En Sıcak Konular

İsrail iddialarına yalanlama geldi!

30 Eylül 2011 11:57 tsi
İsrail iddialarına yalanlama geldi! Akdeniz'de araştırma yapmak üzere bulunan 'Piri Reis Gemisi'nin çevresinde İsrail uçaklarının uçtuğu haberlerine yalanlama geldi...

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'de bulunan Koca Piri Reis Gemisi'nin çevresinde İsrail uçaklarının uçtuğu ve çalışmaların İsrail helikopterleri tarafından yakından izlendiği iddialarının gerçek dışı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli AA muhabirine yaptığı açıklamada, Koca Piri Reis Gemisi'nin ''G noktası'' olarak adlandırılan Kıbrıs Adası'nın güneyindeki bölgede sismik veri toplama çalışmalarını sorunsuz şekilde sürdürdüğünü bildirdi. K. Piri Reis Gemisi'nde seyirden sorumlu kaptan ve çalışmalardan sorumlu sefer koordinatörü ile günde 2 kez görüştüklerini, seyir ve çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını belirten Prof.Dr. Benli, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerde yer alan ''Piri Reis'in İsrail uçakları ve helikopterleri tarafından yakın mesafeden takip edildiği'' yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Benli, ''Gemideki personelimizle görüşmelerimizde bu konuyu da sorduk. Geminin yanından savaş uçaklarının alçak uçuşta geçmesi, helikopterin yakınına gelerek çalışmalarını izlemesi gibi bir olay yok. Bulundukları kendilerini rahatsız eden ya da gözle görebilecekleri mesafede hiç bir unsurun bulunmadığını söylediler. Böyle bir durumla karşılaşırlarsa, hemen bize bildirirler'' diye konuştu.

Piri Reis Gemisi'nin bölgedeki araştırma çalışmalarını vardiya usulüyle 24 saat aralıksız sürdürdüğünü, G noktası olarak adlandırılan 1000 kilometrelik alanda çalışmaların yüzde 65'ini tamamladığını ve çok sağlıklı veriler kaydettiklerini ifade eden Prof.Dr. Benli, hava şartlarının uygun devam etmesi durumunda çalışmaların planlanandan önce tamamlanacağını ve yeni bölgede araştırmaya devam edilmesi talimatını bekleyeceklerini dile getirdi.

''YILDA 200 GÜN DENİZDE ARAŞTIRMA YAPIYORUZ''

Piri Reis Gemisi'nin yılda ortalama 200 gün denizlerde araştırma yaptığını, kullanılan araştırma malzemelerinin ortalama 5 yılda bir yenilendiğini ve son teknolojideki cihazlarının kullanıldığını kaydeden Prof.Dr. Benli, ''Piri Reis Gemisinde kullanılan araştırma ekipmanının üzerine üretilmiş bir cihaz yok. Uluslararası şirketlerin deniz araştırmaları için de tercih ediliyor ve birlikte çalışma yapıyoruz. Örneğin, daha önce BP için Libya açıklarında araştırma yaptık. Karadeniz'de mavi akım boru hattının geçiş güzergahıyla ilgili Ruslar için çalışma yürüttük, benzer bir çalışmayı Gürcistan'a da yaptık'' dedi.

Piri Reis Gemisi'nin çalışmalarının yalnızca sismik araştırmalarla sınırlı kalmadığını, zemin etütleri, hat döşeme için deniz mühendisliği, kıyı yapıları, deniz kirliliği, balık stokları gibi farklı konularda da çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Prof.Dr. Benli, her yıl Kanada'dan bir üniversiteyle yürüttükleri jeofizik çalışmalarını, daha önce Dünya Bankası desteğinde Japonlarla birlikte gerçekleştirdikleri ''Türkiye denizlerindeki balık stokları araştırmasını'' örnek gösterdi.

aa


Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,836 µs