En Sıcak Konular

Dünyada güneş alarmı

30 Eylül 2011 14:29 tsi
2012 ve 2013 kış aylarında rekor seviyeye gelecek.

Bilim insanları Güneş’teki patlamalara bağlı olarak yerdeki ozon miktarının 2012 ve 2013 kışında maksimum seviyeye çıkacağını belirterek vatandaşları uyardı. Uzmanlar bu ozonun hamileler, solunum ve dolaşım yolu hastaları için riskli olabileceğini kaydetti. Güneş’teki büyük patlamaların etkisi dünyada hissedilmeye başlandı. Dünyanın sıcaklığını artıracağı ve haberleşmeyi etkileyeceği beklenilen patlamalar kışın da etkisini hissettirecek. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Güneş’teki patlamalar sonucu yayılan radyoaktif maddelerin Dünya’daki radyasyon miktarını artırdığını kaydetti. Yerdeki ozonun oluşumunun Güneş’ten gelen radyasyona bağlı olduğunu ifade eden Prof. Şen, “Güneş’ten gelen radyasyonu arttırdığı için doğal olarak ozon miktarı da artacak”dedi.

EGZOZ GAZINDAN BESLENİYOR

Söz konusu ozona fotokimyasal smog adı verildiğini ve büyükşehir tipi hava kirliliği olarak da algılandığını ifade eden Şen sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kış aylarında karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde görülür: Egzoz gazı ve normalin üzerindeki sıcaklıktan beslenir. Özellikle kış aylarında insan sağlığı için büyük tehlike arz edebiliyor. Hele hele Güneş aktivitelerinin artacağı 2012-1013 kışında buna daha fazla maruz kalacağız.”

YERE YAKIN OLANI KÖTÜ OZON

İnsan sağlığı için son derece önemli olan ozonun iyi ve kötü olmak üzere 2 türü bulunuyor. Biri atmosfer katmanında diğeri ise yerde. Kötü ozon yeryüzü yakınlarında bulunup ciddi bir hava kirliliğine neden oluyor. Stratosferdeki ise Güneş’in zararlı ışınlarını süzen ozon tabakası.

SABAH 10-12 ARASINDA DIŞARI ÇIKMAYIN

Prof. Dr. Orhan Şen, yerdeki ozon miktarının sabahtan başlayarak öğle saatine kadar yükselişe geçtiğini belirtti. Prof. Dr. Şen, “Sabah 10-12 saatleri arasında ozon üretimi oldukça fazla olur. Bu saatlerde dışarıda bulunmak riskli. Özellikle hamilelerin solunum yolu ve bağışıklık yolu hastaları bu risk grubunda. Bu saatler arasında kesinlikle dışarı çıkmamalılar. Çünkü fazla solunan ozon ciğerlerde ciddi tahriplere neden olabilir” diye konuştu.

Bu haber 768 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs