En Sıcak Konular

Türkiye olmadan Akdeniz'i paylaştılar

1 Ekim 2011 14:02 tsi
Türkiye olmadan Akdeniz'i paylaştılar Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Türkiye'nin Akdeniz'deki “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ni kendi aralarında nasıl paylaştıklarını gösteren skandal bir harita ortaya çıktı.

Türkiye'nin Akdeniz'deki yaklaşık “Münhasır Ekonomik Bölgesi” 145 bin km kare iken, Yunan ve Rumlar tarafından hazırlanan haritada bu 41 bin km kare olarak gösteriliyor

Yeni Akit'in haberine göre Türkiye'nin Akdeniz'deki yaklaşık “Münhasır Ekonomik Bölgesi” 145 bin km kare iken, Yunan ve Rumlar tarafından hazırlanan haritada bu 41 bin km kare olarak gösteriliyor. Geriye kalan 104 bin km kare ise Yunan ve Rumlar tarafından paylaşılmış…

DUDAK UÇUKLATACAK RANT

Yunanistan ve Rum Yönetimi'nin bu ihtirasının altında Akdeniz'deki dudak uçuklatan miktardaki doğal gaz yatıyor. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nin tahminleri de dahil olmak üzere, Doğu Akdeniz'e yönelik araştırma sonuçlarına göre, bölgede, toplam 15 trilyon metreküplük bir doğal gaz rezervi mevcut.

1500 TRİLYON DOLAR

Trilyon metreküplerle ifade edilen bu doğal gazın nakit cinsinden ifade ettiği değer ise baş döndürücü: Satış fiyatı ortalama 100 dolardan, 15 trilyon metreküp doğal gazın satış bedeli 1500 trilyon dolar yapıyor.

RUMLAR ENGELLENMEZSE

Rum Yönetimi'nin burada sondaj çalışmasının engellenememesi halinde, çok kısa bir süre sonra, diğer ruhsat sahalarında araştırma yapma hakkı elde etmeye yönelik uluslararası bir yarışın yaşanacağı ifade ediliyor.

İŞTE TÜRKİYE'NİN AKDENİZ'DEKİ MEB'İ

Oysa, Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren'in yaptığı akademik çalışma sonucuna göre, Türkiye'nin Akdeniz'deki MEB'inin yüz ölçümü yaklaşık 145.000 km2 . Bu rakam, Marmara Denizi ve Kıbrıs Adasının her birinin 10 katından fazla ve Karadeniz'in tamamındaki kıta sahanlığımıza denk bir büyüklük.

RUMLARIN TAKDİR ETTİĞİ MEB İSE 41 BİN KİLOMETRE KARE

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetemi tarafından Türkiye'nin MEB'i olarak takdir edilen alanın ise sadece 41.000 km2 olduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin gerçek MEB'i olan 145.000 km2'den düşülen 71.000 ve 33.000 km2'lik alanların Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi arasında paylaşıldığı görülüyor. Uzmanlara göre bu; Doğu Akdeniz'deki 145.000 km2'lik bu kıta sahanlığı parçasına sahip olup olamama ve Türkiye'nin denizlerinin üçte birine sahip olup olamaması anlamına geliyor.

KAYBIMIZ ÇOK BÜYÜK OLUR

MEB'le ilgili en ufak kayıpların bile binlerce trilyon dolarlık bir zenginliğin söz konusu olduğu bir deniz alanında çok büyük ekonomik kayıpları da beraberinde getireceği ifade edilirken, Türkiye'nin denizindeki her bir santimetrekarelik hakkına sahip çıkma bilinci ve ciddiyeti içinde hareket ederek, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde sahip olabileceği MEB'inin tekrar tekrar dikkatlice hesaplanması gerektiği belirtiliyor.

145 BİN KİLOMETRE KARE'NİN DE ÜSTÜNDE BİR MEB SÖZKONUSU

Doğu Akdeniz'de MEB ile ilgili yapılacak hesaplamalarda, uluslar arası hukuka göre Anadolu ile Afrika kıtası arasındaki orta hattın esas alınması gerekliliği ile Türkiye'nin kıta sahanlığı uzantısı üzerinde kalan Yunanistan'a ait Ege adaları ile Kıbrıs'ın Anadolu anakarasından çok daha az deniz alanına sahip olabileceği prensiplerinin, Türkiye'nin bölge ülkeleri ile yapacağı sınırlandırma görüşmelerinde elini çok ciddi kuvvetlendiren faktörler olduğu; bu bağlamda, Kıbrıs'ın güneyindeki deniz alanlarında da hak iddia edebileceği; bu durumda 145.000 km2'nin de üstünde bir MEB alanına sahip olabileceği kaydediliyor.

Bu haber 1,460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,753 µs