlarının vizesiz geçişine devam edilecek. Ancak Esad'ın ithalat yasağı kararı nedeniyle iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması askıya alınacak.

ASKERİ: Türkiye ve Suriye arasındaki askeri tatbikatlar iptal edilecek. Askeri işbirliği askıya alınacak. Suriye yönetimi ile ortak tatbikat yapılmayacak. Bu ay sonunda yapılması öngörülen sınır birlikleri değişim tatbikatı başta olmak üzere askeri işbirliği tamamen askıya alınacak.

PSİKOLOJİK: Türkiye, "Esad'a karşıyım Suriye halkının yanındayım" mesajını sık sık tekrarlayacak. Türkiye'nin kamplarda Suriye halkına yönelik tutumu başta televizyonlar aracılığıyla anlatılacak. Esad'ın zulmünden kaçanların durumu dünya ile paylaşılacak. Türkiye'nin kapılarının Suriye halkına açık olduğu mesajı tekrarlanacak.

sabah

Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,689 µs