En Sıcak Konular

Mısır'da seçimleri boykot tehdidi

30 Eylül 2011 10:56 tsi
Mısır'da Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadıyla birlikte 59 siyasi parti ve grup, ülkedeki askerî yönetim pazar gününe kadar seçim yasasında değişiklik yapmazsa, sandığı boykot edecekleri tehdidinde bulundu.

Mısır'ın önde gelen partileri, 28 Kasım'da başlayacak ve 6 aşamada tamamlanacak olan parlamento seçimlerini boykot etme tehdidinde bulundu.

Ülkenin iki büyük partisi Müslüman Kardeşler'in Özgürlük ve Adalet Partisi ile Vafd'ın liderliğini yaptığı 34 üyeli Demokrasi İttifakı, Seçim Kanunu'nun 5. maddesinin iptal edilmemesi durumunda seçimleri boykot edeceklerini duyurdu.

Mısır'da yönetimi fiili olarak kontrol eden Askeri Konsey'in hazırladığı seçim kanununa göre iki kamaralı Mısır Meclisi için yapılacak seçimlerde, sandalye sayısının üçte ikisi partiler, üçte biri ise bağımsız adaylar tarafından doldurulacak. Ancak partiler, Askeri Konsey'in bu şekilde Mübarek rejimi dönemindeki siyasi figürleri parlamentoya sokmayı amaçladığını belirtiyor.

Çoğu güçlü işadamları ve ailelerden oluşan Mübarek rejimine yakın eski isimlerin hem para gücünü kullanarak ve hem de gayri meşru yollara başvurarak demokratik bir seçim gerçekleşmesini engelleyebilecekleri öne sürülüyor. Siyasi partilerin büyük bir kısmı, Mübarek dönemindeki siyasetçilerin parlamentoya girişlerinin de kanunlarla engellenmesini istiyor.

Askeri Konsey'in salı günü açıkladığı programa göre ilk olarak parlamentonun alt kanadını oluşturan Halk Meclisi için halk sandık başına gidecek. Üç aşamada yapılacak Halk Meclisi seçimlerinden sonra üst kanat parlamento olan Şûra Meclisi için bu kez üç aşamalı seçimler tekrarlanacak.

Ülke tarihinin ilk bağımsız seçimlerinin bitmesiyle birlikte her iki parlamento mart ayında toplanacak. Parlamento seçimlerinden sonra devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyor. Ancak bu seçimlerin ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Seçime damgasını vurması beklenen Müslüman Kardeşler, parlamentoda büyük bir ağırlık oluşturmamak için aralarında ülkenin en köklü partisi liberal eğilimli Vafd'ın yanı sıra pek çok liberal ve sol partiyi da alarak Demokratik İttifak adı altında bir koalisyon oluşturmuştu.

Ancak bu ittifaka karşı bazı liberal grup ve partiler de organize olarak 15 üyeli Mısır İttifakı'nı kurmuştu. Bu iki ittifaka dahil olmayan bazı partiler ise Üçüncü Yol adı altında başka bir koalisyon oluşturmaya çalışıyor. Ancak ülkede siyasi parti geleneğinin zayıf olması, partilerin çok farklı gündemlere sahip olması, parti gelirleri arasındaki uçurumlar, seçimler sonrası oluşacak hükümetler için ciddi bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

12 Ekim'de başlayacak aday gösterme sürecinin de koalisyonları dağılmanın eşiğine getirebileceği, koalisyon içindeki partilerin daha fazla adayla temsil edilmek için savaşacağı ifade ediliyor.

Zaman



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs