En Sıcak Konular

Balbay: Benim yerim TBMM

30 Eylül 2011 15:22 tsi
İkinci Ergenekon davasının bugünkü duruşmasının talepler bölümünde Mustafa Balbay tahliyesini isteyerek yerinin TBMM olduğunu söyledi

Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP Milletvekili Mustafa Balbay, talep bölümünde yaptığı konuşmasında, yerinin TBMM olduğunu söyledi. Balbay, "Yarın 1 Ekim. Bırakın milletin meclisine, milletin sinesine gideyim." dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci Ergenekon davasında taleplerin alındığı duruşmada CHP İzmir Milletvekili olarak kendisini tanıtan Balbay, gazeteci kimliğiyle 30, milletvekili kimliği ile de ikinci kez talepte bulunmak için söz aldığını söyledi.

Ergenekon kapsamında bir kısmı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde olmak üzere 15 iddianamenin bulunduğunu belirten Balbay, "2,5 - 3 yıllık zaman dilimde şahsımla ilgili yeni hangi gelişmeyle karşı karşı kaldınız?" diye sordu.

Mustafa Balbay, milletvekili seçilmesinin ardından yaptıkları tahliye taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini söyleyerek, red gerekçesini eleştirdi. Balbay, "Red kararı verirken oldukça zorlamaktasınız. Anayasa'nın 14. maddesinde 'devlete karşı suçlar yasalarla düzenlenir' deniyor. Bizi hükümete karşı suçlardan yargılamaktasınız. Lütfen bunun ayrımını yapın. Hangi suçların bu kapsama girdiğini düzenleyen kanun yok ortada. 17 yılda Anayasa'da toplam 133 madde değişmiş. Ancak 14'üncü maddede belirtilen yasalarla ilgili düzenleme yapılmamış. Siz heyet olarak yeni bir içtihat oluşturmaktasınız. Kırmızı ışıkta geçmek, ihaleye fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik de devlete karşı suç işlemektir. Anayasa'nın 14. maddesini en geniş şekilde yorumlasak da bizi buna dahil etmemiştir." ifadesini kullandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin özel yetkili olduğuna atıfta bulunan Balbay, "Anayasaya karşı da mı, özelsiniz?" diye konuştu.

Üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, Balbay'ın bu sözlerine, "Maddenin gerekçeli kararını herhangi bir vatandaş okusa cehaletiyle açıklarsınız. Siz yazarsınız. Öyle şeyler söylüyorsunuz ki kapasite olarak böyle yorumlamanız mümkün değil. Kendinize yakışmayan sözler söylüyorsunuz. Saygı bekliyorsanız okuduğunuzun, anlattığınızın sorumluluğunu göstermelisiniz. Bizim gerekçeli kararımızda, içtihat, Yargıtay ve Anayasa mahkemesi kararları ile yasalar var. Bunları gözardı ederseniz, bu tarz müdahalelerle karşılaşırsınız. Bu tür müdahaleler hoşunuza gidiyor mu?" şeklinde uyarıda bulundu. Halışoğlu, yürütme, yasama ve yargının devletin 3 erki olduğunu belirterek, "Bunu kafanızda nasıl oluşturamıyorsunuz?" diye sordu.

Balbay'ın, "İşlenen suç hükümete karşıysa, devlete de karşıdır, diyorsunuz" sözleri de Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin tepkisini aldı. Özese, "Siz gerekçeli kararın tamamını okumuyorsunuz. Okursanız anlarsınız." dedi.

Milletvekili olarak Meclis'e gitse de yargılamaya katılacağına söz verdiğini belirten Balbay, bu aşamadan sonra yasama dokunulmazlığından faydalanarak yargılanmanın durmasını istemenin suçu kabullenmek anlamına geldiğini, kendisinin de yargılamanın devam etmesini istediğini söyledi.

Kitabında gizli tanık Kıskaç'ın kimliğini açıkladığı iddiasıyla Şişli Adliyesinde yargılandığı davaya da değinen Balbay, yargılama yapan mahkemeye TBMM'den yazı geldiğini ve yasama dokunulmazlığının bulunduğunun belirtildiğini söyledi. Balbay, "Şişli'de dokunulmazım. Silivri'de dokunulurum." diye konuştu. Bunun üzerine Başkan Özese, "O dava ile buradaki davada farklı suçlamalar var." diye konuştu.

Balbay'ın, konuşması sırasında, "Ben ağır ağır hakaretleri etsem. Bana dokunamazsınız, hakkımda dava açamazsınız." sözlerine Özese, "Size de yakışmaz zaten." şeklinde uyarıda bulundu. Atletik bir insan olduğunu, koşulara katıldığını ifade eden Balbay, "Şu anda izleyicilerin arasına girsem ve kaçsam, 6 ay firar cezası var. Ama bana dokunamazsınız." dedi. İzmir'de her 2 seçmenden birinin kendisine oy verdiğini, güvendiğini söyleyen Balbay, "Bunun hiç bir anlamı yok mu sayın Özese?" diye konuştu.

Davada S1 suikast timinde yer aldığı iddiasıyla yargılanan teğmen ve polislerin tahliye edildiğini hatırlatan Balbay, "Elinde silahları olan polis ve teğmenleri güvenli buldunuz da kalemi olan Balbay'a mı güvenmiyorsunuz?" sözleri üzerine Özese, bunun güvenle ilgisinin olmadığını söyledi.

Balbay, "Beklentim; milli iradeye saygı duyacağınız, o yönde karar vereceğinizdir. Bırakın milletin sinesine, milletin meclisine gideyim. Benim yerim Meclis'tir. Yarın 1 Ekim. Heyetinizi şu anda oluşmuş olan milli iradeye, bütün sorunların çözüm yeri olan Meclis'e saygı göstermesini, Meclis'in tam olarak toplanması için adım atmasını bekliyorum." diye konuştu.

Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,706 µs