En Sıcak Konular

Rusya: Putin'le yaşlanmak

30 Eylül 2011 10:45 tsi
Rusya: Putin'le yaşlanmak İktidarın tek bir insanda cisimleşmesi, muktedir seçkinlerin cebine attığı paranın miktarı, devletin her köşesine sinmiş yolsuzluk, paylaşılan sırlar o kadar taşınmaz hale geldi ki, Putin’in sorunu iktidarı elinde tutmak değil, iktidarı bırakmak. Ke

Vladimir Putin, gelecek yılki devlet başkanlığı seçimlerini iptal edip basitçe Medvedev’le devlet başkanlığı ve başbakanlık koltuklarını değiş tokuş edeceklerini açıklasaydı, Rusya ve ötesindeki herkese bir yığın vakit ve paradan tasarruf etmek gibi bir faydası dokunabilirdi.

Fakat öyle olmuyor işte. Gelecek yılki seçimlerin sonucunu altı ay öncesinden bilen Ruslar, buna rağmen meşakkatli bir tasdik sürecine para dökmek zorunda.

Geleneksel Rus devletçiliği modeliyse, en azından kendi içinde tutarlı. Eğer bu oy verilecek zaman değilse, meclis de (mevcut meclis başkanının da kabul ettiği gibi) tartışma yeri değil.

Böyle bir mecliste bağımsız siyasi partilerin de lüzumu yok. Keza bu sistemde bağımsız sendikalara, mahkemelere veya ulusal televizyon kanallarına da yer yok.

İktidarın tek bir insanda cisimleşmesi, muktedir seçkinlerin cebine attığı paranın miktarı, devletin her köşesine sinmiş yolsuzluk, paylaşılan sırlar o kadar taşınmaz hale geldi ki, Putin’in sorunu iktidarı elinde tutmak değil, iktidarı bırakmak. Kendisi için kazdığı çukur ziyadesiyle derin.

Faşizm mi gelecek?

Putin’in popülaritesi, bazıları için Rusya’nın yönetim şekli açısından bir meşruiyet noktası. Sorun ise Putin’in halkla bağının kopması değil; aksine, onun damgasını taşıyan ‘yumuşak’ otoriter yönetim, halkını ve onun korkularını fazlasıyla temsil ediyor.

Gorbaçov ve Yeltsin yıllarının kargaşasının ardından ne yapacaklarını kestirebildiğiniz yöneticiler, değişimden önemli sayılıyor. Bazıları için bunun ekonomik sebepleri var. Her yeni muktedir, ekonomik zenginliğin yeniden dağıtılmasını beraberinde getiriyor. Bazıları da siyasi sebeplerden dem vuruyor. Putin’den sonra ne gelecek? Faşizm mi?

İktidara kazık çakan yöneticiler, sistemik bir sorun. Dikey iktidarın bir parçasına dokunduğunuzda, kırılgan yapı çöküyor. Sistem içinde çalışan profesyonel iktisatçılar var, fakat bertaraf ediliyorlar.

Sistemin değişimi başaramaması ve halkın değişimin sadece daha kötüsü anlamına geldiği şeklindeki belleği, Rusya’nın en parlak insanlarının göç etmesinin sorumlusu. Putin’le yaşlanmaktan kurtulmanın tek yolu bu zira.

The Guardian, Başyazı, Tercüme: Radikal

Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,711 µs