En Sıcak Konular

İsrail'in geleceği tehlikede mi?

5 Haziran 2007 21:29 tsi
İsrail'in geleceği tehlikede mi? İsrail’deki Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu, Hizbullah’la yapılan son savaşla İsrail caydırıcılığının çok ağır bir darbe aldığını söyledi. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre Likud Partisi lideri Benyamin Netan

İsrail’deki Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu, Hizbullah’la yapılan son savaşla İsrail caydırıcılığının çok ağır bir darbe aldığını söyledi. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinin haberine göre Likud Partisi lideri Benyamin Netanyahu, başbakan Ehud Olmert’in politikalarını sert bir şekilde eleştirerek son Lübnan savaşında İsrail caydırıcılığının ağır bir darbe aldığını belirtti. İsrail Başbakanı Olmert’in Lübnan savaşı sırasındaki politikasının İsrail’i zayıflattığını söyleyen Netanyahu, “O savaşta görülen en büyük zarar, İsrail caydırıcılığının ağır bir darbe alması olmuştur” dedi.

Muhalefetin savaş sırasında savaşın kazanılması için hükümete tam destek verdiğini de belirten Netanyahu, savaş sırasında bir cepheyle karşı karşıya olan İsrail’in bugün üç cepheyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Netanyahu, “Bugün üç cepheyle karşı karşıyayız, Lübnan’da Hizbullah, askeri kapasitesini savaş öncesi duruma getirmeyi başardı, Gazze şeridi ikinci bir Lübnan’a döndü, buna tüneller ve silah depoları da eklendi ve Philadelphi güzergahı silah kaçakçılığı açısından bir otobana dönüştü” dedi. (Saaf–30 Mayıs 2007)

Ortadoğu durulmak bilmiyor

Filistin’de iç çatışmalar devam ederken İsrail’de hükümet ortaklarından İşçi Partisi’nin yeni lider arayışı ve Başbakan Ehud Olmert’e dönük sert eleştiriler sürece damgasını vuruyor. BM’den bugün her iki tarafa da sert uyarı geldi.

Ortadoğu’da şiddetin önüne geçilmiyor. Bölgede istikrar açısından kilit önem taşıyan İsrail-Filistin sorunu her iki tarafın içişlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle daha da çetrefil bir hal alırken, Birleşmiş Milletlerin Özel Raportörü John Dugard bugün Cenevre’de taraflara uyarılarda bulundu. Dugard, raporunda Hamas’ın İsrail’e dönük roket saldırılarını ve İsrail’in karşılığında giriştiği hava saldırılarını yasa dışı olarak tanımladı ve tarafların insan haklarını ihlal ettiğini söyledi. Birleşmiş Milletler yetkilisi, Hamas’ın son roket saldırıları nedeniyle iki kişinin öldüğünü 16 kişinin de yaralandığı kayda geçirirken İsrail’in hava saldırıları nedeniyle son iki haftada 50’den fazla insanın hayatını kaybettiğini 180 kişinin de yaralandığına dikkat çekti. John Dugard, İsrail’i orantısız güç kullanmak ve sivilleri dikkate almamakla suçladı. Raportör ayrıca 40’tan fazla Filistinlinin tutuklandığını ve serbest bırakılmaları ya da yargılamalarına ilişkin bir sinyal alınmadığına işaret etti.

Dugard, raporunda bu tür kolektif cezalandırmaların Cenevre Konvansiyonuna aykırı olduğunun altını çizdi. Bir diğer çağrı da Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering’den geldi. Bölgeye bir ziyaret gerçekleştiren Pöttering, gerginliğin hakim olduğunu ancak tarafların barış için çaba göstermeye devam etmeleri gerektiğini söyledi. Parlamento Başkanı ayrıca Avrupa Birliği’nin her iki taraftaki barış yanlılarını desteklediğini vurguladı.

Ancak Filistin hükümeti ortakları El Fetih ve Hamas arasındaki gerginlik ve iç çatışmalar aralıksız sürüyor. Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas’a yaptığı İsrail’e yönelik roket saldırılarını bir ay süreyle durdurma çağrıları sonuç vermiyor. İsrail ise Filistinli yetkilileri tutuklamayı sürdürürken iç siyasi gelişmelerle çalkalanıyor. Lübnan savaşı konusunda başarısızlıkla suçlanan Başbakan Ehud Olmert’e dönük siyasi baskılar sürüyor. Hükümet ortaklarından İşçi Partisi’ndeki liderlik mücadelesi de Olmert’in geleceği bakımından önem taşıyor.

Partinin başkanlığını yürüten Savunma Bakanı Amir Peretz, parti kurultayındaki ilk tur oylamalarda eski başbakanlardan Ehud Barak ve istihbarat servisinin eski Başkanı Ami Ayalon’un gerisinde kaldı. İşçi Partisi’nin yeni liderini belirleyecek son oylama Haziran ayında gerçekleştirilecek. Hem Barak hem de Ayalon, Olmert’e dönük sert eleştirileriyle ön plana çıkıyor. Ayalon, lider seçilmesi halinde Olmert ile koalisyona son vereceğini açıklarken Barak’ın erken seçim tarihinin belirlenmesi yoluyla Olmert’ten kurtulmaya çalışacağı belirtiliyor. Ancak her iki lider adayının da İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e zorlu bir siyasi süreç yaşatacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Şimdi dikkatler 7 Haziran’da Olmert’in Filistin Özerk Yönetim Konseyi Başkanı Mahmud Abbas ile gerçekleştireceği buluşmaya çevrildi. Ancak uluslar arası gözlemciler iki liderin göstermelik bir araya geldiklerini ve her ikisinin de karşı karşıya oldukları siyasi sorunlar nedeniyle bu buluşmada somut bir ilerleme beklemediklerine işaret ediyor.

Ortadoğu barış sürecinde yol alınabilmesi için Amerika’nın ağırlığını koyması gerektiğine işaret eden gözlemciler Irak ve Afganistan’a odaklanan Bush Yönetimi’nin bu konuda istekli görünmediğini bildiriyor.

Barış süreci için her iki tarafta da güçlü yönetimlerin gerekliliğine işaret eden diplomatlar ise İsrail’deki Hükümet sorunları ve Hamas ile El Fetih arasındaki güç mücadelesi nedeniyle bunun mümkün görünmediğini bildiriyorlar. Avrupalı diplomatların güven arttırıcı önlemler paketi için her iki taraf arasında mekik dokuduğu ancak yol alamadığı belirtiliyor. (Almanya’nın Sesi- 29 Mayıs 2007)

İsrail’de Cumhurbaşkanlığı Yarışı

Yaz aylarında görevi süresi dolacak olan İsrail Cumhurbaşkanı Katsav’ın yerine Başbakan Yardımcısı Peres adaylığını açıkladı. Peres’i destekleyenler, onun cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan Katsav nedeniyle zedelenen ülke imajını düzeltebileceği kanısında.

Hükümet ortaklarından İçşi Partisi’nin yeni lider arayışının yanı sıra İsrail’de cumhurbaşkanlığı seçim süreci de hız kazandı. İsrail Parlamentosu iki hafta sonra yeni cumhurbaşkanını seçmek için toplanacak.

İsrail Başbakan Yardımcısı ve Nobel Barış Ödülü sahibi Şimon Peres, cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıkladı. Peres, uluslararası kamuoyu tarafından çok yakından tanınan, hatta ülkesinden çok yurt dışında sevilen bir isim. 2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olan Peres parlamentodaki gizli oylamada çok az oy toplayabilmiş ve Moşe Katsav karşısında yenilgiye uğramışı. Bu sonuç karşısında derin hayal kırılığına uğrayan Peres’in kendisini toparlaması zaman aldı.

Ancak yedi yıl sonra Peres ikinci kez bu makama aday olduğunu ”Uzun bir düşünme evresinden sonra Cumhurbaşkanlığı’na adaylığımı koymama dönük ısrarlara karşı direnmekten vazgeçmeye karar verdim. Kafamda bir çok soru işaretleri olduğu bir sır değil. Sonuç itibariyle Knesset’in gençleri arasında yer almıyorum” sözleriyle duyurdu.

İsrail siyasetinde yarım yüzyıldır kilit rol üstlenen ve siyasi yelpazenin ‘güvercinleri’ arasında yer alan kıdemli siyasetçi Şimon Peres, Ağustos ayında 84 yaşına giriyor. Peres’in yaşı bir çok kişiyi düşündürüyor.  Fakat İsrail’de cumhurbaşkanlığının daha çok temsili önem taşıdığına dikkat çeken birçok İsrailli de, Moşe Katsav sonrası Peres gibi uluslararası kamuoyu tarafından tanınan ve sevilen bir ismin cumhurbaşkanlığı makamında oturmasından yana.

(Almanya’nın Sesi Radyosu-31 Mayıs 2007)
Dünya Gündemi



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs