En Sıcak Konular

İsrail yedek ordusundan Netenyahu’ya çağrı

30 Eylül 2011 10:51 tsi
İsrail yedek ordusundan Netenyahu’ya çağrı İsrail yedek ordusu subayları başbakan Benjamin Netenyahu’yu Filistinlilerle acilen müzakerelere girişmeye davet etti. İnternet üzerinden yayınlanan talep dilekçesinde Filistin devletinin tanınmasının İsrail’in çıkarına olacağı vurgulandı.

İsrail’de kısa bir süre önce yapılan ve halkın yarısından çoğunun Filistin’le barışa karşı olduğunu ortaya koyan kamuoyu yoklamasına karşın aydınlardan sonra İsrail yedek ordusu subayları da Filistin devletinin tanınması ve 67 sınırlarına geri çekilinmesinin İsrail’in faydasına olacağını vurguladı. Subayların hem internette hem de bazı İbrani gazetelerinde yayınlanan dilekçelerinde bu uyarının şart olduğu, böylece İsrail’i felakete sürükleyecek adımların önünün kesilmeye çalışıldığı belirtildi. Ayrıca Netenyahu’nun bölgede barış yerine ‘büyük İsrail toprakları’ prensibini benimsemesi eleştirildi.

İsrail yedek ordusu subayları, başbakan Benjamin Netenyahu’yu ‘bir Filistin devleti kurulması’ için acilen müzakerelere katılmaya çağırdı.

Subaylar internet üzerinden yayınladıkları ve aynı şekilde bazı İbrani gazetelerde yayınlanan dilekçelerinde bir Filistin devletinin kurulmasının İsrail’in çıkarına olduğunu dile getirdi. Bununla birlikte barış ittifakını ‘cesaret’ olarak nitelendirerek ittifakın İsrail’in uluslararası boyutta dışlanmasını engelleyeceğine, varlığının devamının demokratik Yahudi devletini güvende kılacağına işaret etti.

Hükümete eleştiri

Farklı rütbelerden subaylar diğer yandan İsrail’in komşu ülkelerle barış ve dayanışma içinde yaşamak için bugün önünde yeni ufuklar olduğunu ifade ederek İsrail’e felaket getirecek, sonraki nesillerin ülkelerine ağlaşacakları adımları engellemek için Netenyahu’yu uyarmak zorunda olduklarına dikkat çekti.

Ahlaki değil siyasi gerekçelerini saklamayan subaylar, İsrail’in geleceğine ilişkin duydukları derin endişeyi ortaya koyarak komşularıyla ilişkileri ve barış yerine ‘büyük İsrail topraklarını’ tercih eden hükümeti eleştirdi.

Yedek ordu subaylarının dilekçesinde şöyle devam edildi: ‘Hükümet yerleşimlerin kalmasını bölgede tarihi çatışmanın sona ermesi ve doğal ilişkiler kurulmasına karşı tercih etmektedir. Bu da İsrail’in izlediği yolun güvenilirliği hususunda soru işaretlerini beraberinde getirmektedir. Bu nedenle sizi (Netenyahu kastediliyor) barışı seçmeye ve çizgimizin adaletli oluşuyla imanımızı güçlendirmeye çağırıyoruz. Nitekim gerçek güvenlik ancak barışla sağlanabilir.’

İsrailli üst düzey bir grup subayın 1978 yılında dönemin başbakanı Menahem Begin’e giderek kendisini Mısır’la barış anlaşması imzalamaya teşvik ettiğine dikkat çekiliyor.

Aydınlar da barıştan yana

İçinde bulunduğumuz Eylül ayının başında İsrailli aydınlar da yayınladıkları bir bildiriyle Filistin devletinin kurulmasını onaylayarak bunun İsrail’in çıkarına olacağını dile getirmişti. o sıra Ramallah’taki başkan Mahmut Abbas’la görüşen aydınlar, İsrail’in 1967 sınırlarına göre bir Filistin devletini tanımasının onlarca Arap devletinin kendisini tanımasını sağlayacağını ve kendisine bu devletlerle normalleşme fırsatı vereceğini dile getirmişti.

Halkın çoğu ise barış istemiyor

Öte yandan son dönem yapılan ve geçtiğimiz Çarşamba günü Yedioth Ahronoth gazetesinde yayınlanan bir kamuoyu araştırmasına göre İsraillilerin yüzde elli beşi yerleşim bloklarının korunmasını içermesine karşın 1967 sınırlarına çekilmeyi öngören bir barış anlaşmasını reddediyor.

Yüzde altmış altısı Filistinlilerle bir ittifak ihtimali görmüyor. Ancak aynı zamanda yarısı İsrail’in geleceği adına endişe duyuyor.

Yüzde altmış altısı Netenyahu’nun Filistinlilerle barışa ulaşma imkanına inanmadığı görüşü taşıyor ve gerek Netenyahu’nun gerek de Başkan Abbas’ın konuşmalarının iki halk arasında barışın imkansızlığı yönündeki kanaatlerini derinleştirdiğini vurguluyor.


Bu haber 1,208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,802 µs