En Sıcak Konular

3 ay hiç artmasa da rekor garanti

2 Ekim 2011 09:49 tsi
3 ay hiç artmasa da rekor garanti Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen ihracat yüz güldürüyor.

İhracat Eylül’de yüzde 16.4 artarken, 12 aylık ihracat da 131.6 milyar dolara ulaşarak şimdiden 2008’in rekorunu kırdı.

Avrupa’da yaşanan krize rağmen ihracat Eylül’de yüzde 16.4 artarak 10.7 milyar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 18.8 artışla 131.6 milyar dolara çıkarken, 2008’de kırılan rekor da şimdiden geçildi. Buna göre önümüzdeki 3 ayda ihracatta hiç artış yaşanmasa dahi 2008’de ulaşılan Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış olacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin, Elazığ’da düzenlediği toplantıda açıkladığı verilere göre bu yılın ilk 9 ayında ise yüzde 21.71 artışla 99.5 milyar dolar oldu.

Otomotiv Eylül ayının lideri oldu

Eylül ayında en fazla ihracat yapan sektör, 1.6 milyar doyarla otomotiv endüstrisi oldu. Bu sektörü, 1.3 milyar dolarla kimyevi maddeler izledi. İhracatının büyük bölümünü Avrupa pazarlarına yapan hazır giyim sektörünün ihracatı ise yüzde 1.8 düşüşle 1.2 milyar dolara geriledi. İhracatta yaşanan gelişmeleri değerlendiren Mehmet Büyükekşi ilk 9 aydaki ihracat artışına dikkat çekerek “İhracatımız yılın ilk 9 ayında yüzde 21.7 oranında artış gösterdi. 2010 yılının tamamında yüzde 12 oranında ihracat artışı yakalamıştık. 2011’de, geçen seneki ihracat artışını neredeyse ikiye katladık. Buradan yola çıkarak yıl sonu için Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz” dedi.

1.70-1.80 aralığındaki kur iyi

Büyükekşi, AB’deki krize karşın ihracatın artmaya devam ettiğini, ancak artış hızının bir miktar etkilendiğini söyledi. Büyükekşi Eylül’de Almanya’ya ihracatın yüzde 8, İtalya’ya yüzde 15, Fransa’ya yüzde 20, Ukrayna’ya yüzde 13, Belçika’ya yüzde 18, Romanya’ya yüzde 11 arttığını bildirdi. Kurlarda yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi “Her zaman rekabetçi döviz kurları talep ettik. 1.70-1.80 aralığındaki dolar kuru dış ticaret dengesine pozitif katkı yapar” dedi.

İsrail’e ihracat yüzde 27 arttı

İhracat rakamları, iki ülke arasındaki gerginliğe rağmen İsrail’in Türk ürünlerinden vazgeçmediğini de ortaya koydu. Dün açıklanan verilere göre gerginliğin doruğa çıktığı Eylül ayında bu ülkeye ihracat yüzde 27 arttı. Olayların yoğunlaştığı Suriye’ye ihracatta ise yüzde 3.7 oranında artış oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre başta Arap baharının yaşandığı ülkeler olmak üzere, alternatif pazarlarda ciddi artışlar yaşandı. Büyükekşi “Avrupa pazarındaki daralmaya rağmen Irak’a yaptığımız ihracatın Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60, Lübnan’a yüzde 136, Mısır’a yüzde 65, Türkmenistan’a yüzde 54, Tunus’a yüzde 33, İsrail’e yüzde 27, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 20 arttığını görüyoruz” dedi.

star


Bu haber 702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs