En Sıcak Konular

Bir ekonomik tetikçinin itirafları!

30 Eylül 2011 15:24 tsi
'Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları' adlı kitabıyla da tanınan Amerikalı yazar ve aktivist John Perkins, 'yırtıcı kapitalizmi' ve 'ekonomik tetikçileri' anlattı. Arap Baharı'na da değinen Perkins, 'Gerçek şu ki, devrimlerden sonra genelde devrimci

CT Summit Eurasia - Bilişim Zirvesi 2011'in ana tema konuşmacısı olarak Türkiye'ye gelen Perkins, kendini eski bir "ekonomik tetikçi" olarak tanımlıyor.

Ekonomik tetikçiliği ise, "Ülkeleri borçlandırmak ve sonra bu borçların yine dev şirketlere aktarılmasını sağlamak, bunun için de rüşvet, tehdit kısacası gereken herşeyi kullanmak" diye tarif ediyor.

Perkins'e göre bu sistemin adı "yırtıcı kapitalizm". Perkins, ABD ve Avrupa'da yaşanan krizin de tetikçilerin işi olduğu görüşünde.

"Kriz, onların işi"

Zirvede konuşan Perkins, yaşanan ekonomik krize değinerek, "Bir ekonomik tetkçi olarak, ülkelere yaptığımızı, bireylere de yaptık. ABD'de örneğin 300 bin dolarlık eve gücü yeten insanlara, 500 bin dolarlık ev aldırdık. Onları büyük bir borcun altına soktuk.

Devasa borcu olan insanlar da basitçe sistemin köleleri haline geldi. Yunanistan'da olan da bu, İtalya'da olan da... İspanya, İrlanda'da olanlar da aynı... Sonuçta güçlü bir azınlık daha da güçlü hale geliyor ama uzun vadede bu iflas etmiş bir sistemdir" diye konuştu.

"Tetikçiler şu anda Ortadoğu'da iş başında"

Arap Baharı'nı da yakından izlediğini belirten Perkins, 1970'li yıllarda Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt, İran gibi ülkelerde "ekonomik tetikçi" olarak görev yaptığını anlattı.

Halkın isyanının gerçek olduğunu belirterek, bir yandan taşıdığı endişeyi de dile getiren Perkins, "Gerçek şu ki, devrimlerden sonra genelde devrimciler yönetime geçemez.

Eminim ki şu sıralar tetikçiler ve çakallar oralarda iş başında. Eski düzeni sürdürecek, Mübarek gibi birini başa geçirmeye çalışıyorlar. Uluslararası kurumlarla ilişkisi Mübarek gibi olan birini, İsrail'le ilişkisi Mübarek gibi olan birini..." şeklinde konuştu.

Perkins, Türkiye'nin Ortadoğu için bir çekim merkezi olduğunu ve mevcut hükümetin geçmişten radikal bir biçimde farklı olduğunu anlatarak, "Avrupa ve ABD ile iyi ilişkiler kurarken, İsrail, İran, Filistin gibi konularda da sağlam bir duruş sergiliyor. Ama bir sorun var, Türkiye hâlâ eski ekonomik sistemde" dedi.

CNN



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs