En Sıcak Konular

Ankara böyle markaj görmedi

30 Eylül 2011 14:16 tsi
Ankara böyle markaj görmedi Ankara’da ABD-İran finansal savaşı şiddetlendi!

Amerikan yönetimi bundan dört yıl önce İran’ın nükleer programını durdurmak için tarihin en büyük finansal kuşatmalarından birisini başlattı. Büyük batılı bankalar ile merkez bankalarını İran ile iş yapmamaları konusunda uyaran Washington yönetiminin sertlik dozu bir hayli yüksek uyarısı oldukça etkili oldu. AB üyesi ülkeler İran’a yönelik para akışını durdururken, ABD Hazine Bakanlığı’nın kara listeye aldığı İranlı bankalarla ilgili de inceleme başlattılar. ‘Batı Cephesi’nden istediği sonucu elde eden Obama yönetimi aynı başarıyı Türkiye’de sağlayamadı. İran’ın önde gelen bankalarından Bank Mellat’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması için adeta mekik dokuyan Amerikalı diplomatlar amacına ulaşamadı.

Ekonomi Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileriyle yapılan görüşmelerden sonuç alamayan Amerikalılar olumsuzluklara rağmen çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Ulaştığımız bilgilere göre Türk bürokratlar Amerikalı ve İranlı diplomatların yakın markajında. Ancak işin ilginç tarafı iki ülke diplomatları sadece Türk bürokratları değil, birbirlerini de çok yakından izliyor. İranlı bir bankacı veya diplomat bir kamu kurumunu ziyaret etmeye görsün, bu görüşmeden çok kısa bir süre sonra ilgili kurumun telefonu çalıyor ve Amerikalılar aynı gün görüşmek için randevu istiyor. İranlıları yakın takibe alan ve attıkları her adımı yakından izleyen ABD’li diplomatların bu hamlelerine karşılık Acem bürokratlar da boş durmuyor. Onlar da Amerikalıların yaptıkları ziyaretleri ve temasları bir şekilde öğrenip ertesi günü Türk bürokratlardan randevu talep ediyor. Ziyaretler daha çok Türkiye’nin İran’dan ithal ettiği hampetrolün parasını devlet adına ödeyen Halk Bankası ile BDDK’da yoğunlaşıyor. Gelişmeleri doğrulayan bir üst düzey bürokrat “Taraflar deyim yerindeyse adeta birbirlerinin ensesinde. Birbirlerinin nefes alıp verişlerini bile yakından izliyorlar. Ankara Soğuk Savaş’tan bu yana böyle markaj görmedi” diyerek tabloyu özetliyor.

Ufuk Şanlı / Vatan



Bu haber 1,367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,819 µs