En Sıcak Konular

Dünyanın en sıcak konusu: Buz

5 Haziran 2007 13:46 tsi
Dünyanın en sıcak konusu: Buz Buz dünyanın en sıcak ve yakıcı konularından biri oldu. Eriyen buzullar, deniz seviyesi yükselttikçe, birçok ada ve kıyı şeridindeki şehir sakinlerinin su baskınları bekliyor!

5 Haziran Dünya Çevre Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon yayımladığı mesajda, iklim değişikliğinin etkileri üzerinde durdu. Çevre Mühendisleri Odası da yayımladığı Çevre Durum Raporu'nda önemli çevre sorunlarını gözler önüne serdi, Türkiye'deki 3 bin 225 belediyeden yüzde 69'unun kanalizasyon şebekesi bulunduğu, tehlikeli atıkların sadece yüzde 5'inin kuralına uygun olarak yok edildiği belirtildi.


'Eriyen Buz: Sıcak bir konu'

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, 2007 Çevre Günü'nün temasının "Eriyen buz: Sıcak bir konu" olarak belirlendiğini belirterek, küresel ısınmanın dünyadaki tüm bölgeler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Deniz seviyesi yükseldikçe birçok ada ve kıyı şeridindeki şehirlerin sakinlerinin su baskınlarına maruz kaldığını belirten Ban Ki-Moon, iklim değişikliğinin çölleşmeyi ve kuraklığı artırma ihtimalini ortaya çıkardığını ve gıda güvenliğini tehlikeye attığını kaydetti. Çevre ve Orman Bakanlığı da Dünya Çevre Günü'nün bu yılki ana temasının "kuraklık ve su" olduğunu belirtti.


Ormanlar yok oluyor

Çevre Mühendisleri Odası da yayımladığı Çevre Durum Raporu'nda Türkiye'nin, orman varlığını artırma çabalarına rağmen yılda ortalama 13 bin 500 hektar ormanlık alanını yangınlarda kaybettiğine işaret etti. Amik Gölü, Avlan Gölü, Hotamış, Eşmekaya sazlıkları gibi sulak alanların hızla kuruduğu, Beyşehir Gölü, Tuz Gölü'nün ise süratle kirlendiğinin vurgulandığı raporda, Türkiye'nin, 135'i uluslararası öneme sahip 500 sulak alanından RAMSAR Sözleşmesi listesine dahil edilen 12 alanda da ciddi oranlarda kuruma ve kirlenme görüldüğü kaydedildi.

1.5 milyar kişi etkilenecek

Buzulların erimesinin, deniz seviyelerinin yükselmesi, seller, içme ve tarım sularının azalmasıyla dünya nüfusunun yüzde 40'ına denk gelen, çoğunluğu Asya'da 1.5 milyar kişiyi etkileyebileceği belirtildi. Dünya Çevre Günü'nün 1 gün öncesinde dün Oslo'da yayımlanan 70 bilim adamının çalışmasıyla hazırlanan BM raporunda, ısıyı uzaya yansıtarak gezegeni serinleten buz tabakalarının erimesinin küresel ısınmayı hızlandırabileceği de kaydedildi. BM Çevre Programı'nın yöneticisi Achim Steiner, erimenin dünya çapında hissedileceğini vurguladı.



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,882 µs