En Sıcak Konular

Katılımcı bir anayasa için uzmanlar buluşuyor

2 Ekim 2011 13:49 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yeni çalışma döneminin açılmasıyla hızlanan anayasa çalışmalarına önemli bir katkı da Boğaziçi Avukatlar Derneği'nden (Bavder) geliyor.

Bavder tarafından uluslararası çapta organize edilen 'Katılımcı Anayasa' konulu Uluslararası Hukuk Kongresi, 7-8 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak. Kongreye, anayasa hukuku konusunda uzman, yerli ve yabancı 30 akademisyen ve toplumun her kesiminden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılıyor.Meclis çalışmalarına ışık tutabilecek nitelikteki kongre, sivil toplum kuruluşları ile uluslararası hukuk camiasının fikirlerini yansıtacak. Kongreye, dünyada ve ülkemizde alanlarında uzmanlıkları tartışılmayan ve bilimsel yetilerini kanıtlamış uzmanlar katılıyor. Kongre, yeni anayasa çalışmalarına ivme kazandırmak ve ilgili tüm taraflara ufuk açmak amacı taşıyor. TBMM'nin anayasa çalışmalarına katkı sağlamayı, sivil anayasa ile ilgili kamuoyundaki algıyı yüksek tutmayı, uluslararası katılım ile yenilikçi ve akılcı bir rehber ortaya koymayı hedefliyor.

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Avukat Abdülkadir Şeker, yaptığı açıklamada, "Bu güne kadar hazırlanmış anayasalara bireyler, sivil toplum kuruluşları ve konunun uzmanı olan hukuk adamları kendi özgür iradeleri ile dahil olamamıştır. Böylece, bürokratik ve askeri vesayetin etkin olduğu, vesayetçi bir sistem ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, kritik dönemlerde ortaya çıkan vesayetçi, bürokratik , oligarşik yapı ülkenin yukarı yönlü ivmelenmesini ve demokratik sistemin hukuk devletine yaraşır bir şekilde işlemesini engellemiştir. 12 Eylül 2010'da yapılan referandum Türkiye için dönüm noktası olmuştur. Ancak gelişen ve bölgesinde lider, dünyada söz sahibi ülke olan ve ağırlığını her geçen gün daha fazla hissettiren Türkiye'nin bugün yeni ve sivil bir anayasaya her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Anayasaya sorununun tek çözümü 1982 Anayasası'nı tamamen çöpe atmak; halkın iradesine dayanan, toplumun tüm kesimlerinin katılım ve katkısı ile yepyeni bir anayasa yapmaktır." görüşlerini dile getirdi.

cihan

Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,217 µs