En Sıcak Konular

'ABD, Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerine baskı yapıyor'

1 Ekim 2011 20:31 tsi
El Fetihli üst düzey yetkililerden Nebil Şaath, Amerika'nın, BM Güvenlik Konseyi'nin üyelerine, Filistinliler'in üyelik talebi konusunda olumsuz oy kullanmaları için baskı yaparak, kendi veto yetkisini kullanmamaya çalıştığını söyledi.

Şaath, Ramallah'ta yaptığı açıklamada, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin halihazırda 9 üyesinin Filistin Yönetimi ile diplomatik ilişkiler kurup, Filistin devletini de tanıdığını belirtti.

Filistin devletinin BM'nin 194. üyesi olarak tanınabilmesi için 9 üyenin oylarını alması yetiyor. Ancak, ABD Filistin devletinin üyeliğine karşı veto yetkisini kullanacağını bildirmiş, bir Filistin devletinin kurulmasının ancak İsrail'le doğrudan görüşmeler yoluyla olabileceğini ifade etmişti.

ABD, Ortadoğu çapında Amerikan karşıtı gösterilere hedef olmamak amacıyla, veto yetkisini kullanmaktansa, Filistinliler'in Konsey'de 9 üyeyi sağlamasını engellemeye çalışıyor.

Filistinli yetkili Şaath, Amerika'nın bu konudaki baskılarının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, Filistinli yetkililerin Konsey üyelerinin teklifi desteklemeleri konusundaki çabalarını sürdüreceklerini belirtti.

Filistinliler'in tam üyelik başvurusunun başarısız olması durumunda, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün elinde başka alternatifler de bulunduğunu dile getiren Şaath, ancak bu planların ancak Güvenlik Konseyi'nin bir karara varmasından sonra düşünüleceğini de dile getirdi.

Filistin Yönetimi, İsrail'le barış müzakerelerini yaklaşık bir yıl kadar önce, İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleriyle ilgili inşaat yasağının süresini uzatmaması üzerine durdurmuştu.

Şaath, İsrail'in iki taraf arasındaki anlaşmaları ihlal etmeye devam ettiği sürece Filistin Yönetimi'nin İsrail'le müzakereleri başlatmayacağını da vurguladı. Şaath, Ortadoğu Dörtlüsü'nün müzakerelerin başlatılmasıyla ilgili yeni teklifini getirdiği sırada, İsrail'in Kudüs'ün Gilo yerleşiminde, 1100 konutluk yeni inşaat projesini onayladığını da hatırlatarak, "İsrail, tüm anlaşmaları ihlal etmeye devam ederken müzakereler devam edemez. Filistinliler'den müzakerelerde bulunması istenirken, İsrail uygulamada istediklerini yapmaya devam ediyor" dedi.

-Tony Blair'den Duyulan Hayal kırıklığı-

Filistinliler'in Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi Tony Blair'den hayalkırıklığına uğradıklarını da dile getiren Nebil Şaath, FKÖ'nün (Filistin Kurtuluş Örgütü) BM başvurusunu engelleme yolundaki çabalarını hatırlattı; Blair'in bir İsrailli diplomat gibi konuştuğunu belirterek, "Bu kabul edilemez. Bu nedenle O'nun (Blair) bize bir faydası yok" diye konuştu.

Şaath, buna rağmen Blair'in görevinden uzaklaştırılması talebine yönelik herhangi bir karar da alınmadığını ifade etti.

Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,437 µs